Denne uken kom nyheten om at hjelpeorganisasjonen Redd Barna avlyste Pride-barnefetival i Bergen etter trusler om vold. Det fikk flere til å reagere.
I går kom imidlertid beskjeden om at organisasjonen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) tar over arrangementet, som skal være førstkommende søndag, og kommer med en alternativ løsning – nemlig å holde det innendørs.
– Vi har forståelse for at Redd Barna gjorde sine vurderinger, også er det viktig at vi kan tilby det man kan for å følge opp der. Så det vil bli et innendørs arrangement på et hotell i Bergen, forteller FRI-lederen, Inge Alexander Gjestvang, til Nettavisen.
Til tross for at det blir fest frykter flere for at Oslo Pride, som arrangeres senere denne måneden, henger i en tynn tråd.
– Kjenner på frykten for terror
«Farmen»-paret Tonje Garvik (33) og Lene Sleperud (33) forteller til Nettavisen at de føler på noe frykt i forbindelse med årets feiring av Pride, og er bekymret for at det vil komme videre trusler.
– Jeg er redd for at det vil komme trusler og at politiet ikke ønsker å prioritere godt nok vakthold. Når man kansellerer så mye, kan man føle at man blir tvunget til stillhet og at de som kommer med trusler vinner, sier Garvik.
Selv tør de ikke å ta med barna til årets parade i Oslo.
Les også: Politiet: – Helt uaktuelt å avlyse Regnbuedagene i Bergen
– Det er utrolig trist at det skal være sånn. Et arrangement som skal være så fint, som skal inkludere alle, og som er morsomt å være med på, skal liksom bli en arena hvor en kjenner på frykten for terror, sier Sleperud.
Tidligere denne uken tok de til Instagram for å dele sin frustrasjon rundt truslene som ble rettet mot barnefestivalen. Nå er de glade for at foreningen FRI tar saken i egne hender.
– Det er så viktig at det blir gjennomført. Det er viktig for fremtiden at man får lov til å feire Pride, for det er så mange skeive der ute. Jeg bare håper at de tar det på alvor og ser at det ikke bare er en fest, legger Sleperud til.
Kommer med en oppfordring
Leder i Oslo Pride, Dan Bjørke, uttaler til Nettavisen at de har forberedt seg godt til årets Pride-parade i Oslo, spesielt etter masseskytingen på London pub i fjor.
– Nettopp på grunn av fjoråret er Oslo Pride viktigere enn noensinne. Vi har et tett og godt samarbeid med politiet, og er sikre på at de gjør sitt aller ytterste for å ivareta sikkerheten. Politidirektoratet og PST oppfordrer alle til å delta på Pride både i Oslo og ellers i landet. I år skal vi ta vi byen og friheten tilbake, sier Bjørke.
Ifølge Bjørke vil sikkerhetspersonell vil være til stede for å forebygge, opprettholde ro og orden, samt håndtere eventuelle uønskede hendelser.
Han kan imidlertid forstå dem som føler en uro knyttet til årets Pride, og har full forståelse for dem som velger å ikke delta.
Lederen kommer nå med en oppfordring:
– Vi går også for dem som ikke kan eller tør. Vi oppfordrer derfor også alle allierte utenfor den skeive bevegelsen til å delta. Sammen skal vi sende et tydelig signal om at vi skal ha et samfunn der alle er frie til å være seg selv, og elske den de vil.
– Ikke la de som hater vinne
At arrangementer innad LHBTIQ-miljøet avlyses på grunn av trusler, mener «Farmen»-paret sender ut dårlige signaler.
– Det sender jo et signal om at truslene er såpass store og alvorlige at politiet ikke klarer å sikre sikkerheten. Og om det er faktumet, gjør det at det føles utrygt å ha med barna på slike arrangementer, uttaler Garvik.
Garvik tror at dersom Pride-arrangementer fortsetter å bli avlyst, vil det til slutt ikke være noen arrangementer igjen. De er redd for at dette kan gå utover det skeive miljøet.
– Når ting blir avlyst gang på gang og politiet sender signaler om at de ikke klarer å avverge potensielle angrep, skaper det veldig utrygghet. Så er det spørsmål om trusselen er for stor, eller fordi politiet ikke orker å finne ut hvor truslene kommer fra. Uansett kan det føre til at skeive forblir i, eller går tilbake i skapet, sier hun videre.
Paret tror at det vil få skeive til å ikke våge å være like offentlig og åpen rundt hvem man er.
– Jeg tror det er veldig viktig at vi heller da får inn mer vakthold og viser at vi ikke trues til stillhet, mener Sleperud og legger til:
– Pride-toget ble kansellert i fjor. Istedenfor å kansellere må vi fokusere på at vi står sammen for kjærligheten og sørge for at samfunnet ikke går tilbake i tid. Vi skal ikke la de som hater vinne.
– Ikke overrasket
Gründer Isabelle Ringnes (34) tok også til sosiale medier etter at arrangementet først ble avlyst. Selv er ikke hun overrasket over at det kom trusler rettet mot festivalen.
– Det bor dessverre mye fremmedfrykt og fordommer i enkelte mennesker og grupper i samfunnet. Jeg tror mange tenker at vi er forbi diskriminering mot LGBTQI i 2023, men det er vi ikke, forteller hun til Nettavisen.
Ringnes reagerer på sikkerhetsrutinene i Norge, og peker på at barnefestivalen i utgangspunktet ble avlyst da politiet ikke kunne garantere sikkerhet.
«Sikkerhet skal alltid først, men da må vi gjøre mye mer for å skjerpe sikkerheten. Og stilne de som hatefullt truer kjærligheten», skrev gründeren blant annet på Instagram.
– Jeg, som de fleste andre, vet naturligvis ikke akkurat hvilke ressurser de har og avvenninger de har tatt, men jeg håper at de gjør alt de kan for at vi skal kunne gjennomføre Pride, uttaler hun til Nettavisen.
– Et alvorlig signal
I motsetning til Ringnes, er leder i FRI Inge Alexander Gjestvang, sjokkert over truslene.
– Det er utrolig fortærende at et slikt arrangement ikke kan foregå åpent og ute, og uten behov for sikring. Det sier noe om hvor vi er i dag og hva vi har behov for.
Videre sier Gjestvang at det er viktig å få til arenaer hvor barn og unge kan samles og oppleve et fellesskap. At man må bevege seg innendørs og sikre et arrangement for barn, får han bismak av.
Les også: Reagerer etter Pride-avlysning: – For jævlig
– Det er ikke så mange andre arrangementer for barn og unge som har behov for denne type sikring, og det synes jeg er et veldig alvorlig signal.
Til tross for truslene, mener han at det er viktig at et slikt arrangement gjennomføres.
– Det er vondt at man må ta disse hensynene. At man må avlyse og endre et arrangement for barn på grunn av fare for vold og trakassering, synes jeg er svært dramatisk.
– Jeg stiller spørsmål rundt om vi som samfunn må akseptere dette, legger han til.