Hør Krinkastingsrådet-toppens dom øverst i videovinduet!

Torsdag formiddag ble NRKs julekalender «24 stjerners julekalender» diskutert i Kringkastingsrådet, etter at Øyunn Krogh (27) viste puppene i beste sendetid. Puppestuntet har fått mye oppmerksomhet, og i etterkant har kritikken haglet mot både Krogh og NRK.

Krogh ble kritisert for å ha «ødelagt julekalenderen», og ifølge henne selv ble innboksen fylt opp med meldinger fra sinte TV-seere. NRK meldte tidligere denne uken at de har fått inn tre klager på stuntet.

Les også: Tilbyr brystmelk i beste sendetid på NRK: – Litt usikker på om jeg har lyst til å se mer

Innledningsvis understreker programredaktør for eksterninnhold i NRK, Petter Wallace, at «24 stjerners julekalender» først og fremst er satire og ingen «vanlig» julekalender. Han legger også til at det må tas i betraktning at puppestuntet gjorde at Krogh vant utfordringen ved å vise puppene.

– En spøk!

Flere rådsmedlem gir julekalenderen skryt og sier at de både koste seg og skjønte fort «hva salgs type julekalender» dette var.

Rådsmedlem Stine Håheim tar imidlertid Øyunn Krogh og stuntet i forsvar, og sier at medieoppstyret og debatten som fulgte handlet om en ting: at hun var kvinne.

– Når menn kler av seg på overkroppen kommer det ingen klager, men så fort en kvinne gjør det så blir det medieoppstyr, klager og debatt. Dette var jo ikke seksualisert en gang! Det var bare to nakne kvinnebryst og en spøk om melk i kaffen. Det er noe her jeg synes er litt ubehagelig i forhold til disse klagene, sier hun i rådet.

Les også: Reaksjonene hagler etter puppe-stuntet: – Er det innafor?

Også rådsmedlem Tove Karoline Knutsen sier at man skal ha vide rammer for hva som får være med i et satireprogram.

– Både det og snakke om og eksponere nakne kvinnebryster, det synes jeg ikke bør være noen sak. Jeg synes det var morsomt at hun tilbød de som satt ved bordet melk i kaffen, sier Knutsen smilende.

– Fortsett å klage

Rådsmedlem og tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, understreker imidlertid at selv om rådet ser viktigheten i å ivareta humoren og satiren i NRK, oppfordrer hun fortsatt folk til å klage om de føler seg berørt.

– Vi vil veldig gjerne høre synspunkter også på satire og humor. Selv om jeg er en av de som er redd for at vi noen gang skal regulere den satiren og humoren vi har, sier Drevland.

Øyunn Krogh sier til Nettavisen at hun er lettet over støtten hun fikk i Kringkastingsrådet.

– Ikke fordi jeg var redd for hvordan det ville påvirket min karriere, men lettet fordi det betyr at vi er på vei i riktig retning, sier Krogh og fortsetter:

– Den siste tiden har vært med på rette søkelyset mot at det fremdeles drives forskjellsbehandling av kvinner og menn, og spesielt når det kommer til humor. Et eksempel på det er jo at denne saken ble tatt opp i kringkastingsrådet til å begynne med. Men når den først havnet der, så var det deilig at de var så klare i sin sak.

Les også: VGTV måtte stenge kommentarfeltet etter hets: Nå tar kolleger og venner til sosiale medier

Angret ikke

Flere fikk altså hakeslepp da Krogh viste puppene i beste sendetid i desember og tilbød brystmelk, og flere raste mot både influenseren og NRK. Krogh holdt seg lenge taus om kritikken, men i et større intervju med VG+ fortalte hun til slutt sin side av saken.

– Jeg skjønner at det overrasker mer når en kvinne gjør noe slikt enn en mann, sa Krogh til VG i desember.

Det var nemlig ikke bare 27-åringen som viste hud i programmet. Tete Lidbom og Emil Gukild stilte også toppløse i programmet i episode elleve. Det var imidlertid langt færre reaksjoner på mennene i bar overkropp.

Les også: Flau over Botox-bruken: – Livredd for å ikke elske meg selv

Det reagerte Krogh på og mente at det stadig er større fokus på kvinnekroppen enn mannekroppen, og at de kvinnelige organene bør ha en plass i humorverdenen.

– Vi må kunne ha kvinnekroppen i humorforumet også, ikke bare i det seksuelle. Jeg angrer ikke på at jeg gjorde det, sa Krogh åpenhjertig til avisen og sa hun ikke angret noe særlig etter hendelsen.

Under møtet i Kringkastingsrådet tok programredaktør for eksterninnhold i NRK, Wallace også opp det samme.

– Helt til slutt kan jeg jo si at det var flere overkropper som ble vist i denne serien, ganske mange faktisk. Dette var en gjeng som var glad i å vise overkroppene sine. Men vi fikk én klage, det var på den ene kvinnelige overkroppen som ble vist, og det skal vi og ta med oss, sa han avslutningsvis.