Søndag ettermiddag tok komiker Martha Leivestad (28) til Instagram etter at hun hadde fått massiv kritikk og hets i et kommentarfelt etter at hun deltok i «Rikets Roast» på VGTV i helgen.

De stygge meldingene førte til at VGTV måtte stenge kommentarfeltet, og Leivestad skrev selv i sosiale medier at hun syntes det er synd at hun ikke får lov å på lik linje med de andre komikerne uten å bli utsatt for stygge kommentarer i ettertid.

Les også: VGTV måtte stenge kommentarfeltet etter hets: Nå tar kolleger og venner til sosiale medier

Innlegget til Leivestad har fått over 1000 kommentarer med støttende ord, i tillegg til å ha høstet over 29.000 likerklikk.

Kort tid etter fylte innlegget til komikeren seg opp med støttende meldinger fra store deler av kjendis-Norge, og flere kvinnelige komikere har i ettertid stått fram å fortalt om like opplevelser.

Ville ikke snakke med pressen

Fredag kveld ble den årlige Vixen Awards holdt på den Gamle Logen i Oslo, og Leivestad var en av de som møtte opp på den røde løper. Selv om hun lot seg fotografere, vil hun ikke snakke med pressen.

Les også: Overrasket med dobbel-bruddnyhet på rød løper: – Jeg skal finne meg sjæl

28-åringen var derimot mer snakkesalig da hun entret scenen under prisutdelingen da hun og Gisle Agledahl (32) delte ut pris for årets influenser innen kategorien «mat og bærekraft». Da hetsen mot kvinnelige komikere ble et tema på scenen, ble hun møtt med vill jubel og stående applaus fra publikum.

– På tide å ta et oppgjør

Til tross for at Martha Leivestad ikke ville snakke med den oppmøtte pressen, tok Nettavisen en prat med Jenny Skavlan (36) om problematikken rundt kvinnehets.

Hun mener det er på høy tide å ta et oppgjør mot slik behandling av kvinner.

– Det er helt forferdelig å høre om den hetsen kvinnelige komiker mottar. Gjennom historien har vi sett at kvinner som tør å ta plass, kvinner som er smarte, og ikke er redd for å eie rommet, har blitt sett på som en trussel av mange menn, sier Skavlan.

Hun forteller videre at hun kjenner seg igjen det Leivestad har opplevd, men ikke på lik linje som 28-åringen.

Det er ikke bare Skavlan som uttrykker sin støtte til Leivestad. Oskar Westerlin (24) var tidligere medlem av «Spårsklubben» på VGTV, og han mener all hetsen som har kommet Leivestads vei etter roasten av Erik Follestad er forkastelig.

– Det synes jeg var jævlig ufortjent. Hun var en av de beste under den roasten, sier Westerlin til Nettavisen og legger til:

– Alt hatet i kommentarfeltet ga ikke noe som helst mening.

Takker nei til jobbtilbud

Som nevnt har det rent inn med støtte til Leivestad etter at hun presenterte kritikken og problemstillingen på sin konto.

Blant annet har komikerkollegene Maria «Piateed» Stavang og Marlene Stavrum delt lignende opplevelser og fortalt at de har takket nei til en rekke tilbud på grunn av at de ikke orker kommentarene som blir skrevet i ettertid.

– Jeg har sagt nei til «Latter Live» de siste 3 årene med unnskyldning om at det ikke har passet når grunnen har vært at kommentarfeltet under Facebook-videoen min fra 2020 er noe av det jævligste jeg har lest og sett. Jeg åpner ikke engang det på TikTok, skrev Stavang blant annet i innlegget sitt rettet til venninnen.

Les også: Dette er så forbanna demotiverende

Stavrum skrev også på sin side om lignende opplevelser, i tillegg til å fortelle at hun jevnlig vurderer å legge karrieren som «ufordragelig og ikke morsom dame» på hylla.

– Jeg tar jevnlige vurderinger på om jeg skal legge karrieren som ufordragelig og ikke morsom dame på hylla. Men enn så lenge er det enda gøy. Mye fordi jeg får jobbe med Martha og Maria, sterke, morsomme kvinner som børster av seg hetsing og kommentarer daglig og fortsetter videre med det de holdt på med.

Drøy humor tåles dårligere fra jenter

En som også har kastet seg inn i problematikken er komiker Sigrid Bonde Tusvik, hun ikke er overrasket og mener det er en lang tradisjon i samfunnet vårt for at drøy humor tåles langt dårligere fra jenter enn når det kommer fra mannlige komikere.

– Lisa Tønne og jeg diskuterer denne saken i morgendagens episode av podkasten Tusvik & Tønne. Det er et veldig interessant kjønnsperspektiv i dette. Hvorfor er det sånn at det kvinner sier virker mer drøyt enn når det samme sies av en mann? Folk oppfatter det som mye hardere. Dette er veldig vanlig, særlig i roasting – og har vært det i mange år, sa Tusvik til Dagsavisen.

«Spårtsklubben»-medlem Ida Fladen (37) har også blant annet repostet Leievstads innlegg og skriver følgende på sin egen profil:

– Nå må folk faen meg roe seg kraftig ned! Og dere som fortsatt mener det ikke er noe forskjell i hvordan enkelte ser på og behandler mannlige og kvinnelige komikere / underholdere: Shut The front Door! Nevn én mann som hadde mottatt den type og mengde hets for de samme vitsene?! Vær bedre mennesker, bare vær det, skriver Fladen og legger til Leivestads roast utvilsomt var den beste.