Søndag returnerer suksesserien «Pørni», som Steenstrup både har skrevet og spiller hovedrollen i, til Viaplay - og etter stor suksess med sesong én er den folkekjære 47-åringen spent på hva det norske folk vil synes om den nye sesongen.

Sesong én ble nærmest rost opp i skyene av kritikerne, der blant andre Rushprint-skribent Jon Inge Faldalen mente det var den beste norske serien siden «Skam». Viaplay bestilte raskt både sesong to og tre - og på toppen av det hele ble den norske dramaserien også solgt til Spania og Latin-Amerika.

Med andre ord har skuespilleren og serieskaperen mye å leve opp til, men uansett utfall er hun selv stolt av resultatet:

– Jeg synes den har blitt morsom og har enda flere dimensjoner. Men man vet jo aldri hvordan det blir tatt imot.

Vil løfte opp hverdagsheltene

At Steenstrup er nervøs, er kanskje ikke så rart. 47-åringen har tidligere beskrevet seg selv som en «katastrofetenker» i et intervju med KK, og la heller ikke skjul på før sesong én at hun var bekymret for hets. Og spesielt med tanke på én ting.

Et av de gjennomgående temaene i serien er nemlig barnevern - noe mange har sine tanker om. Men det skulle imidlertid vise seg at katastrofetenker Steenstrup ikke hadde noe som helst å bekymre seg for med tanke på dette.

Les også: Reagerer på nye TV-bilder: – Gosser seg veldig

For tilbakemeldingene har nemlig vært nesten utelukkende positive, forteller hun til Nettavisen.

– Jeg har aldri fått så mye meldinger på noe jeg har vært med på eller laget. Det har vært veldig mange reaksjoner, i hovedsak positive, der jeg får meldinger fra mennesker i barnevernet som takker for at jeg viser hvordan de egentlig jobber og for at jeg fremstiller dem på en måte de kan kjenne seg igjen i. Så de som jobber med barnevern har vært veldig glade for serien, har jeg inntrykk av, forteller serieskaperen.

Hun tror de positive tilbakemeldingene kommer av to ting:

– Det ene er at jeg har gjort mye research, jeg har ikke bare fantasert. Jeg har snakket mye med både folk som jobber i barnevernet og som har fått hjelp av barnevernet, og fått folk som har greie på det til å lese manuset. Og det andre er nok at jeg har vært fri til å gjøre som jeg vil, og har valgt historier med litt håp i seg, sier Steenstrup - og legger til at det ikke er tilfeldig at karakteren «Pørni» jobber i nettopp barnevernet.

– Hun kunne også vært sykepleier. Eller lærer. I et yrke der man får mye kjeft, der mange har meninger om hvordan jobben burde gjøres. Men alle som jobber i omsorgsyrker eller i offentlig forvaltning, de fleste av dem prøver jo å gjøre en forskjell til det bedre. Det er jo derfor de begynte med det.

– Og det er det jeg hadde lyst til, å løfte opp de hverdagsheltene som det finnes så mange av men som ikke får TV-serier om seg. Som kanskje kan få et løft, sier hun.

En som derimot ikke får et løft i sesong to, er Steenstrups ektemann. Han er nemlig skrevet ut av serien:


Grundig research

Henriette Steenstrup har også hatt et ønske om å ufarliggjøre barnevernet gjennom arbeidet med TV-serien.

– Det er klart at når du leser om barnevernet i mediene vanligvis, så får du skrekkhistoriene og skandalene. Som jo finnes. Men akkurat denne serien handler om en dame som jobber i barnevernet og som er flink i jobben sin. Og det finnes ganske mange av dem, også, påpeker skuespilleren.

– Jeg tenker at det er bra å ufarliggjøre barnevernet litt. Jeg tror jeg sikkert plutselig kunne hatt bruk for dem, for det er ikke så mye som skal til før man trenger litt hjelp, sier Henriette Steenstrup.

De vellykkede og mer positive historiene fra barnevernet har Henriette Steenstrup som nevnt funnet gjennom grundig research. I arbeidet med «Pørni» har nemlig skuespilleren og serieskaperen jobbet tett på miljøet hun fremstiller i serien.

– Jeg har snakket med folk som jobber innen barnevern, og for eksempel lagt frem en case jeg har tenkt ut for dem. Også vil de si sånn: «Nei, det er ikke akkurat sånn vi ville gjort det». Også har jeg hørt mange historier og lest mye, sier hun.

Les også: Ba om å fjerne flere intime scener i «Euphoria»

Skuespilleren har derimot ikke hatt muligheten til å følge en barnevernsarbeider på jobb på et barnevernskontor.

– Jeg skulle det. Men de har så mye å gjøre, rett og slett. Så det ble vanskelig, ler hun.

47-åringen har likevel fått hjelp fra «innsiden» av miljøet:

– Jeg har en søster som jobber med barnevern, og hun leser manusene. Så hun har vært veldig god på det å få frem hvordan man snakker med både hverandre og klientene sine.

