(BIIPMAG): Det kan være farlig å gå i søvne.

- Pinlig
24 år gamle Christian Bjelland fra Stavanger har gått i søvne mer eller mindre regelmessig siden han var 14 år. Det var også på denne tiden han begynte å drikke alkohol:

- Jeg går i søvne så å si hver gang jeg har drukket, ler han og legger til:

- Det har jo blitt en del pinlige situasjoner av det da, sånn hvis jeg har hatt med en dame hjem og så begynt å gå naken rundt i soverommet, forteller han til BiipMag.

Jeg hadde satt på nattmat i søvne, og det kunne jo endt skikkelig ille

Farlige situasjoner
Mange kan sette seg selv i fare når de går i søvne, og det har Bjelland også erfart:

- Det var en natt søsteren min kom hjem og fant ovnen skrudd på full varme med en helt svartbrent pizza i. Jeg hadde da satt på nattmat i søvne, og det kunne jo endt skikkelig ille.

Sover urolig
Bjelland vet ikke hvorfor han går i søvne, men det skjer som regel bare når han har drukket alkohol..

- Jeg har jo bare hørt ting fra andre, jeg lurer på om jeg har gjort noe veldig rart når ingen ser på, ler han.

- Jeg sover svært urolig også, forteller han og legger til:

- Da jeg var i militæret var det ingen som ville sove ved siden av meg fordi jeg sov så urolig. Også var jeg jo oppe og gikk et par ganger og, hvis vi hadde vært ute, sier han til BiipMag.

Dypere søvn
Søvngjengeri er motoriske opplevelser som skjer i søvne og som man gjør ufrivillig forteller Janne Grønli, postdoktor ved Universitetet i Bergen. I tillegg jobber Grønli ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer:

Da jeg var i militæret var det ingen som ville sove ved siden av meg fordi jeg sov så urolig

- Å gå i søvne er noe som oppstår når man går fra et dypere søvnstadium til en mer overflatisk søvn. Personen husker vanligvis ingenting av det som har skjedd. Vi forklarer det som en «ufullstendig oppvåkning», sier Grønlie og legger til: - Og jo dypere søvn jo større er sjansen for å gå i søvne.

- Når man drikker alkohol sovner man ofte raskere, og man har mer av den dype søvnen i første halvdel av natten sier Grønlie, og det da fører til større sannsynlighet for søvngjengeri.

Mennesker som vet de går i søvne bør «sikre» rommet rundt seg ved å fjerne spisse kanter og ikke ha noen elektriske apparater på rommet.

Og hva er søvngjengeren Christian Bjellands beste tips? Sov med undertøy!

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.