Realityprofil Cristian Brennhovd (22) gjestet forrige uke podkasten «Kontoret» med Oskar Westerlin (24) og makker Snorre Klanderud (28). I etterkant har flere klipp fra podkasten blitt postet på «Kontoret» sin TikTok-profil, og spesielt ett klipp har skapt voldsomme reaksjoner i sosiale medier.

Klippet er av Brennhovd, som snakker om gutter og jenters utseende.

– Jeg har skjønt at ingen gutter er stygge. Det eneste du må gjøre: Begynn å trene. Da har du gjort alt. Altså, jeg kødder ikke. Vær trent, spis sunt, ta av deg kroppsfett. Jenter er stygge. Gutter er ikke stygge. Det er ikke kødd, liksom! sier Brennhovd i klippet.

På spørsmål om hva jenter må gjøre for å bli pene, svarer realityprofilen følgende:

– Nei, de må bare dra til Tyrkia, da er det greit. Det vet jeg alt om.

Les også: Cristian Brennhovd om det nye imaget: Mener skandaleserien ikke vil ødelegge

Tyrkia har de siste årene tiltrukket seg en rekke nordmenn som ønsker å gjennomføre kosmetisk kirurgi, blant andre Brennhovd selv.

@kontoretpodcast

Dette vet Cristian alt om @Cristian Louis @Oskar Westerlin @Snorrepus

♬ original sound - Kontoret Podcast

Uttalelsene i podkasten får SV-politiker Kari Elisabeth Kaski (35) til å rase.

– Forkastelig

I et innlegg på Facebook går politikeren hardt ut mot Brennhovd og linker til artikkelen i TV 2 hvor podkasten først ble omtalt.

«Jeg burde strengt tatt ikke hisse meg opp over det en tilfeldig fyr som har vært med på en eller annen TV-serie klarer å lire av seg for å opprettholde interessen rundt seg selv etter TV-kameraene er slukket og han skal leve av å være en tidligere deltaker på en TV-serie, men i dag renner det over for meg.» innleder Kaski innlegget.

Heller ikke overfor Nettavisen legger SV-politikeren skjul på hva hun tenker om Brennhovds uttalelse.

Les hele innlegget her.

– Uttalelsene i seg selv er forkastelige, de er rett og slett helt uakseptable. Det bidrar til et altfor sterkt utseendepress og jeg mener at vi som samfunn lukker øynene for hva som blir sagt av influenserne rundt omkring, mener hun.

SV-politikeren poengterer at samfunnet altfor lenge har latt realityprofiler og influensere ha fritt spillerom i sine sfærer uten at de blir «tatt».

– De kan nesten si hva som helst, også når de ut til utrolig mange unge uten at man tar det på alvor. Og det er vanskelig å ta slike uttalelser på alvor, men vi er nødt å gjøre det fordi det er så mange som mottar det budskapet, sier Kaski.

Politikeren mener Brennhovd har en umodenhet og en manglende forståelse på sin gjennomslagskraft, og poengterer at mange realityprofiler når et langt større publikum enn vi kanskje forstår. Hun synes derfor den tidligere realityprofilen bør tenke seg grundig om før han uttaler seg om blant annet kosmetiske operasjoner.

– Kanskje jeg bør bli politiker

Brennhovd har ikke gitt noen kommentar i TV 2s artikkel, men har utvilsomt fått med seg at den har blitt publisert.

I flere innlegg på Instagrams historiefunksjon legger 22-åringen ut flere skjermbilder av saken, og skriver blant annet at man skal ta ting med en klype salt.

«Ikke alt man hører eller leser er like seriøst. Og hvis noen følger seg krenket så vil jeg anbefale å snakke med noen eller skaffe seg en hobby», skriver han blant annet.

Til Nettavisen innrømmer imidlertid realityprofilen at han ikke har lest innlegget til Kaski, men sier han er uenig med politikerens synspunkter i saken.

– Altså, hvis ikke hun forstår essensen av at vi er en gjeng gutter og det er alkohol i bildet. Mye av det vi sier er på fleip, spesielt den kommentaren. Vet ikke om hun burde være politiker i det hele tatt hvis hun ikke skjønner det, sier 22-åringen.

Til tross for at han er uenig med politikeren tar han selvkritikk på det han sier i podkasten.

