Gå til sidens hovedinnhold

Har du hørt historien om gutten som trodde han var forelska, men så ville han egentlig bare ha sex?

Kommentar:

Det har vi.

Vi har hørt faktisk hørt historien mange ganger før - i låter, på film, på fest og, ikke minst, på Kvinneguiden.no.

Jente møter gutt. De blir fascinert av hverandre, kanskje litt betatt.

Han synes at hun er dritfin, og trigges ekstra av at hun er selvsikker, kul og ei dame mange andre også vil ha. Hun synes han er kjekk, men minst like viktig er det at han er morsom, smart, og, ikke minst, at han «ser ut til å ha orden på livet sitt». Har leilighet og sånn. Bil, kanskje.

LES OGSÅ: Derfor forlater kvinner mannen sin

Han bestemmer seg for at han vil ha henne. Så han jakter. Ringer, sender meldinger og vil møtes hele tiden. Kommer på besøk bare for «å se henne». Lager mat, kjøper små gaver og spør henne om alt mellom himmel og jord.

«Hva heter faren din? Hvorfor ville du bli sykepleier? Hvilken sjokolade liker du best?»

Hun er mer reservert. Holder litt igjen. Er usikker på om han egentlig mener alt dette, om han faktisk er så interessert som han virker til å være. Gjør sitt beste for å tolke hans oppførsel for å avgjøre om han er genuin.

Men etter han disker opp med treretters og rydder plass i klesskapet så hun skal få sin egen skuff, da gir hun etter.

«Okei, vi kan bli kjærester. Jeg liker jo deg også.»

Det er nesten så man kan lukke øynene og telle stille. Én, to, tre...

Så er han borte.

Les også

Forskning: 69 prosent av alle problem du har med kjæresten din, kommer dere aldri til å finne en løsning på

En god biologisk forklaring

Nå setter jeg det litt på spissen, for comedic effect og alt det der.

For det er naturligvis ikke alltid sånn. Noen ganger faller jo også han inn i psykosen vi kaller forelskelse, og så blir man kjærester og lever lykkelig i alle sine dager. Eventuelt noen av sine dager.

Men du har ikke pratet mye med single mennesker i 2020 hvis du ikke kjenner igjen dette mønsteret.

I fase én, hvor man blir kjent, jakter og begynner å ligge sammen, har hun makta. Men så snart fase én er over, og jenta sier «Okei, kanskje vi skal bli kjærester?», så er det han som er i posisjon, som man sier i politikken.

Etter å ha hørt samme type historie fortalt om og om igjen, tok jeg kontakt med atferdsbiolog Jens Andreas Huseby for å finne svar. Så gøy er det nemlig å være samlivsjournalist, at jeg kan bruke arbeidstiden min på å finne ut av ting jeg selv lurer på.

LES OGSÅ: En matematisk algoritme avslører hvordan vi velger kjæreste: - Enkelte blir veldig provosert

Til min store glede, hadde Huseby svaret. Og ikke bare dét, han hadde faktisk, sitat Huseby, «håpet noen skulle spørre han om temaet fordi han lenge hadde hatt lyst til å snakke om dette».

Knall. Da er vi spente.

- Det er nemlig en god biologisk forklaring bak at mannens interesse ofte forsvinner, og selv om det kan virke som om han lurer henne, så er det ikke slik. Han lurer nemlig seg selv også, sier Huseby.

Lyver så han tror det selv

Menn og kvinner har nemlig ulike biologiske utgangspunkt. Mens han er på ubevisst jakt etter å lage barn, er hun på ubevisst jakt etter noen å få barn med. Han har altså mye å tjene på korttidsforhold, mens hun har mye å tape.

Plutselig blir hun nemlig gravid og risikerer å bli sittende alene med omsorgen for barnet, mens han forsvinner ut døra med penis først.

- Vi er etterkommerne etter de mennene som klarte å oppnå en kortvarig seksuell relasjon, og ikke de som ventet og nølte når sjansen bød seg fordi han var usikker på hvor mye han egentlig ville satse. Men vi er også etterkommerne etter de kvinnene som klarte å unngå å bli sittende alene med barnet, forklarer Huseby.

En kvinne er altså på vakt, tar forbehold og leter etter signaler på at han er såpass interessert i henne at han vil satse.

