ARENDAL (Nettavisen): Den profilerte debattanten, komikeren og skribenten hadde gledet seg til å være med sine «kolleger» fra kommisjonen, etter to og et halvt års arbeid.
Men søndag slo legene alarm. Hun får for tiden behandling for sin kreftsykdom på Medias Klinikum Burghausen, midt mellom München og den østerrikske grensen. Søndag oppdaget legene at hun hadde så lave blodverdier at hun ble bedt om å bli værende i Tyskland.
– De anbefalte meg på det sterkeste å ikke reise til Norge i dag tidlig som jeg skulle. Blodprøvene viste at blodprosenten var på vei ned så det kunne ha gått galt på flyet. Jeg får blodoverføring nå og det vil hjelpe, men jeg vet ikke hva som vil hjelpe mot tristheten jeg kjenner i hjertet nå for jeg ikke får vært fysisk tilstede under overleveringen av kanskje Norges viktigste arbeid akkurat nå. Selve fundamentet for vårt demokrati og for videre samfunnsbygging. Jeg er uansett svært stolt over den fantastisk flotte, flittige gjengen jeg har fått være en del av, forteller Rehman til Nettavisen.
Les også: Utleiemarkedet eksploderer under Arendalsuka - har fått 200.000 for én uke
Livstruende
Hun rørte en hel nasjon da hun i april fortalte om sin livstruende diagnose. Behovet for alternativ og kostnadskrevende behandling gjorde at det på kort tid ble samlet inn 300.000 kroner.
– Legene har sagt til meg at hvis ikke behandlingen virker, overlever jeg ikke 2022, fortalte hun den gang.
Etter tre runder med behandling, har hun fått både gode og dårlige nyheter. Legene har klart å stoppe deler av kreften, mens noen svulster har fortsatt å vokse. Det gjør dem bekymret. Nå vil de gi henne en fjerde runde med cellegift. Til det trenger hun hjelp.
– Jeg er blitt så dyr i drift, sier hun og ler.
– Nei, nå spøker jeg bare. Men ja det er en realitet jeg står ovenfor nå. Utenlandsk behandling som hittil ser ut til å ha vært livsforlengende for meg, er kjempedyrt og det kommer til å fortsette å være det en stund til. Jeg er nødt til, ved siden av alt annet, å tenke på videre finansiering. Det er for tidlig å si noe om resultatene. En ny Spleis vil bli helt nødvendig. Det er dyktige leger her i Tyskland, jeg blir godt fulgt opp og jeg lever fortsatt med håp.
Shabana Rehman var i mai gjest i vodkasten Stavrum & Eikeland:
Rystet av attentatet
Ytringsfrihetskommisjonens rapport ble lagt frem mandag, bare dager etter attentatet mot Salman Rushdie i New York.
– Det setter det hele i et veldig alvorlig og blodig perspektiv. Kampen mot vold og fanatisme er ikke over når vi snakker om ytringsfrihet og tankefrihet. Og vi står overfor en internasjonal utfordring. At en fatwa kan virke så lenge, hos en ung mann som ikke var født en gang da den ble utstedt, viser at vi mennesker fortsatt dyrker ideen om at vi har rett til å bruke vold når vi er uenig med noen, sier Rehman.
– Angrepet på Rushdie viser at mennesker ikke har lært noen ting av debattene rundt ham, boka hans og truslene. I alle disse årene burde Rushdie-saken ha opplyst verden. Vekket oss. Alt for mange begår vold mot prinsippet om noe av det fineste ved det å være menneske: Vår tankefrihet. Vi ser at også i Norge har anti-ytringsfrihet-aktivister tatt dette mye lenger og til et samfunnsskadelig og menneskefiendtlig nivå, kommenterer hun.
Les også: Advarer mot å stramme inn ytringsfriheten
Rehmans beste debattråd
Ytringsfrihetskommisjonen har utfordret Shabana Rehman - som selv har stått i offentlige stormer som debattant i mer enn 20 år - til å gi sine beste debattråd. Disse er publisert i rapporten og gjengis i sin helhet her:
Shabana Rehmans beste debattråd
Medlem i Ytringsfrihetskommisjonen Shabana Rehman har vært aktiv i den norske offentligheten i over 20 år, som stand up-komiker, dramatiker og skribent. Kommisjonen ba henne om å gi sine beste råd til andre som ønsker å bidra i den offentlige debatten. Dette er Shabana Rehmans debattråd:
- Offentligheten tilhører oss alle. Din stemme, uansett bakgrunn, posisjon eller utgangspunkt, er en del av vårt demokrati.
- Tid og trening gjør deg mer herdet mot kritikk og angrep. Tålmodighet og blikket framover kan hjelpe deg med å heve deg over midlertidige misforståelser.
- Du kan bli lei deg og såret når du blir kritisert. Det er ikke feil, det er naturlig - du er et menneske. Det er ikke forbudt å føle seg krenket. Men det er ingen unnskyldning for å sensurere andre eller deg selv.
- Noen har liten respekt og mangler bevissthet for at deres ord kan skade.
- Du trenger ikke lese alt alle mener om deg. Vær raus med egenomsorg.
- Noen bruker internett som sin personlige søppelkasse. Det har ingenting med deg å gjøre.
- Det kan bli for mye av det, særlig hvis du er ung. Det kan gjøre noe med selvbildet ditt. Hold på det som er deg, og dem du vet vil deg vel. Det er lov å ta pauser.
- Ikke påfør deg mer lidelse enn nødvendig. Det er du som blir syk hvis du overdriver, ikke de som angriper deg.
- Søk hjelp blant venner, kolleger eller andre som kan bistå, men unngå dem som forteller deg at du er et offer. Å identifisere seg som et offer på heltid gir deg ingenting.
- Sett grenser, og disse bør være de samme digitalt som i den virkelige verden.
- Noen debatter tar tid. Noen er forutseende, andre frykter endringer. Vis raushet. Frihet, åpenhet og folkeopplysning finner alltid vei.
Shabana Rehman er kommentator i Nettavisen og forteller i sin spalte om behandlingen hun gjennomgår. Hun deler også nyheter på sin Instagram-konto.
Medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen
Kjersti Løken Stavrum (leder), adm.dir. i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier
Ragna Aarli, professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet i Bergen
Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, musiker
Eirin Eikefjord, journalist
Anki Gerhardsen, frilansjournalist og kritiker
Nils Johan Heatta, instituttleder ved Samisk Høgskole
Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania
Sebastian Klein, pedagogisk leder ved Falstadsenteret
Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter
Bård Borch Michalsen, førstelektor ved Handelshøgskolen UiT
Steinar J. Olsen, arbeidende styreleder i Stormberg
Shabana Rehman, daglig leder i stiftelsen Født Fri
Kjetil Rolness, sosiolog og skribent
Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen
Jan Inge Sørbø, professor ved Høgskulen i Volda
Sarah Zahid, student og forfatter
Marianne Knudsen, student og leder for Norges Handikapforbunds Ungdom