Les også: Får tyn for «Kompani Lauritzen»-spesialavtale: – Herregud, da. Du vet jo hva du har blitt med på

– Jeg tar full selvkritikk på at det var en litt fleipete kommentar fra min side, men når du er politiker og skal begynne å skrive opp under hva en «Ex on the Beach»-deltaker sier og lager et så stort nummer ut av det. Jeg vet ikke, kanskje jeg bør bli politiker hvis stemmen min har en så stor samfunnsrolle at til og med en politiker irriterer seg over det, sier han til Nettavisen og legger til:

– Mine foreldre er voksne, og de hadde ikke brydd seg et eneste sekund om hva jeg snakker om. Og det tror jeg heller ikke hun bør, kanskje hun bør bruke tiden sin på litt viktigere ting.

Ingen betydning

Kaski mener at til tross for at kommentarene i podkasten ble sagt med et glimt øyet eller med et smil om munnen, så når de likevel ut til unge og bidrar til kroppspress og skaper usikkerhet. Å si i etterkant at man må «ta de med en klype salt» blir ansvarsfraskrivelse, mener politikeren.

– Det er jo et tegn på en viss umodenhet, manglende forståelse på sin egen gjennomslagskraft, og det bør han tenke seg grundig om. Han er jo egentlig en voksen kar, man skjønner at ord har noe å si og betydningen av det. Han har et ansvar, definitivt for hva slags budskap han kommer med, sier Kaski.

SV-politikeren understreker at hun tror mange unge forstår at uttalelsene i podkasten er ekstreme, men hun tror likevel at mange blir usikre av dem.

– Det er alle disse store og små dryppende som forsterker et bilde av at du bør være misfornøyd med kroppen din og utseendet ditt. Det finnes en type standard på hvordan du bør se ut, og det utseendepresset er ekstremt sterkt for unge i dag, sier Kaski og fortsetter:

– Uansett hva slags tone det er skapt i, så har det ingen betydning. Poenget er at det likevel bidrar til kroppspress og skaper usikkerhet. Det er denne bevisstheten og forståelsen han viser han ikke har, og det er han nødt til å få seg.

Brennhovd står på sin side på sitt om at kommentaren var tull, og at det må være lov å ha litt humor.

– Jeg tar fullt ansvar for det jeg sa, og jeg angrer ikke et sekund. Igjen, det var tull. Man må få lov til å ha litt humor, sier Brennhovd.

Skjermer folk for mye

I innlegget på Facebook trekker Kaski også fram at en undersøkelse gjort av NOVA fra 2022 viser at 43 prosent av norske jenter på 16 år er misfornøyde med egen kropp, og at det å gå rundt og tenke på at man ikke er god nok som man er gjør folk syke.

«Denne såkalte reality-profilen burde skamme seg. Og holde kjeft om han ikke har bedre ting å si. Vi har ikke bruk for små «Andrew Tate – wannabees» i norsk offentlighet. Og til deg som går rundt og tenker at du ikke er god nok. Enten du er gutt eller jente. Du er god nok som du er. Ikke la noen fortelle deg noe annet», avslutter hun innlegget.

SV-politikeren mener at statistikken over hvor mange som er misfornøyd med eget utseende henger sammen med veksten av spiseforstyrrelser.

– Dette bidrar til et massivt kroppspress, hevder Kaski.

Les også: «Titanic»-skuespilleren utsatt for «body shaming»: – Spurte om vekten min

Dette sier Brennhovd seg sterkt uenig i, og mener at det ikke henger sammen med hans uttalelser.

– Jeg tror man skjermer folk altfor mye, og bygger opp noe som egentlig bare er tull. Vi sitter og har en podkast og egentlig bare tuller, også går folk «fem på» og forstår ikke at det er tull i det hele tatt. Sånn som Kaski. Og det er tror jeg egentlig er verre, når voksne mennesker sier at dette ikke er lov, sier Brennhovd og fortsetter:

– Selvfølgelig mener jeg jo ikke at alle skal dra til Tyrkia hvis de er stygge.

– Tror du uttalelsene dine kan påvirke unge til å operere seg?

– Det var en litt sleip kommentar, men jeg mener vi ikke kan skjerme barn og unge hele tiden. Jeg tror helt ærlig ikke at min stemme har så utrolig mye å si oppi barns usikkerhet og utseende.