Discovery-programmet «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» har nok en gang underholdt seerne gjennom høsten med sin 13 sesong i år.

Programmet, som er en kjendisversjon av det orginalet programmet «71 grader nord», følger en gruppe kjendiser som skal ta seg fra Lindesnes til Nordkapp. I år startet derimot innspillingen i Flåm i Aurland kommune. Ekspedisjonen er inndelt i ulike etapper, der en etter en ryker for hver uke. Til slutt står vinneren igjen på Nordkapp.

Les også: Thomas Numme skulle bare ta seg en dusj. Utløser full alarm på «71 grader nord»

De siste par årene har imidlertid flere stilt spørsmål ved de ulike utslagskonkurransene, og mener måten deltakerne ryker ut av konkurransen på ikke har noe særlig med en ekspedisjon å gjøre.

– Urettferdig utfall

Allerede i årets sesong stilte spørsmålene seg tidlig blant deltakerne. Flere stusset over at ekspedisjonen innebar i overkant mye puslespill, og kunne ikke forstå hva det hadde med en ekspedisjon å gjøre.

Overfor Nettavisen har også deltakerne som hittil har røket ut av konkurransen reagert på hvordan konkurransen er bygget opp. Flere mener at konkurransene utenfor ekspedisjonen, som merkekonkurranser og utslagskonkurranser, ikke har noe med konseptet de har takket ja til å være med på.

Utslåtte deltakere som Aurora Gude (29) og Rasmus Wold (30) har ytret stor frustrasjon overfor Nettavisen om at resultatet av konkurransene potensielt kan gi et urettferdig resultat av ekspedisjonen.

– Jeg skjønner jo at alle skal ha en sjanse, og på den måten er det kanskje greit. Men jeg synes helt oppriktig at utslagskonkurranser burde vært noe mer relevant knyttet opp til en ekspedisjon. Som for eksempel å slå opp et telt kjappest, eller navigere seg frem til noe raskest, uttalte Wold til Nettavisen etter at ble slått på målstreken av fresstylekjører Birk Ruud (21) i å balansere en ball inn i et hull.

Les også: Første deltaker ut av 71 grader nord: – Nei, jeg koste meg ikke

Gude mente på sin side at ekspedisjonen hun var med på heller handlet om å kåre «Norges mest puslete kjendis».

Se video lenger opp i saken!

– Jeg synes det var urettferdig at jeg måtte ryke, uttalte Gude til Nettavisen etter å ha tapt i puslespill mot Rasmus Wold.

Både Wold og Gude mener selv at de i utgangspunktet har alle forutsetninger for å mestre ekspedisjonen, og at det er derfor de synes utfallet er urettferdig.

– Jeg har jo sett på det før, så jeg visste hva jeg gikk til. Men det føles jo veldig urettferdig å ryke på noe sånt, når man føler selv at man er i god fysisk form, mestrer navigasjon og har forutsetningene som skal til for å komme langt i konkurransen, uttalte Wold til Nettavisen.

Tar tilbakemeldingene på alvor

Ifølge Discovery er konkurransene i «71 grader nord» lagt opp slik at deltakerne, uavhengig av bakgrunn og ferdigheter, skal kunne gjennomføre ekspedisjonen og konkurransene på lik linje.

– Det å bli kåret til «Norges tøffeste kjendis» handler like mye om å pushe grenser, takle stress og press som det å være fysisk sterk, sier presseansvarlig for programmet, Marianne Aambø, til Nettavisen.

Aambø sier at Discovery mener konkurransen er rettferdig overfor alle deltakerne.

– Deltakerne testes daglig i orientering og turferdigheter når de kjemper som lag på etappene. De som mestrer dette best, vinner og slipper derfor å møte hverandre til merke- eller utslagskonkurranse, sier hun.

Les også: Thomas Numme fryktet å bli hatet før «71 grader nord»-innspilling: Slik gikk det

Selv om Discovery selv mener at valgene bak oppsettet i konkurransen er rettferdig, tar de tilbakemeldingene på største alvor.

– «71 grader nord» er et dynamisk konsept som hele tiden utvikles videre, så tilbakemeldinger fra både deltakere og seere tar vi med oss i videre arbeid, sier Aambø.