(Melk & Honning): I jungelen av motemerker er det like stas hver gang de største stjernene og kjendisene i verden velger norsk mote fremfor anerkjente luksusmerker.

Gigi Hadid (26) er flere ganger blitt sett i norsk mote fra Elisabeth Stray Pedersens ESP, Christina Ledang og Holzweiler.

Nå har også Hailey Bieber (24) gått for norsk design.

Det er en strikket topp fra det norske merket Kunst Studioet som den amerikanske kjendisen og modellen er blitt sett i. Bak det New York-baserte merket står norske Karoline Spenning. Hun omtaler det som «surrealistisk» at Hailey Bieber valgte akkurat hennes merke.

Les også: Dior inngår historisk samarbeid med PSG

– Jeg startet for meg selv for under en måned siden, med et håp om at det skulle være nok å begynne med gode intensjoner og en visjon for noe større enn kun et klesmerke, forteller designeren til Melk & Honning.

– Tre uker senere tikket det inn en melding på Instagram fra stylistene til Hailey Bieber som ønsket å låne noen klær til en fitting.

– Betyr mer enn jeg kan forklare

Spenning tipper at det var nettopp på Instagram teamet til Bieber oppdaget merket først.

– Det at Hailey (utrolig nok) er en av de aller første til å bære Kunst Studioet sine topper, betyr mer enn jeg kan forklare. Hun er virkelig ansiktet utad for godhet og varme. Og hun gjør det med stil. Det er en så bra start for Kunst og jeg gleder meg så mye til at vi har i vente.

Trenden med strikk har virkelig skutt i været det siste året under koronapandemien. Flere og flere har fått dilla på strikking og hekling, og strikkede plagg var en av sommerens største trender.

Les også: Dette vet vi om Adeles nye flørt, Rich Paul

– Jeg startet Kunst Studioet fordi jeg lenge har gått med en klump i magen over det faktum at jeg har valgt å jobbe i en industri som gjør planeten vår alt annet enn godt. For meg er dette en plattform hvor jeg får friheten til å understreke alt som er galt. Samtidig som jeg kan vise at det er mulig å gjøre det på en bedre måte, sier Spenning.

Vil gjøre en forskjell

Spenning har studert fashion business i New York, men har ellers ingen bakgrunn innen design.

– Jeg har alltid elsket å være kreativ, om det så har vært å male eller å gjøre om vintage klær. Men jeg vil si at jeg er 100 prosent selvlært, om ikke YouTube teller som studie.

Hun forteller at hun lager klær til alle som «ønsker å splurge på en topp hvor de vet at pengene går til å gjøre faktiske endringer. Innenfor og utenfor Kunst Studioet».

– Jeg vil at alt skal kunne spørres og graves i. Og at jeg en dag skal kunne gjøre så mye mer for å endre alle ledd i moteindustrien som fører til global oppvarming.

– Jeg føler man må vise at noe er mulig før folk tror på det. Derfor var det en gyllen mulighet å starte helt fra scratch og passe på at alle trinn i prosessen blir gjort på en etisk måte.

Les også: Mener denne trenden vil ta over for «fast fashion». Moteekspert er skeptisk

På hvilken måte er den strikkede toppen Hailey Bieber har valgt etisk laget?

– Jeg har en garnbutikk i East Village som er drevet av en dame som elsker strikking og bra garn. I og med at vi er i startfasen, er det viktig for meg å kunne skape gode relasjoner og støtte bedrifter eid av kvinner som elsker det de gjør.

– Garnet til denne toppen er laget i USA. Noe som gjør at den ikke trenger å reise så langt. Det eneste negative er at det er 1,7 prosent spandex, som er plastikk, og at jeg ikke har kontroll over plastikkbruk i shipping fra fabrikken til New York. Dette er ting jeg prøver å eliminere så fort jeg har mulighet.

Bosatt i USA

Spenning synes det er vanskelig å forklare hvorfor hun har valgt navnet Kunst Studioet. Hun forteller at hun ønsket å «dra det tilbake til lille Karoline som elsket å fortelle at bestemoren sin var kunstner».

Les også: Adrian Sellevoll avslører ny kjæreste

– Jeg ville ta med meg lukten av perler og vannmaling og følelsen av «hjem» når jeg går inn i noe som jeg håper kan bli så mye større enn meg.

– Jeg føler at kunst innebærer alt og ingenting, om det så er kunsten i det å lage kaffe, eller kunsten å bry seg. I tillegg ville jeg ha et norsk ord, siden jeg har valgt å bosette meg så langt fra hjemlandet mitt, avslutter hun.