RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helseministeren sier ja til blodprøve som kan avdekke Downs syndrom


DOWNS: Helseminister Bent Høie (H) godjhenner blodprøven NIPT i fosterdiagnostikk innenfor dagens vilkår.
DOWNS: Helseminister Bent Høie (H) godjhenner blodprøven NIPT i fosterdiagnostikk innenfor dagens vilkår.
Sist oppdatert:
Helsedepartementet vil nå godkjenne bruk av blodprøve for å avdekke Downs syndrom. KrF frykter et kaldere samfunn.

- Vi godkjenner blodprøven innenfor dagens strenge vilkår for fosterdiagnostikk og i samsvar med Helsedirektoratets anbefaling, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Olaug V. Bollestad (KrF) som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité, er imidlertid svært bekymret over vedtaket.

- KrF støtter ikke beslutningen. Vi ønsker ikke en intensivering av jakten på barn med Downs syndrom, sier hun.

Kaldere samfunn

Bollestad mener at vedtaket fører oss mot et kaldere samfunn.

- Det er trist at man ikke har plass for dem som er annerledes.

Bollestad understreker at vedtaket strider mot intensjonen i samarbeidsavtalen, men at det ikke er et brudd på samarbeidsavtalen med regjeringspartiene.

Høie sier at formålet med godkjenningen av blodprøven er å redusere behovet for morkake- og fostervannsprøver og dermed redusere risikoen for spontanabort som disse prøvene representerer.

Men Bollestad frykter at flere liv vil gå tapt når man nå åpner for blodprøven, enn de liv som måtte gå tapt via morkake- og fostervannsprøver.

- Mange kvinner vil nå få et vanskeligere valg, understreker hun.

Begrenset godkjenning

Fosterdiagnostikk er i hovedsak forbeholdt gravide som har økt risiko for å få barn med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik, blant annet de som er 38 år eller eldre ved termin.

Både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet har anbefalt å ta i bruk blodprøven NIPT, men Helsedirektoratet anbefaler enn mer begrenset godkjenning enn Bioteknologirådet.

Fakta: Fakta om fosterdiagnostikk og trisomi

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Fosterdiagnostikk: Ulike typer undersøkelser av gravide, fosteret eller fosterets celler for å få informasjon om fosterets genetiske egenskaper, eller for å påvise eller utelukke sykdom eller utviklingsavvik hos fosteret.

* KUB: Kombinert ultralydundersøkelse i uke 12 og blodprøve. Ultralydundersøkelsen omfatter blant annet måling av nakkeoppklaring hos fosteret, og kan gi indikasjon på risiko for trisomi.

* Trisomi: Tre kopier av et kromosom. En genetisk mutasjon som gir ett ekstra kromosom til det normale kromosomparet. Dette ekstra arvematerialet er opphav til varierende grad av fysisk og psykisk funksjonshemming.

* NIPT (Non-invasive prenatal testing): Analyse av foster-DNA i blodprøve fra gravid. Testen som omtales her, analyserer for trisomi 13 (Pataus syndrom), 18 (Edwards syndrom) og 21 (Downs syndrom).

Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere