Gå til sidens hovedinnhold

Huaweis nye toppmodell tar bilder som er sjokkerende

Tar bilder i mørket som ikke er til å tro.

SNIKTITT: Denne uken avduket Huawei sin nye toppmodell P30 Pro, og vi har akkurat fått den i hende.

Mobilen bygger langt på vei på den allerede svært populære Mate 20 Pro, men det store fokuset for Huawei på denne modellen er den nye kameraløsningen.

På baksiden av mobilen finner vi fire sensorer: En supervidvinkel-sensor (0,6x), en vanlig vidvinkel (1x), en zoom-løsning (5x) - samt en dybdesensor som primært brukes for eventuelle uskarphetseffekter (bokeh).

Oppløsningen er på opp til 40 megapiksler, men i praksis blir de fleste bildene redusert betydelig hvis du ikke skal miste funksjonalitet.

At en har optisk zoom opp til 5x - tilsvarende 135 mm på speilrefleks - er i seg selv ganske spesielt, og betyr at du kommer mye nærmere ting som er langt unna uten å gå over til digital zoom.

For å få til dette uten å lage en veldig tykk telefon, er kameraet i realiteten et speilreflekskamera - der lyses reflekteres 90 grader til en bildesensor gjennom flere nivåer av optikk.

Men det stopper ikke der: Kameraet støtter såkalt hybridzoom mellom 5x og 10x - noe som betyr at de to hovedkameraene samarbeider om å lage et beste mulig bilde - samt en digital zoom helt frem til 50x.

Helt vanvittig i mørket

Alt dette er vel og bra, men det som virkelig imponerer med Huaweis nye flaggskip er mobilens evner til å ta bilde i mørket. I samarbeid med Leica har de fått lysfølsomheten i selve optikken ned til f1.6, noe som i seg selv er svært lavt.

Les også

Test: Samsung Galaxy S10+

I tillegg har de benyttet en helt ny type bildebrikke som fanger gul lys i stedet for blått lys (RYB fremfor RGB). Ifølge Huawei er effekten at mer lys slipper inn til bildesensoren, og dermed kan en fange bilder i enda dårligere lysforhold.

På toppen av dette har de nå åpnet for å ta bilder med en ISO opp til 409.600.

Resultatet er ganske enkelt en mobil som kan gi bilder som er helt forbløffende gode under omstendigheter som andre mobiler knapt klarer å få frem konturer i.

Bildet på toppen av saken er tatt i et skogholt sent på kvelden på full automatikk.

Under har vi laget ved et breddebilde tatt på samme tidspunkt. Bildet ser nesten ut til å være tatt litt i skumringen, mens det i realiteten var vanskelig å se hvor man gikk.

Under har vi tatt bilde av et barnerom opplyst av en liten nattlampe. Kvaliteten på bildene fra P30 Pro er ikke nødvendigvis piksel for piksel bedre og skarpere, men bildene kan faktisk brukes til noe.

Under har vi testet ut svært høye ISO-verdier. Vi har i kameraets Pro-modus valgt høyeste ISO-verdi på 409000 ISO. Vi er noe usikre på om det faktisk er korrekt, for metainformasjonen i bildefilen viser 65535 ISO.

Kvaliteten er ikke noe i nærheten av perfekt, men som man kan se får man bilder som nærmest ser ut som overeksponerte bilder på dagtid, i det som i realiteten er svært begrenset belysning.

I eksempelet under er det to håndholdte nattbilder tatt med de to mobilene.

Under viser vi bilder tatt med forskjellig zoom-nivå. Alt over 5x innebærer en form for digital zoom.

Les også

Test: To uker med Apple iPhone Xs Max

Kommentarer til denne saken