Gå til sidens hovedinnhold

Ga 14 friske legestudenter rødvin - dette skjedde med blodsukkeret

Resultatet overrasker svensk forsker.

Et glass rødvin til maten gir lavere blodsukker og stiller sulten bedre enn et alkoholfritt alternativ, viser en ny svensk studie.

Forskere ved universitetet i Linköping gjennomførte et forsøk med 14 friske legestudenter, sju menn og sju kvinner, som ble servert et kaloririkt måltid bestående av en Big Mac og en Triple Chocolate Cookie.

Les også: Norsk studie: Derfor drar du på fylla - igjen og igjen (+)

Da legestudentene fikk et glass rødvin til måltidet, viste det seg at blodsukkernivået tre timer senere var lavere enn da de fikk servert alkoholfri drikke til maten.

Det ble også målt lavere verdier av det appetittstimulerende proteinhormonet ghrelin når maten ble skylt ned med vin, viser studien.

Professor og overlege Fredrik Nyström er overrasket over resultatet, som han mener gir ytterligere kunnskap om hvilke fordeler og ulemper alkohol har.

Forskerne i Linköping undersøkte også om snus hadde noen positiv effekt på hormoner, blodtrykk og forbrenning, noe det viste seg å ikke ha.

– Jeg er litt skuffet over at jeg ikke kunne finne noe positivt med snus. Den fikk blodtrykket og nivået av stresshormoner til å stige, men jeg skal lete videre, sier Nyström til SVT Nyheter Öst.

Les også: Dyster rekord på veiene i 2020

Les også: Slik påvirkes hjernen av fyllekulene (+)

Les også: Filmen «Et glass til» bygger på teorien om at mennesket fungerer best med 0,5 i promille. Dette sier ekspertene (+)

(©NTB)

Kommentarer til denne saken