RÅDHUSPLASSEN (Nettavisen): Mandag avlyste Pride solidaritetsmarkeringen etter råd fra politiet. PST vurderte at det at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, og dermed ble konklusjonen at det var uforsvarlig å arrangere en markering med flere tusen deltakere.

Les også: London Pub har åpnet dørene igjen: – Føles ut som verdens viktigste kø å stå i

Avlysning til tross møtte likevel tusenvis av mennesker opp på Rådhusplassen i Oslo der en spontan markering ble styrt av frivillige som holdt appeller.

Blant de som hadde møtte opp stod den tidligere håndballspilleren Gro Hammerseng Edin (42).

– Føltes riktig å komme hit

Ifølge Hammerseng Edin har hun full forståelse for at man er nødt til å tenke på menneskers sikkerhet, men likevel valgte tobarnsmoren å trosse politiets råd.

– Det er vanskelig å forholde seg til hele situasjonen. Deler av meg har stor forståelse for at man tenker på menneskers sikkerhet, men av en eller annen grunn føltes det riktig å dra hit. Det var ikke noe jeg bestemte meg for før for et par timer siden, men nå er jeg glad for at jeg er her, sier Hammerseng Edin.

– Hvorfor er det viktig å stå her i dag?

– For meg handler det om at jeg følte at dette ikke skulle få lov til å skremme meg til å være hjemme, om det gir mening. Og at jeg måtte ta disse gatene litt tilbake. Ikke at jeg bor i Oslo, men jeg har ikke lyst til å gå og være redd. Men så visste jeg at jeg kom til å være litt redd når jeg kom hit i dag, men det var likevel verdt det fordi et eller annet sted inni meg var det noe som sa at dette måtte jeg gjøre, sier hun.

Møtte opp alene

Selv om Gro Hammerseng Edin sier at hun visste at hun kom til å være litt redd for å møte opp på Rådhusplassen mandag kveld, dro hun likevel alene inn til Oslo.

Hjemme satt kona Anja Hammerseng Edin og passet barna.

– Jeg visste jeg hadde noen venner og svigerbroren min var her inne, så jeg har stått her sammen med han. Vi har barn, så jeg representerer vår lille familie, mens Anja er hjemme med dem, forteller Gro Hammerseng Edin til Nettavisen.

De siste dagene har ekteparet kjent på mange følelser etter masseskytingen natt til lørdag.

– Har du vært redd?

– Jeg føler mest på det at jeg blir veldig trist. Og jeg har mange rundt meg som blir veldig redde av det, så jeg har vært mest opptatt av å prøve og legge litt vekt på at dette her var en mann. Og veldig store deler av min hverdag møter jeg som regel det stikk motsatte. Jeg møter masse kjærlighet, inkludering og raushet, sier den tidligere håndballspilleren.

For henne ble det dermed viktig å fortsette å spre kjærligheten og rausheten og håper at alle mennesker er med på å bidra til det fremover.

– Om det er ved å bære regnbueflagg eller henge et Pride-flagg utenfor døren sin, eller bare det å stå opp for akkurat dette her: Å elske den man vil og ha retten til å være den man er. For meg er dette en kjempeviktig sak og jeg er mer trist enn jeg er redd. Og jeg er egentlig ikke så sint heller, jeg bare vil at vi skal endre verden og da må jeg begynne med meg selv og de jeg har rundt meg, sier hun.