Les også

Birgitte og Jonas giftet seg i 1981: - Vi ble enige om å gifte oss over kjøttkaker og stua kål

Det er imidlertid ikke slik at mannen nødvendigvis er bevisst at han jakter sex - og ikke et langtidsforhold. I mange tilfeller tror han selv at han er hodestups forelska og potensielt vil gifte seg med denne dama, nettopp fordi de biologiske kreftene er så sterke, forklarer Huseby.

- Han ønsker bare å få henne til å innse at han er bra for henne, selv om han ikke nødvendigvis er motivert for et langtidsforhold. Det er mange menn som ikke oppdager at de ikke er klare for et forhold før de har nådd det første målet, sier Huseby, og fortsetter:

- Lysten på å klare å få det til overskygger nemlig den selvransakelsen som kvinner gjerne går igjennom før de tør gå inn i et langtidsforhold. Men evolusjon belønner ikke rasjonalitet og kloke gjennomtenkte valg. Evolusjon belønner følelser og drifter som fører til mange barn.

- Det blir jo fryktelig vanskelig for kvinner, dette. Hvordan i all verden skal ei dame kunne avsløre at han egentlig bare er ute etter sex når han selv tror han er på leting etter kvinnen i sitt liv?

- Nei, det kan du si. Dette er en dyp, iboende interessekonflikt vi ikke kommer unna. Men som enkeltmennesker blir man jo etter hvert flinkere til å kjenne igjen både faresignal og gode signal. Men ja, det er utfordrende, innrømmer atferdsbiologen.

Les også

Tips til single fra «matching»-ekspertene: Kjenn din «mate value»

...og så sender de inn ei dame som er litt penere

I sommer tok jeg til meg en ny hobby, nemlig å se på «Love Island UK». Det angrer jeg ikke et sekund på og er helt uinteressert i å høre på argumenter om at det er fordummende.

For en som meg, som er over snittet interessert i relasjoner, samliv og atferdsbiologi, så er «Love Island» som å se på forsøksrotter i bur.

Det er nemlig mange som er uenig med atferdsbiologene når de skisserer opp sin verden. Som feminist og moderne menneske, skulle jeg likt å være kjempeuenig selv, men det begynner å bli vanskelig.

Den verdenen atferdsbiologene forteller om, hvor vi i stor grad styres av biologiske instinkter vi sjelden er bevisste, den kan du nemlig oppleve på «Love Island».

Ta Wes og Laura, som deltok i 2018-sesongen av «Love Island UK», som eksempel.

Unge Wes på 20 år falt raskt for Laura, som var 29 år. Allerede der burde vi visst at det kom til å gå til helvete, i all den tid Wes' frontallapp var gode fem år fra å bli ferdigutviklet, mens Lauras «mate value» sank for hvert tapte egg (les mer om det her).

Les også

Den kvinnelige orgasmen: Nedslående fakta, oppløftende informasjon - og fire tips til å nå klimaks

Wes jaktet noe voldsomt på Laura, som var skeptisk. Kunne hun stole på at denne unge, kjekke mannen mente det han sa om at han var forelsket i henne etter to dager? Snakket han sant når han sa at han aldri kom til å være interessert i noen andre - selv hvis det kom inn andre damer som meldte sin interesse?

Selvsagt ikke.

Men med sin underutviklede frontallapp var det beint frem umulig for Wes å vurdere konsekvensene av sine handlinger. Så 20-åringen lykkes til slutt: han lurte både seg selv og Laura, og de to ble et par.

Men dette er TV. Casting-teamet vil lage underholdning, og gjorde naturligvis det eneste fornuftige:

De sendte inn ei ny blond jente som også var interessert i Wes, men som hadde to klare fordeler: Hun var yngre og penere.

24 år gamle Megan var modell og ble alle guttas favoritt innen et kvarter. Men Megan gikk etter Wes, som ikke hadde kjangs til å motstå fristelsen.

Én, to tre... Så var Laura alene, og Wes hoppet over i Megan sin seng.

PS: Wes har forøvrig dumpet Megan etter «Love Island» og blitt sammen med supermodellen Arabella Chi. De er kjempelykkelige i rosa joggedress:

Men er vi ikke i 2020?

Nå vet ikke jeg om Wes og Laura faktisk hadde sex før han byttet henne ut med Megan.

Hvis de ikke hadde ligget sammen, handlet nok det om at de var omringet av kamera og andre mennesker. I det virkelige liv, er det sjelden at man venter så lenge med å ligge sammen i 2020.

