ARENDAL (Nettavisen): Den profilerte debattanten, komikeren og skribenten hadde gledet seg til å være med sine «kolleger» fra kommisjonen, etter to og et halvt års arbeid.

Men søndag slo legene alarm. Hun får for tiden behandling for sin kreftsykdom på Medias Klinikum Burghausen, midt mellom München og den østerrikske grensen. Søndag oppdaget legene at hun hadde så lave blodverdier at hun ble bedt om å bli værende i Tyskland.

– De anbefalte meg på det sterkeste å ikke reise til Norge i dag tidlig som jeg skulle. Blodprøvene viste at blodprosenten var på vei ned så det kunne ha gått galt på flyet. Jeg får blodoverføring nå og det vil hjelpe, men jeg vet ikke hva som vil hjelpe mot tristheten jeg kjenner i hjertet nå for jeg ikke får vært fysisk tilstede under overleveringen av kanskje Norges viktigste arbeid akkurat nå. Selve fundamentet for vårt demokrati og for videre samfunnsbygging. Jeg er uansett svært stolt over den fantastisk flotte, flittige gjengen jeg har fått være en del av, forteller Rehman til Nettavisen.

Les også: Utleiemarkedet eksploderer under Arendalsuka - har fått 200.000 for én uke

Livstruende

Hun rørte en hel nasjon da hun i april fortalte om sin livstruende diagnose. Behovet for alternativ og kostnadskrevende behandling gjorde at det på kort tid ble samlet inn 300.000 kroner.

– Legene har sagt til meg at hvis ikke behandlingen virker, overlever jeg ikke 2022, fortalte hun den gang.

Etter tre runder med behandling, har hun fått både gode og dårlige nyheter. Legene har klart å stoppe deler av kreften, mens noen svulster har fortsatt å vokse. Det gjør dem bekymret. Nå vil de gi henne en fjerde runde med cellegift. Til det trenger hun hjelp.

– Jeg er blitt så dyr i drift, sier hun og ler.

– Nei, nå spøker jeg bare. Men ja det er en realitet jeg står ovenfor nå. Utenlandsk behandling som hittil ser ut til å ha vært livsforlengende for meg, er kjempedyrt og det kommer til å fortsette å være det en stund til. Jeg er nødt til, ved siden av alt annet, å tenke på videre finansiering. Det er for tidlig å si noe om resultatene. En ny Spleis vil bli helt nødvendig. Det er dyktige leger her i Tyskland, jeg blir godt fulgt opp og jeg lever fortsatt med håp.

Shabana Rehman var i mai gjest i vodkasten Stavrum & Eikeland:

Rystet av attentatet

Ytringsfrihetskommisjonens rapport ble lagt frem mandag, bare dager etter attentatet mot Salman Rushdie i New York.

– Det setter det hele i et veldig alvorlig og blodig perspektiv. Kampen mot vold og fanatisme er ikke over når vi snakker om ytringsfrihet og tankefrihet. Og vi står overfor en internasjonal utfordring. At en fatwa kan virke så lenge, hos en ung mann som ikke var født en gang da den ble utstedt, viser at vi mennesker fortsatt dyrker ideen om at vi har rett til å bruke vold når vi er uenig med noen, sier Rehman.

– Angrepet på Rushdie viser at mennesker ikke har lært noen ting av debattene rundt ham, boka hans og truslene. I alle disse årene burde Rushdie-saken ha opplyst verden. Vekket oss. Alt for mange begår vold mot prinsippet om noe av det fineste ved det å være menneske: Vår tankefrihet. Vi ser at også i Norge har anti-ytringsfrihet-aktivister tatt dette mye lenger og til et samfunnsskadelig og menneskefiendtlig nivå, kommenterer hun.

Les også: Advarer mot å stramme inn ytringsfriheten

Rehmans beste debattråd


Ytringsfrihetskommisjonen har utfordret Shabana Rehman - som selv har stått i offentlige stormer som debattant i mer enn 20 år - til å gi sine beste debattråd. Disse er publisert i rapporten og gjengis i sin helhet her:

Shabana Rehman er kommentator i Nettavisen og forteller i sin spalte om behandlingen hun gjennomgår. Hun deler også nyheter på sin Instagram-konto.

Medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen

Kjersti Løken Stavrum (leder), adm.dir. i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier

Ragna Aarli, professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet i Bergen

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, musiker

Eirin Eikefjord, journalist

Anki Gerhardsen, frilansjournalist og kritiker

Nils Johan Heatta, instituttleder ved Samisk Høgskole

Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania

Sebastian Klein, pedagogisk leder ved Falstadsenteret

Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter

Bård Borch Michalsen, førstelektor ved Handelshøgskolen UiT

Steinar J. Olsen, arbeidende styreleder i Stormberg

Shabana Rehman, daglig leder i stiftelsen Født Fri

Kjetil Rolness, sosiolog og skribent

Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen

Jan Inge Sørbø, professor ved Høgskulen i Volda

Sarah Zahid, student og forfatter

Marianne Knudsen, student og leder for Norges Handikapforbunds Ungdom

Utfyllende om kommisjonens medlemmer her.