I tillegg kan Steenstrup avsløre en helt spesiell inspirasjon.

– Husker du «Judging Amy», den TV-serien? Hun hadde en mamma som jobbet i barnevernet - og hun har alltid vært en av mine favorittkarakterer. Hun var kanskje 65 år gammel, og det er noe med at hvis du har jobbet med en sånn jobb i så mange år, så har du noen evner til å stå i ting. Og det er en egenskap jeg tenker at mange sosialarbeidere har, sier hun.

«Pørni» byr på både stalkere og «dickpicks». Men hva er Steenstrup erfaring med dette? Få svaret i videoen under:


– Mørkere enn sesong én

Når «Pørni» nå returnerer til skjermen, er det mye som spiller videre fra sesong én. Men likevel har den nye sesongen et litt annet uttrykk, avslører Henriette Steenstrup.

– Sesong to har litt mørkere elementer, sier hun.

– For vi er jo vant til å se at Pørni er veldig stødig og staut. Hun står i stormen, tar imot slag og spark fra alle hold og er like blid. Og det er en veldig fin ting med henne, men hun begynner på et litt dårlig sted i sesong to. Hun er rett og slett litt nedfor og trenger å finne ut av ting, legger 47-åringen til.

Blant annet får vi se Pørni ta et oppgjør med noen i livet sitt.

– Pørni må stå litt opp for seg selv i denne sesongen, rett og slett ta noen oppgjør. Med eksmannen sin, blant annet.

Men selv om Steenstrup varsler en litt «mørkere» sesong to, forsikrer hun om at det også kommer flere lysglimt.

– Det er kanskje det som er litt kvaliteten med «Pørni», den har ikke berøringsangst for de vanskelige tingene, men samtidig tar den med seg trivialiteter og tøysete ting som skjer både frivillig og ufrivillig i livet. Det lette og tunge går parallelt hele veien, også i sesong to, sier hun, og påpeker at hun tror det er en viktig balanse når et liv skal presenteres.

– Man vil ikke jo se Pørni tungt deprimert i lang tid. Men at man ser at hun, som er en litt staut og stødig dame, også kan knekke litt innimellom. Det tror jeg er sunt, sier Steenstrup.

Vil være mer som Pørni

Selv skulle Steenstrup ønske hun var mer som karakteren hun har skapt gjennom «Pørni». Skuespilleren mener nemlig at karakteren Pørni er et mye bedre menneske enn henne.

Les også: Frykter sladderpressen etter internasjonal TV-debut: – Bekymret

– Hun er litt sånn som jeg skulle ønske at jeg var. Hun er mindre konfliktsky og går inn i situasjoner som er krevende med åpne øyne. Hun er på mange måter et mye bedre menneske enn meg. Hun tåler mye mer, og jobber for å gjøre verden til et bedre sted. Jeg lager film og TV, liksom, ler hun.

– Også er hun nok mye bedre med barn og ungdom enn jeg er. Hun gjør mye riktig, og er en slags hverdagshelt.

Steenstrup ser likevel flere likheter mellom henne og Pørni:

– Vi ser ganske like ut, har begge problemer med knærne og vi er glade i å sitte i bil, sier Steenstrup om likhetene til karakteren sin.

Spesielt det å sitte i bil i en travel hverdag er noe Steenstrup har gjort også i sitt eget liv.

– Akkurat det med å ha bilen som hytte, det har jeg ikke så mye nå lenger. Men jeg har brukt bilen mye i enkelte perioder. Jeg er veldig glad i bil, selv om det er litt politisk ukorrekt å si at man er glad i bil. Men det er jeg, ja, ler hun.

– Jeg har sittet mye i bilen opp gjennom årene. Bare pustet litt ut, legger Steenstrup til.

– Ingenting er helt bortkastet

Enkelte likheter er det også mellom handlingen «Pørni» og Steenstrups virkelighet. I alle fall i små trekk.

– Ingenting er jo sant, men det er ikke noe som er usant, heller, hvis du skjønner. Altså, serien lever jo i seg selv, men det er klart at det er sånne småting som skjer i virkeligheten som jeg spinner videre på. Eller om det er et yrke jeg synes er veldig gøyalt, som en gastrokirurg for eksempel, sier hun.

Les også: Linni-frieren rennes ned av tilbud: – Noen sier drøyere ting enn andre

I arbeidet med «Pørni» har Steenstrup også sett flere fordeler ved det å være serieskaper hva gjelder å bruke egne erfaringer og flette dem inn i handlingen i serien hun lager.

– Det som er fordelen er at man kan gå rundt i løpet av en dag og oppleve både gleder og ydmykelser, og tenke at «her er det jo en scene». Så det er fordelen med å skrive selv. Ingenting er helt bortkastet, liksom, fastslår hun og ler godt.