Gå til sidens hovedinnhold

Googler vi oss syke? Det har forskerne nå undersøkt – og blitt overrasket

Noen av oss tåler doktor Google bedre enn andre, og det er særlig en faktor som avgjør hvorvidt du er en av de som trygt kan google symptomene dine eller ikke.

– Pasientene mine har nesten alltid googlet symptomene sine på forhånd, og veldig ofte kommer de med en hypotese om hva som feiler dem. Nå er jeg fastlege med mange unge pasienter, men alle googler symptomer. Det har kommet for å bli.

Fastlege Kaveh Rashidi har mellom fire og fem tusen pasientkonsultasjoner i året. Flere ganger om dagen blir han altså presentert for ulike diagnoser – direkte fra doktor Google.

LES OGSÅ (+): Derfor er mange kvinner utro

Noen ganger har pasienten satt riktig diagnose.

– Andre ganger er den derimot helt fjern. Men pasientens bekymringer og tanker betyr uansett mye, så vi jobber sammen for å bekrefte eller avkrefte det Google har foreslått.

Overrasket over resultatet

I en verden hvor vi googler nærmest alt, er det virkelig ikke rart at vi spør søkemotoren om hjelp når vi har vondt et sted.

Dette til tross for at vi i mange år har vi blitt advart mot doktor Google, med bekymringer om at det kan skape helseangst eller føre til at du ikke får den hjelpen du faktisk trenger.

Nå viser imidlertid en ny studie at det ikke er noen grunn til å advare mot å spørre Google om hva som feiler deg, skriver Forskning.no.

Over 45.000 nordmenn har deltatt i en undersøkelse om den psykologiske effekten av e-helsetjenester. På spørsmål om hva de følte etter de hadde brukt disse tjenestene, kunne de velge mellom fire alternativ: Engstelig, forvirret, beroliget eller mer kunnskapsrik.

LES OGSÅ: Hjerneforsker har oppskriften klar: Slik lever du til du blir 100 år

72 prosent sa de ble mer kunnskapsrike av å søke på nett, mot 28 prosent som mente de ble mer forvirret. I tillegg følte 47 prosent seg mer beroliget etter å ha fått hjelp fra internettjenester, mens 28 prosent ble mer engstelige.

Det var ikke bare søkemotorer som Google som ble undersøkt, men også videosøkemotorer, helseapper og sosiale medier.

I all den tid man i mange år har frarådet folk å google symptomer, er forskerne overrasket over resultatet. De merker seg imidlertid at det er mennesker med høy utdanning som i størst grad opplever at de blir beroliget og mer kunnskapsrike av å søke etter helsehjelp på nett, og tror det havner om evnen til å filtrere informasjon.

– Noen er mer selektive til informasjon de finner og dropper det som ikke er så relevant for dem, sier forsker Andrius Budrionis til Forskning.no.

Klart råd fra fastlegen

Dette er noe fastlege Rashidi kjenner seg igjen i.

– Trikset er vel å lære seg å skille de gode og dårlige kildene til kunnskap. Er man god til å unngå dårlige kilder så unngår man mange av ulempene ved å google, som for eksempel er at man kan bli unødvendig engstelig eller få feilinformasjon.

Rashidi har derfor et klart råd til nordmenn som ofte tyr til Google.

– De fleste kilder er jo dessverre potensielt dårlige, så det gjelder å holde seg til noen få steder som NHI, folkehelseinstituttet og helsedirektoratet. Og spesielt viktig er det å unngå anonyme fora på nettet.

LES OGSÅ: Disse seks krefttypene blir vanligere blant unge mennesker

Hvis du googler generelle symptom, som hodepine, kvalme eller svimmelhet, kan det være tegn på veldig mye. Kanskje er du gravid? Fått kreft? Er du utbrent? Voksende hjernesvulst?

Eller har du bare en dårlig dag?

Spennet er stort, og hovedregelen er derfor som følger: Er du dårlig, må du gå til legen.

Fastlegen understreker at absolutt alle kan gå i «google-fella» og ende opp med å pløye gjennom side etter side på jakt etter svar, uten å vurdere kilder eller kredibilitet.

– Jeg har selv blitt desperat noen ganger når babyen er syk og søkt etter råd. Det er mye rart som dukker opp, så man må ta seg selv i det og gjøre det riktige, som er å finne kunnskapen hos gode kilder. Enda bedre enn internett er lege, helsesøster, jordmor, fysioterapeut – egentlig alle autoriserte helsepersonell, sier Rashidi.

Disse menneskene bør unngå doktor Google

Ingvard Wilhelmsen, også kjent som hele landets «hypokonderlege», har egentlig aldri vært spesielt bekymret over doktor Google.

– Generelt ser jeg på Google som et godt hjelpemiddel hvis man søker informasjon om et eller annet, også helserelaterte spørsmål. Særlig hvis man allerede har fått en diagnose og ønsker å lese seg opp på denne, sier Wilhelmsen.

Som Rashidi sier: Alle kan bli engstelige av å begrave seg i forum fulle av symptomer, diagnoser og «verste utfall»-historier. Det betyr ikke at du er hypokonder.

Pasientene Wilhelmsen møter, har blitt godt undersøkt av fastlege og har allerede vært i behandling for helseangsten sin – uten å ha blitt bra.

LES MER: I 26 år har Ingvard Wilhelmsen behandlet hypokondere:- Noen ender opp med å bruke livet sitt på å ikke dø

Han kan likevel si noe om hvilken type mennesker som bør unngå å jakte diagnoser på Google i altfor stor grad.

– Hvor lurt det er å google symptomer kommer mye an på hvilken holdning man har til symptomer, risiko og usikkerhet, liv og død, før man googler. Hvis man har helseangst og forsøker å leke lege vil man lett velge de mest alvorlige sykdommene som kommer opp, og ikke de mest sannsynlige, sier Wilhelmsen.

Han legger til:

– De som er på hugget og redd før de leser, vil ofte oppleve lignende symptomer som de som er beskrevet, og blir da enda reddere.

Men har du sterk helseangst, vil uansett ikke den dempes ved å unngå Google, sier Wilhelmsen.

– Hvis man har sterk angst og vil dempe den må kan øve seg på å tåle opplysning og faktabasert informasjon uten å personifisere det. Vanligvis vil dette begrense katastrofetenkningen, siden vår fantasi er den viktigste fienden ved angstlidelser.

De mest nøkterne av oss, kan derimot lese hva som helst uten bli redd.

– Hvis man i utgangspunktet aksepterer at døden er prinsipielt ukontrollerbar, og er villig til å leve med en stor grad av usikkerhet og risiko vil man være mer nøktern i hvilke konklusjoner man trekker.

Les også

I 26 år har Ingvard Wilhelmsen behandlet hypokondere:- Noen ender opp med å bruke livet sitt på å ikke dø

Kommentarer til denne saken