Gå til sidens hovedinnhold

Gjør endringer i realityprogram etter at deltaker holdt overgrepssiktelse skjult

Programmet vil ikke fjernes.

Etter at det for kort tid siden ble kjent at en deltaker i et norsk realityprogram var siktet for voldtekt og seksuell omgang med en mindreårig under innspilling, tar produksjonen for det aktuelle programmet grep, ifølge Dagbladet.

Den aktuelle deltakeren hadde under innspillingen av programmet status som siktet, og var under etterforskning. Deltakeren, som nå er tiltalt, opplyste aldri produksjonsselskapet om dette, ifølge avisen.

Les også: Ønsker lovendring for realityproduksjoner: – Vil ikke gjøre voldsdømte til realityhelter på TV

Kontraktsbruddet får nå konsekvenser, men realityserien vil ikke bli fjernet. I stedet jobbes det med forskjellige tiltak rundt dette.

– Det er mange hensyn å ta i denne saken, så derfor betrakter vi dette som et internt anliggende, sier pressesjefen i den aktuelle kanalen til Dagbladet.

Nekter straffskyld

Ifølge VG var den fornærmede i saken mellom 14 og 16 år gammel da hendelsen skal ha funnet sted i 2019.

Tiltalte nekter ifølge avisen straffskyld, og stiller seg uforstående til det som beskrives i tiltalen. Saken skal opp i tingretten mot slutten av året.

Hvilken eller hvilke konsekvenser tiltalen får for deltakeren eller realityserien, er foreløpig ukjent.

Nettavisen har tidligere omtalt det flere aktører i tv-bransjen ser på som problematikken rundt casting til realityserier. Produksjonsselskaper og castingansvarlige har nemlig ikke loven på sin side for å innhente politiattester og sjekke potensielle deltakeres vandel før deltakelse.

Flere aktører ønsker derfor en lovendring, slik at de kan luke ut tidligere straffedømte før innspillingen starter. Dette vil imidlertid kun bidra til å luke ut tidligere dømte, ikke de som har status som siktet før innspilling – som er tilfellet i denne saken.

Mener programmet bør fjernes

Bistandsadvokaten i saken har imidlertid tidligere uttalt til VG at fornærmede synes det er belastende å se den tiltalte i en serie som får omtale og respons på nett, og mener derfor sesongen bør fjernes helt.

– Skal man bidra til glorifisering av mennesker som skal i retten og svare for alvorlige straffbare handlinger er vel heller spørsmålet. Det synes ikke jeg, det synes jeg er upassende, svarte bistandsadvokaten på spørsmål om tiltalen bør få konsekvenser for programmet.

Tiltaltes forsvarer har på sin side tidligere uttalt at tiltalen ikke bør få konsekvenser for serien, da en eventuell konsekvens vil være med på å forhåndsdømme tiltalte.