I 2020 startet prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) organisasjonen Archewell, som i senere år har utviklet seg til å være en kombinasjon av en veldedig stiftelse og produksjon innen lyd og bilde i samarbeid med ulike aktører.

Den veldedige stiftelsen, Archewell Foundation, fokuserer i hovedsak på å løfte og forene samfunn, både lokale og globale, ifølge stiftelsens nettsider. Nå stiller imidlertid flere spørsmål rundt hvor engasjerte Harry og Meghan egentlig er i dette arbeidet. De har nemlig ikke lagt inn særlig mye jobb.

Les også: Deler ukjente detaljer: – Det var skremmende å se broren min skrike til meg

Ifølge Archewells årsrapport, som er omtalt av blant andre Fox News og Daily Mail, jobbet Harry og Meghan totalt 52 timer med stiftelsen i 2021 – i gjennomsnitt én time i uken.

Den lave arbeidsmengden får nå flere til å reagere, blant andre den amerikanske kongehuseksperten Hilary Fordwich. Hun mener hertugparets fokus ligger på feil sted.

– De er åpenbart mer fokusert på sine egne ting. Før denne årsrapporten var det kanskje ikke like tydelig, men nå er deres manglende tidsbruk et faktum. De prioriterer åpenbart å tjene penger, uttaler kongehuseksperten overfor Fox News.

Flere millionavtaler

Selv om de ikke har lagt inn så mange timer i den veldedige organisasjonen, er det ingen tvil om at Harry og Meghan har nådd målet om å bli finansielt uavhengige etter at de forlot både Storbritannia og sine kongelige plikter og reiste til USA.

Der har de vært bosatt siden 2020, uten noe som helst form for finansiell støtte fra kongehuset.

Likevel har ikke ekteparet lidd noen særlig nød økonomisk.

Sent i 2020 signerte Harry og Meghan en eksklusiv treårsavtale med Netflix, som ifølge Forbes var verdt 100 millioner dollar. Samme år signerte de en avtale med Spotify verdt mellom 15 og 25 millioner dollar, skriver magasinet.

Forbes anslår at hertugparet er verdt rundt 135 millioner dollar til sammen – som tilsvarer cirka 1,4 milliarder kroner.

Les også: Meghans halvsøsken ser rødt: – Det er virkelig forstyrrende

I tillegg til Netflix- og Spotify-avtalen har Harry og Meghan også tjent godt på bøker de senere årene. Prinsens selvbiografi, «Spare», skal han ha fått 20 millioner dollar i forskudd for. Meghan skal på sin side ha fått et forskudd på 618.000 dollar for boken «The Bench», som kom ut i 2021.

Noe av dette har hertugparet spyttet inn i sin veldedige stiftelse. I 2021 mottok stiftelsen rundt 17 millioner dollar i donasjoner, og tre av disse skal ha kommet fra prins Harry.

– Veldig lite jobb

I 2021 annonserte Harry og Meghan at de «fortsatt ville være forpliktet til sine plikter og tjenester rundt om i verden, og tilby sin fulle støtte – uavhengig av deres offisielle roller».

Kinsey Schofield, som leder podkasten «To Di For Daily», mener imidlertid at timene lagt inn i den veldedige organisasjonen ikke går godt overens med denne lovnaden.

– Vi har sett store mengder med klaging om familiedrama både på Netflix og i Harrys bok, og veldig lite jobb. Men det stopper dem ikke fra å ta imot priser for å kjempe mot systematisk rasisme innad i familien, sier hun til Fox News.

– Jeg har aldri sett to mennesker som bidrar så lite i samfunnet ta imot så mange priser, legger podkastverten til.

I 2022 fikk hertugparet prisen «Ripple of Hope» for deres arbeid med rasisme og mental helse. I mai blir også Meghan tildelt prisen «Women of Vision» under en kvinnegalla arrangert av blant andre aktivist Gloria Steinem i New York.