I disse dager er NRKs nye julesatsing, «24-stjerners julekalender», å se på TV-skjermen. Der skal 24 kjente fjes konkurrere om å bli årets julestjerne ved å løse en rekke kreative tolkninger av julens mange utfordringer.

Men det er ikke alt som går etter planen underveis.

I luke 4 fikk de 21 gjenværende kjendisdeltakerne nemlig i oppgave å blåse ut to stearinlys med en avstand på opptil tre meter. I tillegg får de utdelt en rekke hjelpemidler, og den som bruker lengst tid på å blåse ut lysene, er den som må forlate konkurransen.

Les også: Deltar i ny NRK-reality: – Litt traumatisert

Underveis i konkurransen fikk TV-profil Lasse Matberg (37) et dypt kutt i fingeren og ble fraktet i all hast til legevakten. Matberg ble dermed fredet fra konkurransen, og realityprofil Aurora Gude (30) ble den som må forlate programmet med dårligst tid.

Det er det derimot flere som har reagert på, inkludert Gude selv. I tillegg har flere TV-seere påpekt at det hele var urettferdig.

– Stakk litt ekstra

Overfor Nettavisen forteller Gude at alle trodde de var trygge, ettersom Matberg ikke fikk fullført oppgaven.

– Det er jo lett å tenke sånn. I et hvilket som helst annet realityprogram ryker man ut om man ikke klarer å fullføre oppgaven. Hvis du for eksempel faller og vrikker foten i en tvekamp på «Farmen», sier Gude.

Realityprofilen, som selv sier hun er flink på å leve seg inn i den så kalte «bobla», forteller at hun ble irritert da programleder Markus Neby (31) presenterte produksjonens avgjørelse.

Les også: Ga iPhone til toåringen i julekalender: Nå legger de seg flate

– Jeg tenkte: «Er det mulig å ryke siden noen andre ikke fullførte, liksom». Så jeg ble litt irritert, også er jeg ekspert på å leve meg inn i realitybobler. Så selv om vi bare hadde vært der i to dager, så jeg kjente det stakk litt ekstra, sier hun.

– Tullete program

Gude beskriver programmet som «tullete», og med det var også takhøyden for å prøve å tenke utenfor boksen høy. Da hun ble slått ut prøvde hun derfor å «skade» seg for å bli værende i konkurransen – i likhet med nevnte Matberg.

– De hadde sagt sikkert 15 ganger at hvis man skader seg så er man fredet. Så da gjorde jeg et siste desperat forsøk på å segne om, sier hun lattermildt og legger til:

– Jeg syntes egentlig det var ganske flaut å gjøre det, men det viser seg nå i ettertid at det var ganske morsomt, da.

Se Gudes forsøk på å redde seg selv i videoen under:

Da tapet var et faktum sa hun til produksjonen at hun syntes det var urettferdig, noe hun fikk inntrykk av at flere av deltakerne var enige om.

– Jeg sa jeg syntes det var urettferdig. Men jeg ble ikke direkte sint, for jeg hadde jo skrevet under på en kontrakt der det står at alle regler kan endres på underveis, flirer hun.

Etter søndagens episode forteller Gude at det har tikket inn med meldinger fra flere TV-seere som syntes produksjonens avgjørelse var urettferdig.

– Jeg har fått masse tilbakemeldinger etter gårsdagens episode. Noen er bare opptatt av selve fallet og synes det er gøy, men så er det faktisk folk som syntes det var skikkelig urettferdig også, sier hun.

Les også: Utelukker ikke ny sesong av «Hjem til jul»: – Jobber for det hver dag

Prosjektredaktør i NRK, Mirja Minjares, forteller til Nettavisen at de fortsatt står for avgjørelsen om å frede Matberg og sende Gude hjem.

– Reglene sier at hvis noen skader seg i en konkurranse og må få behandling for dette, er de fredet fram til neste konkurranse. Hvis de derimot er ute av stand til å møte opp til denne, er de ute av konkurransen, og sist hjemsendte stepper inn. Vi står for den avgjørelsen også i ettertid, og er samtidig glade for at ikke andre deltakere valgte å skade seg med vilje etter Lasses hendelse.

Ble hastet til sykehuset

I mandagens episode av «24-stjerners julekalender» viser det seg imidlertid at Matbergs skade var mer alvorlig enn først antatt.

Han får dermed ikke returnere til konkurransen, og Gude kommer inn igjen.

– Lasse måtte sannsynligvis operere, og da fikk jeg komme tilbake igjen. Så sånn sett gikk det veldig greit, sier Gude og legger til at det hadde vært relativt urettferdig hvis ikke hun fikk komme inn igjen.

Matberg kan på sin side fortelle at han fortsatt er preget av skaden under TV-innspillingen I dag, ni måneder senere, har han fortsatt ikke følelse i fingeren.

– Jeg kuttet meg på tvers av langfingeren, og målebåndet stoppet altså helt inntil skjelettet og tok alle nervene på fingeren. Og selve senen som man bruker for å bøye fingeren var nesten kuttet tvers av, forklarer han.

Matberg minnes at han fikk en lys idé om å gå for en «Indiana Jones»-variant ved å lage en lasso med målebåndet deltakerne fikk utdelt som et hjelpemiddel. Målebåndet var derimot laget av stål, og det var det TV-profilen kuttet seg på.

– I det jeg drar til for å stramme målebåndet skjærer jeg nesten av hele fingeren, minnes han.

Deretter ble han hastet rett til legevakten, hvor han måtte sy flere sting før han dro videre på sykehuset hvor de måtte vurdere om han skulle opereres.