Lørdag kveld stilles lærer, forfatter og kompanirekrutt 77, Håvard Tjora (43), ansikt til ansikt med sin aller største frykt i «Kompani Lauritzen».

Ukens tema handler om mot og det å våge å begi seg ut i det skumle og ukjente, noe som blant annet innebærer trange huler, ukjent mørke og ekstreme høyder.

For Tjora blir møtet med det trange, mørke og ukjente noe han har grudd seg for helt siden han takket ja til deltakelsen. Han har nemlig klaustrofobi.

Les også: Bernt Hulsker ble nektet deltakelse etter skrekkskade. Dette skjedde egentlig

Mistet oksygen på 18 meter dyp

For 20 år siden var Tjora i en dykkerulykke som har satt dype spor. Langt nede på 18 meters dyp finner han ut at det er noe galt med oksygenflasken, og får ikke puste.

- Jeg var på dykkertur med en kompis, og finner ut at det er er noe galt med ventilen til oksygenflasken. Jeg går opp på land, og skrur flasken helt opp og et knepp tilbake slik flasken skal være. Jeg tar på meg utstyret igjen, og tar en kompissjekk med kompisen min, forteller Tjora til Nettavisen.

Under en kompisjekk dobbeltsjekkes alt av utstyr, slik at man er sikker på at alt er i orden. Men det er under denne sjekken at noe går galt.

- Jeg sa ikke fra til kompisen min at jeg allerede hadde justert flasken der den skulle være, så det endte med at han skrudde flasken helt igjen. Det er i ikke noe problem på land, men jo dypere man kommer ned i vannet, så oppstår oksygenproblemet, forklarer Tjora.

Fikk panikk og skadet lungen

Det var ikke før Tjora var 18 meter under vann at han legger merke til at han ikke får tilgang til oksygen. Han sjekker trykkmåleren som viser full tank. Han holder seg rolig, tar et ordentlig magadrag - men fortsatt ingen luft.

Les også: Dette tjener «Kompani Lauritzen»-profilene

- Jeg sjekker deretter trykkmåleren igjen og da viser den ingenting. Før det hadde jeg klart holde hodet kaldt, men nå ble det stress. Vi var ganske ferske dykkere på dette tidspunktet, og vi hadde lært at man skulle svømme bort til den man dykker med for å få en ekstra ventil til å puste hvis noe skulle skje. Men jeg gikk inn i en panikkmodus, forteller kompanirekrutten.

- Jeg fikk panikk for at jeg ikke skulle få han til skjønne at dette var seriøst. Jeg visste at det var maks 20 meter opp til vannoverflaten, og jeg visste at jeg kunne klare å holde pusten den tiden. Så jeg svømte så hardt jeg klarte, forteller han videre.

Men jo mer luft Tjora holdt i lungene, jo raskere møtte han overflaten og jo mer trykk ble lungene utsatt for.

- Har man full lunge med luft kan lungen i verste fall sprekke har jeg hørt, men heldigvis for meg hadde jeg ikke så mye luft i lungene igjen. Jeg kom meg opp på land og dro til legevakta. Jeg ble prioritert foran alle i køen og ble lagt på et eget rom med målere overalt på kroppen. Da innså jeg at dette var mye mer alvorlig enn det jeg hadde trodd, sier Tjora.

Heldigvis for Tjora kommer han billig unna skrekkopplevelsen med kun en sprukket lungevegg.

- Jeg sprakk bare den ytterste lungeveggen, og jeg fikk beskjed om at jeg kunne trene den opp igjen. Så det gikk heldigvis fint, sier Tjora.

Klaustrofobi 15 år etter ulykken

Det tok imidlertid ikke lang tid før Tjora var tilbake i dykkerdrakten på flere meters dyp, og bar egentlig ikke noe preg av ulykken annet enn at han var enda mer nøye på at utstyret var i riktig behold.

Men så, 15 år etter ulykken, får han seg en overraskelse.

- Jeg satt på et fly fra Oslo til Longyearbyen, der jeg bodde i den perioden, med mellomlanding i Tromsø. Jeg var på vei hjem fra et foredrag, slik jeg vanligvis pleide å gjøre. Da begynte hjertet plutselig å slå febrilsk fort og hardt. Pulsen slo helt vilt, og jeg begynte å hyperventilere. Jeg svettet gjennom hettegenseren og tenke at jeg bare måtte komme meg ut av det flyet, forteller Tjora.

Dette var første gang han skulle oppleve den klaustrofobiske følelsen han har slitt med de siste årene.

- Jeg kom meg likevel i luften selv om jeg bare hadde lyst til å rive av meg setebeltet og være helt idiot slik at de tenkte at «han her kan vi ikke ta med». Dette var første gang jeg opplevde den klaustrofobiske følelsen som har fulgt meg siden, sier Tjora.

