I åtte år - siden 2011 - har «Game of Thrones« forarget, gledet, sjokkert og skapt kontroverser verden over.

Fra mandag klokken 03.00 strømmes aller siste episode av «Game of Thrones» på HBO Nordic. Serien, som er kjent for sitt «All men must die» har virkelig levd opp til slagordet.

Og det er ikke bare menn som har måttet bøte med livet.

«Game of Thrones» er en av de mørkeste og mest omstridte TV-serier som er blitt sendt i beste sendetid i USA. Mange har kritisert serieskaperne for overdreven bruk av vold og voldtekter som dramatiske virkemidler.

«Filmatiseringen har tatt seksualisert vold til nye og problematiske høyder,» skrev Forbes etter sesong tre. «Misogynien har alltid virket i overkant,» erklærte The Guardian.

Les også: (+) De drøyeste sex-scenene i «Game of Thrones»

Menn, kvinner og barn, helter og skurker har brutalt blitt slaktet ned gjennom seriens åtte sesonger. Eksplisitt nakenhet og sexscener som overlater lite til fantasien har vært gjennomgående. Det samme har drapsmetodene: Seriens figurer blir gjerne stukket, hakket, flådd, spist eller brent ihjel - i HD og nærbilder.

Volden og sexen har imidlertid ikke skremt bort seerne, snarere tvert i mot.

«Game of Thrones» har mottatt hele 47 Emmy-priser. Det er rekord. Rekordhøyt er også produksjonsbudsjettet. Hver episode koster i snitt 15 millioner dollar, om lag 130 millioner kroner. Så vises serien også i 170 land.

I USA har serien også satt rekord for antall seere: 16,5 millioner samtidig. Den har også satt rekorder i både Frankrike og England.

Fra sjette sesong begynte «Game of Thrones» å bevege seg bort fra historien i George R.R. Martins romanserie «A Song of Ice and Fire».

Enkelte har hevdet at det ga de kvinnelige rollefigurene rom til å utvikle seg mer komplekst.

Sophie Turner (23) og Maisie» Williams (21), som spiller henholdsvis Sansa og Arya Stark, hevder at kvinnegehalten er noe av det «Game of Thrones» vil bli husket for – i positiv forstand.

– Jeg er veldig stolt over å ha fått muligheten til å spille en så sterk rolle i nesten ti år, sier Turner til NTB.

– Selv om ting begynner å bli bedre, er slike roller stadig som å finne nåla i høystakken. Å få anledning til å spille den så lenge, er helt utrolig.

Styrken og kompleksiteten blir ikke mindre imponerende av at «Game of Thrones» er inspirert av Tudortida, ifølge Turner.

– I de dager slapp kvinner verken til makta eller orde. Desto mer forfriskende er det med en serie hvor så å si samtlige kvinneskikkelser er ledertyper som får bryne seg mot mennene på alle felt. Jeg digger – og er virkelig stolt av – det.

Ikke alle er like fornøyde med retningen «Game of Thrones» har tatt. Mer enn en million mennesker har skrevet under på en underskriftskampanje for å få siste sesong spilt inn på ny - «med kompetente tekstforfattere».

George R.R. Martin har ikke rukket å sluttføre sin bokserie, men skal ha skissert en avslutning for skaperne av TV-serien.

Hvordan det faktisk gikk til slutt, kan du lese her: Spoilers: Da spillet om jerntronen ble ferdig spilt

Kilder: NTB, Entertainment Weekly, AFP,