Gå til sidens hovedinnhold

Gravide som jobber nattskift har økt risiko for spontanabort

Har du to eller flere nattevakter i uken mens du er gravid, er det større risiko for at du mister barnet enn om du jobber dagtid, ifølge ny dansk studie.

- Studien bekrefter tidligere funn om at nattarbeid under graviditeten kan gi økt risiko for abort, og vi har indikasjoner på at det gjelder når du har to eller flere nattvakter i uken, skriver forskerne i forskningsrapporten.

I Europa jobber rundt 14 prosent av alle kvinner nattskift minst én gang i måneden, ifølge studien. Når du jobber regelmessig om natten, blir døgnrytmen din forstyrret, noe som igjen kan øke risikoen for spontanabort. En reduksjon av nivået av søvnhormonet melatonin kan være en årsak. Nattarbeid gjør at du eksponeres for lys om natten og får døgnrytmeforstyrrelse, noe som reduserer frigivelsen av melatonin.

- Om natten, når det er mørkt, produserer vi mer melatonin enn i dagslys. Morkakens utvikling ser ut til å være regulert av melatonin, så vi tror den at den økte risikoen for spontanabort skyldes den endrede melatoninutskillelsen, forklarer Paula Hammer, som er en av forskerne bak studien, til vitenskab.dk.

LES OGSÅ: Risikoen for spontanabort øker med 53 prosent etter denne alderen

32 prosent økt risiko

Forskerne har gjort en kohort-studie på 22.744 danske kvinner som ble gravide i perioden 1. januar 2007 og 31. desember 2013. Flesteparten av disse jobbet som sykepleiere eller leger, og forskerne hadde oversikt over når nattevaktene deres startet og sluttet. Studien målte risikoen for spontanabort i svangerskapsuke 4-22.

Totalt 377.896 svangerskapsuker ble fulgt opp, og det viste seg at gravide som jobber to eller flere nattevakter i uken hadde 32 prosent høyere risiko for spontanabort etter uke åtte, sammenlignet med kvinner som ikke jobbet nattskift, viser resultatet av studien.

- Vi har avdekket at nattarbeid har en akutt effekt på svangerskap, men ikke kun hos dem som utelukkende jobber om natten. Også gravide som går i en turnus med både dag- og nattevakter, har en økt risiko, sier Hammer til vitenskap.dk.

LES OGSÅ: En helt ny prevensjonspille for menn kan snart bli en realitet

Kan skyldes flere ting

Selv om forskerne hadde god oversikt over når på døgnet, og hvor mange timer de gravide kvinnene jobbet, er det mye de ikke fikk registrert - men som kan spille en rolle for risikoen for spontanabort.

I rapporten skriver forskerne at de ikke har tatt med andre arbeidsrelaterte eksponeringer enn nattearbeid, som for eksempel tunge løft og ikke-sittende arbeidsstilling.

Forskerne viser nemlig til at andre studier har vist at disse faktorene også kan gi økt risiko for spontanabort. En amerikansk helseundersøkelse blant sykepleiere som jobber dagskift, som de viser til, har mindre anstrengende arbeid enn de som har faste nattevakter eller turnusarbeid som inkluderer nattskift.

Les også

Gravid? Hør tips om graviditet og arbeidsliv

Kommentarer til denne saken