Ti norske kjendiser kjemper i disse dager om å bli «Norges tøffeste kjendis» i realityprogrammet «71 grader nord». Turen fra Lindesnes til Svalbard er godt i gang og til nå har kjendisene fått bryne seg på en rekke krevende utfordringer ute i naturen.

Denne uken skal gjengen få teste ut et kjøligere klima, når de to lagene legger ut på en ekspedisjon over isbreen Folgefonna.

Ekspedisjonen går derimot ikke uten dramatikk, og byr på en rekke utfordringer for enkelte av deltakerne. Det får spesielt influenser Fetisha Williams (28) erfare. Til hennes store misnøye skal store deler av etappen foregå på ski, noe 28-åringen ikke er så spesielt stor fan av.

Les også: Etterlyser to unge menn etter «71 grader nord»-innspilling: – Vil gjøre opp for meg

Var redd for å dø

28-åringen legger likevel ut på tur, men det er ikke bare mangel på skiferdigheter som blir utfordrende for Williams under etappen. I mangel på mat og drikke sier til slutt kroppen stopp, og Williams kollapser på isbreen idet en storm brygger på.

– «Få meg i helvete vekk herfra!» tenkte jeg. «Er det verdt det?» sier Williams til Nettavisen.

Skiproblematikken skulle derimot vise seg å bare være begynnelsen på en svært utfordrende og dramatisk ekspedisjon. Værforholdene på isbreen ble stadig verre, og tanken om å fullføre etappen ble en større og større utfordring for 28-åringen. Til slutt så Williams ingen annen utvei enn å kaste inn håndkleet og trekke seg fra etappen.

– Værforholdene var veldig dystopisk og jeg var veldig redd. Jeg tenkte «herregud, hvordan skal jeg klare å komme meg tilbake igjen?» forteller hun.

– Jeg tror ikke en gang jeg frøs fordi jeg var så stresset. Det var noe av det verste jeg har vært borti. Jeg var uten tvil redd for å dø, legger hun til.

Måtte ta grep

Den dramatiske etappen blir ikke bare en utfordring for Williams, men også de andre deltakerne.

Været ble stadig verre for deltakerne, og i torsdagens episode av «71 grader nord» blir produksjonen til slutt nødt til å gripe inn. Sikkerhetsteamet mener det er en for stor risiko å fortsette videre i snøstormen, og avlyser ekspedisjonen.

– Sikkerheten kommer alltid først i «71 grader nord», og da været på Folgefonna ble som det ble var det ikke sikkerhetsmessig forsvarlig å fortsette etappen, sier presseansvarlig i Discovery, Marianne Aambø, til Nettavisen.

Her får deltakerne den endelige beskjeden om den dramatiske ekspedisjonen:

Tok det med ro

Selv om ekspedisjonen framstår svært så dramatisk på TV-skjermen er det ikke alle deltakerne som er enig med Williams om hvor dramatisk det faktisk var. Komiker Vegard Ylvisåker (43) har nemlig et litt annet syn på ekspedisjonen enn lagkameraten.

Han tok det hele med knusende ro, for han kunne ta i bruk noen grep fra utdannelsen hans som trafikkflyger. Ylvisåker er nemlig lært opp i å navigere med instrumenter i skyer.

Les også: Avslører uventet vennskap etter TV-innspilling: – Snakker sammen hver dag

Den dag i dag er Ylvisåker enig i at det var riktig avgjørelse å avbryte etappen på Folgefonna, og innrømmer til Nettavisen at det tidvis var en skummel situasjon.

– Jeg har vært i mye dårligere vær enn det der, men omstendighetene rundt gjorde det skummelt. Vi gikk ut mot et 600 meter høyt stup, og det var så vidt vi klarte å se hverandre. Når man ikke ser mer enn 30 meter foran oss i et område med masse stup, da er det litt uggent.

I følge Ylvisåker var nemlig deltakerne slettes ikke fanget i noen snøstorm, men heller i et område med mye skyer. Han forklarer at når fuktigheten i luften blir for kald, kan det oppleves som om man står i snøstorm.

– Enten blir det hvitt eller så blir det blå himmel, men det vet man aldri når det er ustabil luft. Det som hadde vært skummelt er hvis det var blå himmel, men så kommer man nærmere kanten og blir det dårlig vær. Det er da det blir skummelt.

– Kunne vært mer dramatisk enn det det var?

– Ja, det vil jeg si, avslutter han.