RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LYKKE: Glem interesser, det er følelsene dere må være samkjørte på.
LYKKE: Glem interesser, det er følelsene dere må være samkjørte på. Foto: Istock

Gjennom 40 års forskning, har samlivsforskerne funnet én ting du ikke kan bli lykkelig uten

Sist oppdatert:
Det hjelper ikke å være flink til å håndtere konflikter eller vise kjærlighet.

Jaja, tenker du kanskje. Skal det aldri være nok? Er det ikke nok å forsøke å bli bedre til å kommunisere, håndtere krangler og ikke minst uttrykke følelser i forhold til kjæresten?

 Det er én egenskap absolutt alle kvinner ser etter i en mann. Det har samlivsforsker John Gottman og The Gottman Institute i New York funnet ut. Men det er altså heller ikke så lett.

- Gjennom 40 år med forskning og parterapi har vi kommet frem til at du ikke kan få det til å fungere med hvem som helst, skriver Gottman i boken «Det kvinner vil ha, det menn vil ha».

Med andre ord må du rett og slett finne «den rette». «Den rette» er ofte noe du bare «vet». Det kan være latteren, måten han snakker til andre kvinner på, det at hun viste en egenskap som du trengte å se akkurat der og da.

ANNERLEDES: John Gottman er gift med Julie Schwarz Gottman, som er medforfatter på boka Hva kvinner vil ha, hva menn vil ha. - Hun var ganske enkelt annerledes, og det var forskjellen som overbeviste meg om at hun var den rette for meg, skriver Gottman.

Menn vil ha forpliktende forhold

Og ifølge forskerne så er det ikke slik at det kun finnes bare en person. Det finnes flere personer som du kan ha et livslangt forhold til. Men da må du gjøre en innsats.

Det er faktisk slik, selv om mange kvinner ikke alltid tror det, at menn er like interessert i forpliktende forhold som kvinner er.

Samtidig er det også slik at ikke alle kvinner ønsker seg A4. Den tiden er forbi, skriver forskeren.

Styr unna ekteskap i denne fasen

Å være forelsket er å være i en konstant kjemisk forvirring. Det er ikke da du skal ta de store avgjørelsene. Og du skal i hvert fall ikke gifte deg. Det høres kanskje romantisk ut, men det ender sjelden sånn.

Les også: I løpet av fem minutter vet de om du vil skilles eller ikke

Å ha felles interesser er heller ikke oppskriften på et godt og langt forhold.

-  Vår forskning har vist at felles og samkjørte interesser spiller svært liten rolle, skriver John Gottman. Men på ett punkt må man være samkjørte: følelser.

Dette holder dere sammen

Det klassiske tilfellet som gjør at man som par virkelig må jobbe er om en av partene er vant til å vise mye ømhet, mens den andre kanskje har vokst opp i et hjem der man viste lite følelser. Det blir det nesten alltid bråk av.

Les også: Psykolog Frode Thuen gir råd om hvordan man lykkes med å finne en partner

- Det er viktig å være samstemt i måten man ønsker å håndtere konflikter på og vise følelser og kjærlighet på, skriver Gottman.

- For en mann viser forskningen at det som virkelig er livsforlengende og helsebringende, er å pleie båndene til dem som står deg nærmest, særlig kvinnen i ditt liv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere