Lørdag fylles Oslos gater med regnebueflagg, feststemning og musikk når Pride skal feires med både konserter og parade. Nytt av året er at Osloskolen skal gå med egen fane i paraden og det har skapt reaksjoner de siste ukene.

Les også: Mads Hansen ble blokkert på Instagram av Durek Verrett etter dette

En rekke debattinnlegg både i den ene og den andre retningen har diskutert om barns rolle i Pride og enkelte mener at Pride-paraden er for seksualisert for barn og at de derfor bør holdes utenfor den store feiringen.

Journalist og programleder Gisle Agledahl (31) er selv homofil og har i flere år vært forkjemper for skeives rettigheter. Da Nettavisen møtte han og influenser Joakim Kleven (29) under Elle sin sommerfest i juni, reagerte de begge på at enkelte mener barn skal holdes utenfor parade og feiring på grunn av seksualisert innhold.

– Å si at det er veldig seksualisert er å ta litt i, for det er vel en av hundre flåter som er en sånn type flåte. Jeg tenker at akkurat de som er på den flåten er på en måte Pride-bevegelsens punkere, fordi de drar litt på, sier Agledahl til Nettavisen før han fortsetter:

– Det er sexen som har vært ulovlig og det er sexen folk rynker på nesa av, så jeg tenker at også dét er noe å kjempe for.

Vanskelig at det har blitt så mye styr

Agledahl mener at Pride først og fremst skal handle om mangfold og at alle skal få elske dem de vil. Ikke minst understreker han at det er en viktig dag for de som ikke nødvendigvis syntes egen legning er så lett å forstå seg på.

– Pride handler om å vise at man ønsker seg en verden der det er plass til alle, uansett hvilket kjønn du identifiserer deg med og hvem du elsker. Så enkelt er det, det er ikke verre enn det. Pride handler jo om å lage en varm verden hvor folk får være seg selv. Hvordan kan man ikke stille seg bak det? spør han.

NRK-profilen synes det er vanskelig at Pride i år nok en gang får et annet fokus enn hva det egentlig bør og skal handle om. For han er det en viktig dag som gjør at mange forskjellige folk får føle en form for tilhørighet.

– Det er vanskelig at det har blitt så mye oppstyr rundt det, for det handler om noen så enkle ting som å høre til, få være seg selv og få elske den du elsker. Pride er den varmeste dagen og en dag der folk skjønner at de har en plass. Det er en dag som gjør at folk har lyst til å leve litt til, det er såpass, sier Agledahl.

Han får også støtte av en oppgitt Kleven som sier det blir dumt at fokuset rundt Pride skal legges på den negative omtalen.

– Kan man ikke bare la Pride få være litt i fred nå? Eller bare unne det som det det er? Det er jo media og eventuelt andre mennesker som seksualiserer det, for det er jo veldig mange som ikke er seksuelle under en Pride-markering. Det er jo bare en så fantastisk, positiv, fin og søt dag så jeg synes det er synd at det blir en sak i det hele tatt, sier han før han fortsetter:

– Det vakreste jeg har sett er Pride. Mødre som har t-skjorter med at de er stolte av sine skeive sønner eller familier som ser paraden hvor en av de er skeive. Pride er bare et stort fellesskap, så la oss bare feire det og ha en fin dag.

Finnes mye verre ting på nett

Både Agledahl og Kleven sier de ikke tror at Pride-paraden er noe verre enn andre ting barn blir eksponert for. Agledahl tar blant annet sosiale medier som et eksempel og mener barn blir eksponert for langt mer alvorligere ting der, enn litt lettkledde under Pride-feiringen.

– Har man sett en musikkvideo eller scroller litt for lenge på Tiktok finner man jo ting som er mye verre en Pride-paraden. Paraden er først og fremst fylt med familier, politifolk og egentlig alle typer mennesker. Det er jo litt poenget, sier han.

Les også: Kristin Gjelsvik røper «ukjent» Haaland-kobling

31-åringen tror også at paraden i år er spesielt viktig, både fordi det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i år, men også fordi de siste årene har vært en tid hvor mange land verden over som har strammet inn på skeives rettigheter framfor å løsne opp.

– Paraden er viktig og den er viktigere enn man kanskje tror. Mange tenker at vi har kommet så langt, men det er fortsatt et stykke igjen. Det som er helt vanvittig nå om dagen er at vi har klart å komme så langt her i Norge, men så ser vi at vi går milevis tilbake i andre steder i verden, også i land vi liker å sammenlikne oss med, sier Agledahl.

Agledahl har merket at det er blitt debattert rundt Pride i år også. Han sier at selv om det er mye støtte, er det også mye motstand mot Pride og oppfordrer alle som kan til å stille opp på feiringen.

– Om man har muligheten til å gå i år så er det nesten viktigere enn noen gang. Vi ser rettighetene strippes vekk fra skeive over hele verden akkurat nå, så det er viktig å vise hvordan vi har lyst til å ha det her i Norge og vise at at vi vil at det skal være plass til alle. Så akkurat i år er det livsviktig.

Også Kleven mener det er viktig at Norge viser hvordan vi ønsker å ha det. Han sier Norge har kommet en lang vei siden han kom ut som homofil for rundt ti år siden og mener det er flott at det er så mange som velger å feire dagen på tross av kjønn og legning.

– Jeg er veldig stolt av Norge og hvor langt vi har kommet på de ti årene siden jeg kom ut som homofil og var kjemperedd for å komme ut. Så jeg er veldig stolt av oss og det er det jeg syntes er så fint å se på Pride, at det er så mange som markerer det og har en fantastisk dag, sier Kleven.