Nektet å la frykten ta overhånd

Siden den gang har nemlig Tjora fått kjenne på samme følelse hver gang han har satt seg på et fly. Hver gang han skal ta heis og hver gang han har oppholdt seg i trange områder som for eksempel grottevandring på familieferie eller i andre trange, lukkede rom.

Hvorfor de klaustrofobiske følelsene har oppstått 15 år etter dykkerulykken, vet han ikke selv - men helt siden panikkanfallet på flyet over til Tromsø bestemte Tjora seg for å aldri la frykten ta overhånd.

- Jeg er veldig opptatt av å ikke la livet styres av frykt. Jeg har vært med på alt likevel, selv om kroppen reagerer like voldsomt mange av gangene. Det har blitt bedre etter hvert som jeg har utfordret meg, så det er ikke like ille hver gang, sier han.

Les også: Siri Avlesen-Østli (36) trente målrettet før «Kompani Lauritzen»: - Mannen min tok på seg en fenrikrolle

Takket ja til «Kompani Lauritzen» for research

Tjora har imidlertid latt seg fascinere av hvordan han opplever å miste kontroll over kroppen i situasjoner som nødvendigvis ikke er farlige, men som kroppen likevel opplever som det.

Da «Kompani Lauritzen» tok kontakt med han i fjor for deltakelse til årets sesong, var Tjora i gang med å skrive en bok om mot, og derfor gjorde han mye research på frykt.

- Jeg skriver en bok om mot og frykt, og hva som egentlig skjer med kroppen når vi blir redde. Det er fascinerende hvordan kroppen lagrer uheldige opplevelser og reagerer instinktivt i liknende situasjoner senere uten at vi kan kontrollere det. Kroppen skaper en reaksjon som gjør at man trekker seg vekk fra faren. Det er veldig spennende og på mange måter fordelaktig, men kjipt når det handler om fly og andre situasjoner der kroppen reagerer unødvendig, sier Tjora og fortsetter:

- Da «Kompani Lauritzen» ringte meg for å spørre om jeg kunne tenke meg å være med, gikk den første sesongen på TV. Jeg hadde tittet på det og tenkt at de driver med alle de tingene jeg ikke tør å gjøre, så i utgangspunktet var jeg skeptisk til om jeg ville klare det. Men så handler det jo om det å likevel tørre å utfordre seg, også tenkte jeg at deltakelsen kunne være en god research til boken - så jeg takket ja, ler han.

Tjora håper på å få gitt ut boken over jul, og kan allerede bekrefte at flere opplevelser fra «Kompani Lauritzen» har bidratt til boken. Til Nettavisen kan han blant annet fortelle at det var psykologene i programmet som fikk han til å reflektere over hvor klaustrofobien faktisk kommer fra.

- Vi ble pålagt psykologtime i forkant av innspillingen, men vi ble også fulgt opp underveis i oppholdet. Og jeg merket at jeg i samtalene med psykologen ikke var så opptatt av å snakke om følelser. Jeg var mer opptatt av å vite når de klaustrofobiske utfordringene skulle dukke opp i løypa. Jeg gikk å ventet på de hele tiden, og nesten psyket meg selv ut av tanken på at jeg skulle bli redd, sier Tjora og fortsetter:

- Så psykologen forstod ganske tidlig at jeg var veldig opptatt av å snakke om det. Og gjennom praten med han, så var dykkerulykken den nærmeste opplevelsen jeg kan relatere til de følelsene jeg kjenner på når jeg får klaustrofobi.

Les også: Ulrikke Brandstorp får pepper for korporal-rollen: – Kjæresten min er ikke overrasket

Møter frykten ansikt til ansikt

Selv om Tjora ikke vet sikkert om det er dykkerulykken for 20 år siden som forårsaker klaustrofobien han har slitt med i lang tid, har det likevel hjulpet å ha en hendelse å plassere reaksjonene hans på.

- Det er rart å miste kontrollen over seg selv. Det er også veldig skremmende og flaut, og man blir oppgitt over å ikke forstå. Så det er en ganske stor pakke som må håndteres. Men for meg så har det hjulpet å vite at det heller er en del av hjernen som misforstår, sier han.

Lørdag er dagen kommet hvor Tjora skal møte sin aller største frykt i «Kompani Lauritzen». Deltakerne skal krype ned i et hull i bakken på leting etter en fiktiv person. Deltakerne får heller ikke se, og underveis i løypen er det ventet uforutsette ting som de ikke har kontroll over.

Om Tjora klarer å overvinne frykten og fullføre utfordringen gjenstår å se.

«Kompani Lauritzen» sendes på TV 2 lørdager klokken 20:00.