For et snaut år siden fikk skuespillerveteranen Sven Nordin (64) og den relativt ferske skuespilleren Odin Waage (26) «hele» Norge til å sitte klistret foran skjermen til NRK-suksessen «Rådebank».

Den gang spilte de mot hverandre som far og sønn, hvor de begge mottok hver sin Gullruten-pris, Waage for beste skuespiller og Nordin for beste birolle.

Nå gjør de comeback på TV-skjermen og gjenforenes i den nye sesongen av «Wisting».

Den populære krimserien, som handler om politietterforskeren William Wisting og datteren som må ta for seg svært krevende krimsaker, er klar med enda en sesong. Og i likhet med første sesong har oppfølgeren basert seg på to av Jørn Lier Horsts bøker. Denne gang er det «Illvilje» og «Nattmannen» som danner grunnlaget for serien.

Gjenforent med gammel familie

Onsdag, under pressetreffet til den nye sesongen, forteller Nordin til Nettavisen at det har vært veldig gøy å være tilbake på sett sammen med de sentrale skuespillerne som Mads Ousdal og Thea Green Lundberg.

I tillegg røper han at tidligere skuespiller-kollega Odin Waage (26) også er med i den nye serien.

Nordin forteller at det var et morsomt gjensyn å spille mot Waage igjen, men at det ikke var noen tegn til familiekjærlighet i «Wisting», slik det til tider var i «Rådebank».

– Han spiller jo en veldig annerledes karakter her nå. Det var ikke noe sånn far og sønn-kjærlighet her, forteller Nordin.

Ifølge 64-åringen var det nemlig det stikk motsatte og røper at de er klare opponenter i den kommende sesongen.

Stort forbilde

Overfor Nettavisen kan Waage informere at han har lært masse av Nordin fra de gangene de har jobbet sammen, og at 64-åringen er et stort forbilde for ham.

I tillegg roser han skuespilleren for å være en trygghet på sett, og at han virkelig ser opp til skuespilleren.

– Sven er helt nydelig. Han ser jeg virkelig opp til. Han er bare så utrolig dyktig i det han driver med og en fyr som ser alle. Han er en trygghet å ha på sett, forteller han.

Oppfølgeren som inntar TV-skjermen 26. desember viser en litt annen Waage enn det vi selv er vandt med å se. 26-åringen røper at han måtte virkelig gå inn i et annet tankesett enn han selv er vant med, som er mørkere enn sitt eget.

– Jeg måtte tenke veldig annerledes enn jeg pleier og gå mange steder inni meg selv som jeg til vanlig ikke trenger, og jeg husker det nesten skremte meg litt, forteller han.

Som forberedelser til rollen måtte skuespilleren jobbe med seg selv fra innsiden og ut. Han startet blant annet med å lete frem ulike tankesett for å bygge på karakteren.

Les Også: Odin Waage avslører koronasmitte

Utforsket nye sider av seg selv

Rollefiguren, som fremstår ganske ulik enn 26-åringen, fikk Waage til å utforske en ny side av seg selv.

– Jeg spiller en veldig gøy rolle og han er jo litt av en type, jeg har måtte utforske en litt mer lur og «creepy» type, avslører han.

Waage beskriver rollen som svært annerledes, men at han har forsøkt å dra med litt sjarm som et likhetstrekk fra seg selv. Han understreker at rollen gjorde han en erfaring rikere.

Måtte sette produksjonen på pause

I likhet med mange andre film- og TV-produksjoner ble også «Wisting» utsatt for korona-pandemien. Innspillingen av den andre sesongen begynte med friskt mot i oktober i fjor og hadde etter planen bestemt seg for å filme deler av serien i utlandet.

Raskt etter at de var i gang med innspilling, blusset viruset opp igjen. Denne gang i nye varianter som gjorde at flere land, nok en gang, ble markert røde. Nok en runde med full nedstenging og strenge karantene- og smittevernregler gjorde det umulig å fullføre.

Flyttet innspillingen til Norge

Ifølge Nordin ble det dermed tatt en beslutning om å filme hele sesongen i Norge som eneste løsning for å gjennomføre prosjektet. Etter et drøyt halvår kom de i gang og flagget serien til det miljøet forfatteren har basert bøkene sine på.

– Det fine med å filme alt sammen hjemme i Norge var at vi fikk brukt steder som Stavern, Larvik og hele Vestfold, som er et veldig fint bakteppe for historien, forteller 64-åringen, og mener selv at serien fikk mye mer igjen for det enn om de hadde spilt inn utenlands som først var planen.

Etter mange måneder med høyt smittevern sier Nordin at de klarte og holde alle friske og landet hele prosjektet. Han følte seg ekstra stolt da han så hvor fint det ble ved å flagge produksjonen hjem til Norge.

Les også: Sven Nordin om Norges dyreste TV-drama: - Jeg er en brikke i et svært spill

Viktig å kjenne seg igjen i boka

Tidligere politietterforsker og forfatter Jørn Lier Horst (51) er som nevnt skaperen av bøkene «Illvilje» og «Nattmannen», som sesong to av «Wisting» er basert på. Selv om Horst ikke har så mye med produksjonen av serietolkningen av bøkene hans, kan han likevel opplyse til Nettavisen at han er blitt inkludert i deler av manusskrivingen.

For han har det vært viktig at serien har beholdt det bøkene er blitt kjent for - nemlig realistiske politigrep.

Horst har likevel følt seg trygg på å overlevere litteraturen sin til en TV-produksjon, og har ikke stilt særlig strenge krav til deres tolkninger. Ifølge Horst ville det blitt vanskelig å kontraktfeste hva som er lov å endre og ikke.

– Det skjer jo dramatiske hendelser i TV-serien som ikke er med i boka, men når de plukker fra en bokserie på totalt 16 bøker, så er det vanskelig å kontraktfeste mange små detaljer, forteller han.

Horst forteller at å gjenfortelle en historie i et annet format, krever en annen fortellermåte. Han stoler derfor på produksjonen, men røper at de prater om de overordnede grunnlagene som blir annerledes på TV, men ikke noe på detalj.