Lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (43) er for tiden aktuell med boken «Min Medisin». I boken deler Stordalen flere historier hun aldri har delt før, blant annet at hun på et tidspunkt var avhengig av sovepiller.
«Som mange andre med høye ambisjoner var jeg stresset, og det var ikke bare å slå av hodet når kvelden kom. Derfor begynte jeg å poppe sovepiller for å slå ut hjernen i noen timer», skriver hun i bokens første kapittel.
– Ville ikke stresse ned
I boken kommer det fram at 43-åringen hadde et alvorlig søvnproblem, og hun brukte derfor ofte piller fra apoteket og alkohol som et hjelpemiddel for å sove.
Til Nettavisen sier Stordalen at avhengigheten startet på et tidspunkt av livet hennes som var preget av mye stress.
– Jeg begynte å bruke sovemedisin i stressende perioder på slutten av medisinstudiet, og begynte å bruke det jevnlig da jeg startet på doktorgraden og samtidig ble kastet ut i rampelyset, sier Stordalen.
Hun forteller videre at hun stadig opplevde press fra mange kanter, og dagene ble ofte fylt av adrenalin og koffein. Det gjorde at 43-åringen fikk vansker med å slå av tankekvernen», selv om hun var helt utslitt.
Det var Se og Hør som omtalte saken først.
Les også: Sophie Elise etter pillemisbruket: – Umulig å bli kvitt en avhengighet
Da det sto på som verst, ble også de nærmeste rundt Stordalen bekymret over pillebruket. Men hun hadde vanskelig for å lytte til rådene som kom fra venner og familie.
– De nærmeste var bekymret fordi de så hvor hardt jeg kjørte. Men jeg ville ikke høre på argumenter om å stresse ned, ta mer ferie, være snillere med meg selv, sier Stordalen.
– Skummelt å dele
Det er som nevnt i boken «Min Medisin» at Stordalen åpner opp om den tunge tiden. Hun legger ikke skjul på at det er skummelt å være så åpen, men konkluderer med at det er verdt det.
– Dersom det kan hjelpe andre til å unngå å gjøre de samme feilene som jeg har gjort, eller få gang denne debatten, er det verdt det, sier Stordalen til Nettavisen.
En av grunnene for at 43-åringen nå forteller om hennes opplevelse med avhengighet, er for å videre belyse tematikken.
– Dette gjelder veldig mange, og vi trenger et paradigmeskifte.
Les også: Gunhild Stordalen ga publikum hakeslepp: – Ordet hadde en litt annen betydning enn jeg trodde
Hun refererer til ferske tall fra Legemiddelverket, som viser at nesten én av ti nordmenn bruker en eller annen form for sovemedisin. Stordalen er selv utdannet lege og hun reagerer på søvnproblemer oftest blir overbehandlet.
Det kan føre til at pasientene får unødvendige, plagsomme og farlige bivirkninger, ifølge Stordalen.
– Jeg sier ikke at all sovemedisinbruk er kritikkverdig, men jeg sier at vi må ta tak i overforbruker. Vi trenger et mye større fokus på kunnskap om søvn, søvnhygiene og naturlige metoder, som meditasjon og avspenningsmetoder.
Vendepunktet
Overfor Se og Hør fortalte Stordalen at boken til søvneksperten Matthew Walker, «Why We Sleep», ble vendepunktet. Hun kvittet seg med sovepillene, og oppdaget at meditasjon var et stort hjelpemiddel.
I dag har Stordalen for lengst kommet seg ut av avhengigheten, men hun husker at hun hadde vansker for å innse hvor hun slet med ulike ting i livet, deriblant avhengigheten.
– Jeg ser hvor kjørt og stresset jeg var, uten å innse det selv, hvor misforstått min «sunne livsstil» faktisk var og hvor lite jeg forsto av rotårsakene til mange av mine plager, sier hun og fortsetter:
– For eksempel så jeg på søvn som latskap og et nødvendig onde, og meditasjon og yoga som noe damer i lilla skjørt drev med.
Oppsøkte psykolog
Stordalen har hatt flere stressende perioder før. Hun har tidligere fortalt til Nettavisen at hun måtte oppsøke psykolog etter at hun holdt sitt første offentlige foredrag i 2012. Debuten førte til en frykt for å ikke prestere godt nok.
– Jo mer jeg snakket, jo mer stresset ble jeg, og fikk desto mer prestasjonsangst, sa Stordalen til Nettavisen da.
Les også: Gunhild Stordalen åpner opp om den traumatiske debuten
Til slutt ble stresset så voldsomt at hun måtte søke profesjonell hjelp.
– Jeg var så stresset at jeg ikke så det selv, og etter at jeg hadde kommet gjennom den andre behandlingen av sykdommen tok jeg til slutt til fornuften og gikk til en psykolog, først og fremst for å få hjelp med prestasjonsangsten min, sa Stordalen.