Derfor er det jo litt rart at såpass mange menn fortsetter å jakte etter man har hatt sex, hvis hele målet var å bli biologisk belønnet med sædspredning.

- At man i dag ofte har sex lenge før man forplikter seg som kjærester, endrer klart på spillereglene eller i hvert fall på hvordan spillet spilles. Tidligere var sex et sterkere forhandlingskort for kvinnen, fordi det satt lenger inne og hun derfor kjøpte seg tid til å vurdere mannen nøyere, sier Huseby, og fortsetter:

- Men vi er kanskje i en slags mellomfase nå. Det samme argumentet kan du jo bruke om kvinner og barn. Nå som de fleste kvinner går på prevensjon, hvorfor tar de da forholdsregler i frykt for å ende opp som alenemødre? Hvis tilgangen på prevensjon blir slik den er nå i lang tid framover, så vil vi nok se at kvinners følelser rundt sex endres av evolusjon. Men det tar mange generasjoner.

Les også

Atferdsbiolog: - En kvinne kan når som helst gå ut å finne seg en kjæreste, bare hun senker kravene

Selv om tidene har forandret seg, og vi heldigvis lever i en verden hvor kvinner er frigjorte seksuelt og kan bestemme selv om de vil bli gravide, så henger biologien litt etter. Kanskje vil den aldri helt ta oss igjen for tilpasninger tar tid.

- Selv om sex ikke er tilknyttet sjansen for å bli gravid på samme måte i dag som før, så sitter vi fortsatt igjen med følelsene knyttet til det. Og disse følelsene styrer fortsatt handlingene våre, sier Huseby.

Vi avslutter med en lek

Jeg tipper noen av dere er litt irriterte nå. Litt fordi jeg skisserer opp et scenario vi vil bort fra, hvor alle kvinner liksom er på kjærestejakt og alle menn ligger og dumper om hverandre.

Til det har jeg to ting å si:

1) Det finnes selvsagt mange unntak! Hvis ikke ville det jo ikke vært noen kjærestepar der ute i det hele tatt. Heldigvis finnes det noe som heter forelskelse, som leder de fleste av oss inn i langvarige parforhold på et eller annet tidspunkt.

2) Hvis du fortsatt mener at dette bare er tull, så henviser jeg til popmusikken.

La oss faktisk avslutte med en lek. Jeg lister opp utdrag fra seks kjente poplåter, så kan dere gjette om de er skrevet av en mannlig eller kvinnelig artist.

Tips: Det er tre fra hvert kjønn, men i all hovedsak bare to perspektiv: Den som blir forlatt og den som forlater.

For å gjøre det litt vanskelig for dere, har jeg oversatt tekstene slik at alle er på norsk:

1) «Jeg står i hjørnet, ser på at dere kysser, oh oh oh. Jeg står rett ved, hvorfor ser du ikke meg? Oh oh oh.»

2) «Du e den typen man lengte og drømme om. Æ ser etter svakere sida, men æ finn ikkje nånn. Koffer kan æ ikkje elske dæ? Kan du lære mæ?»

3) «Hey, kanskje vi klarer oss frem til jul? H*n spurte meg hva jeg hadde på ønskelista, men har du noen gang spurt din bitch om å få andre bitcher?»

4) «Jeg er så lei, jeg er så sinnsykt lei. Om du ikke vil ha meg, så vær så god og faen ta deg.»

5) «Dette er en shoutout til eksen min. (...) Baby, jeg har det bra, forresten. Er ikke sikker på at jeg elsket deg uansett. Bare fortsett, babe, jeg skal leve mitt liv.»

6) «Du har vært redd for kjærligheten og hva det gjorde med deg. Du trenger ikke løpe nå, jeg vet hva du har vært gjennom.»

Fasiten finner du under videoen og avstemningen...

Fasit:

1) Kvinne: Robin - «Dancing on my own»

2) Mann: Kristian Kristensen - «Kan du lære mæ?»

3) Mann: Kanye West . «Bound 2»

4) Kvinner: Razika - «Faen ta deg»

5) Kvinner: Little Mix - «Shout Out to My Ex»

6) Mann: Weeknd - «I Feel it Coming»

Les også

Seks ektepar har fortalt sin historie: Teorien jeg hadde før prosjektet startet, viste seg å være helt feil

Kommentarer til denne saken