Natt til tirsdag norsk tid samler flere av verdens største stjerner seg på Metropolitan Museum of Arts i New York, der den årlige Met-gallaen arrangeres i regi av magasinet Vogue.

Les også: Martine Lunde fikk nedslående spåkone-beskjed

Gallaen ble grunnlagt i 1946, mens det første, store arrangementet fant sted to år senere, i 1948. I 1995 tok Vogue-redaktør Anna Wintour (72) rollen som vertinne, og det er også hun som står for å velge hvem som får komme og ikke på den stjernespekkede innsamlingsgallaen til støtte for Metropolitan Museum of Arts' mote- og kostymeavdeling.

Med en eksklusiv gjesteliste der kun de aller største stjernene klarer å sikre seg en privat invitasjon fra Vogue-redaktøren, har Met-gallaen med årene blitt et av årets største kjendisarrangementer. Gallaen blir dekket av medier verden over, men det er ikke bare gjestenes ekstravagante antrekk som har sørget for skriverier i pressen opp gjennom.

Med årene har det nemlig også oppstått en rekke skandaler.

Angrepet av svigerinnen

I 2014 var det Jay-Z (52) og Solange Knowles (35) som sørget for de største overskriftene fra Met-gallaen, etter at en video der de to kranglet heftig i en heis gikk verden rundt.

De lekkede videobildene viste hvordan 35-åringen innledet en tydelig konfronterende samtale med ektemannen til søsteren, Beyoncé Knowles (40), før hun gikk til angrep med både armer og bein. Til slutt ble hun holdt tilbake og roet ned av en sikkerhetsvakt, mens Beyoncé observerte det hele.

Først ti dager senere kommenterte familien situasjonen i en uttalelse gjengitt av blant andre E! News:

«Som følge av offentliggjøringen av sikkerhetsvideoen fra heisen har det vært mye spekulasjoner rundt hva som trigget den uheldige hendelsen. Men det viktigste er at familien vår har jobbet seg gjennom det. Jay og Solange tar begge ansvar for det som skjedde. De anerkjenner begge sine roller i denne private saken som har nådd offentligheten. De har sagt unnskyld til hverandre, og vi har gått videre som en familie».

Verken Solange, Jay-Z eller Beyoncé har siden uttalt seg om hva som var bakgrunnen for konfrontasjonen i heisen.

Fansen har imidlertid trukket noen konklusjoner til at det muligens kan ha handlet om utroskap, ettersom både Jay-Z og Beyoncé har referert til heis-hendelsen i form av musikk.

Nakenstunt på rød løper

I 2017 var det den russiske kunstneren Fyodor Pavlov-Andreevich (46) som sørget for overskrifter under gallaen.

Les også: Ble satt ut av sexologens beskjed: – Hadde aldri hørt om det før

Kliss naken hadde nemlig Pavlov-Andreevich lagt seg i en glassboks, før han ble fraktet i en bil under et hvitt laken og bært til den røde løperen. Det ble han liggende i noen få minutter før både gjester og sikkerhetsvakter begynte å lure på hva som skjedde. 46-åringen nektet da å forlate boksen.

Først etter at brannvesenet fikk ham løs fra glassboksen, ble den russiske kunstneren eskortert bort.

Fyodor Pavlov-Andreevich delte senere en video av stuntet på videotjenesten Vimeo:

Også i 2014 var det nakenhet på den røde løperen. Da var det en mann i en rosa, såkalt «mankini» som prøvde å komme seg inn på arrangementet, ifølge Insider. Han kom seg derimot ikke særlig langt før han ble stoppet av vaktene.

Ulovlig røyking på toalettet

Bare få timer etter den ovennevnte, russiske kunstnerens nakenstunt i 2017, var det en hendelse på selve gallaen som vakte oppsikt – da flere av gjestene brøt reglene på museet.

I løpet av den stjernespekkede festaftenen var det nemlig opptil flere av kjendisgjestene som delte bilder i sosiale medier av at de røyket innendørs på toalettet på «The Met».

Røyking er strengt forbudt innendørs i New York, og utgjør for øvrig også en risiko for utstillingene på Metropolitan Museum of Arts. Det falt dermed ikke i særlig god jord at stjerner som Bella Hadid (25), Dakota Johnson (32) og Rami Malek (40) tok seg friheten og fyrte opp en røyk innendørs.

Les også: Pia Tjelta skulle ta en selfie med superstjernen, så skjedde det uventede

Som følge av lovbruddet sendte Helsekommissær i New York, Dr. Mary T. Bassett, ifølge nettstedet WWD et brev til senior-visepresidenten ved museet med en tydelig beskjed.

«Vi er forferdet over å lese rapportene om at enkelte av kjendisene valgte røyking som tilbehør og åpenbart brøt byens røykelov. Vi er bekymret for hvordan bilder av kjendisene som røyker, som ble delt verden over via sosiale medier, vil påvirke ungdommens røykevaner», skrev Bassett.

Museet delte på sin side en uttalelse der de forsikret om at lovbruddet kun gjaldt «et lite antall gjester», og at de i fremtiden «vil ta grep for å sørge for at det ikke skjer igjen».

– Gråt hele veien hjem

Utover de nevnte skandalene er det også flere antrekk på den røde løperen opp gjennom som har skapt reaksjoner.

I 2013 fikk Kim Kardashian (41) gjennomgå, etter at hun dukket opp høygravid ikledd en blomstrende kjole fra motehuset Givenchy. Dette var Kardashians første møte med den eksklusive gallaen, men endte ikke helt som hun ønsket.

Les også: Brudd for David Eriksen og kjæresten

Flere fans sammenliknet nemlig 41-åringens kjole med en sofa, og overfor Vogue fortalte Kardashian i 2019 at hun gråt hele veien hjem etter å ha lest om seg selv i sosiale medier.

– Jeg gråt hele bilturen hjem. Jeg kunne ikke tro det. Det var alle disse bildene av meg og denne sofaen, sa hun.

Kardashian er imdidlertid ikke den eneste stjernen som har fått gjennomgå i sosiale medier etter gallaen: