Tidligere i høst ble filmen «Blonde» sluppet på Netflix, og det tok ikke lang tid før den seilte opp på «mest sett»-listen.

Filmen baserer seg på en roman skrevet av Joyce Carol Oates (84) med samme tittel, og dramatiserer livet til den avdøde, amerikanske skuespilleren, sangerinnen, filmprodusenten og modellen Marilyn Monroe.

Les også: Kastet alle klærne: – Jeg nølte ikke et sekund

«Blonde» har imidlertid blitt møtt med massiv kritikk fra både filmkritikere og fans, og blir blant annet anklaget for å seksualisere Monroe og ta seg for mange friheter. Som følge av dette fyrer nå regissøren løs mot kritikerne.

– Hun er død

Det er den australske regissøren Andrew Dominik (55) som har regissert filmen – der Ana De Armas (34) spiller Monroe.

55-åringen sier til The Hollywood Reporter at han er veldig fornøyd med at den fiktive versjonen av livet til Monroe har skapt så stort engasjement og har opprørt så mange mennesker. Han skylder likevel på det amerikanske publikumet for all kritikken.

– De hatet filmen. Vi lever i en tid der hvor det er viktig å presentere kvinner som myndiggjorte, og de ønsker å gjenoppfinne Marilyn Monroe som en myndiggjort kvinne. Det er det de vil se. Og hvis du ikke viser dem det, opprører det dem, forklarer regissøren.

Les også: Sterke reaksjoner før ny Marilyn Monroe-film: – Gigantisk «casting»-glipp

– Noe som er litt rart, fordi hun er død. Filmen gjør ingen forskjell på noen måte, fortsetter han.

Regissøren tror at fansen mener filmen misbruker minnet av Monroe, og hvordan de ser henne. Det synes han er greit nok, at det er en del av pakken.

– Det er hele tanken bak filmen. Det å finne det ikoniske ved livet hennes og bruke det til noe annet, ta ting du er kjent med og snu om på meningen. Men det er ikke det de vil se.

Filmen tar for seg Monroes liv og hennes vei til berømmelse, men også flere tragiske øyeblikk og hennes død i 1962.

– Fetisj på kvinners smerte

Filmen har altså som nevnt fått mye kritikk for sin framstilling av Monroe, og det er flere scener i filmen som både filmkritikere og fansen reagerer sterkt på.

Spesielt har abortscenene fått flere til å reagere, skriver Variety. Abortforsker ved Universitetet i California, Steph Herold, en av de som har delt sin misnøye etter å ha sett filmen.

«Jeg var uheldig og så 'Blonde' på Netflix i går kveld, og la meg si til dere at denne filmen er så anti-abort, så sexistisk og så utnyttende. Kan ikke anbefale den mindre. Ikke se den. Abortscenene er spesielt forferdelige å se, men det er egentlig hele filmen, og», skrev Herold på Twitter i september.

Også modell Emily Ratajkowski (31) har reagert. Hun tok til TikTok for å dele sin mening om filmen, og mener samfunnet har en «syk» fetisj på kvinners smerte.

Les også: Ana de Armas måtte forlate Hollywood etter kjendisromansen

– Jeg er ikke overrasket over å høre at det er nok en film som fetisjiserer kvinnelig smerte, til og med i døden. Se på Amy Winehouse, se på Britney Spears, se på hvor besatt vi er av Dianas død. Måten vi er besatt av døde jenter og seriemordere på. Se hvilken som helst «CSI»-episode, det er en fetisj rundt kvinners smerte og død, sier Ratajkowski i videoen.

@emrata

So done with the fetishization of female pain and suffering. Bitch Era 2022

♬ original sound - Emrata