Gå til sidens hovedinnhold

Hudpleie slakter eldgammel skjønnhetstrend: – Kan få hudskader

Hudlege slakter ikonisk skjønnhetstriks etter at den trendet på TikTok.

(Melk og Honning): Det har nærmest gått sport i det å forsøke å skape den nyeste virale sensasjonen på TikTok. Mens Instagram-trender endrer seg i et bedagelig tempo, hopper ivrige TikTokere fra det ene til det fireogtyvende i racerfart.

Noen av trendene har vært kontroversielle. Man har sett varianter som omhandler jøder under andre verdenskrig, innsatte fanger eller helsefarlige slanketips spre seg som ild i tørt gress.

Andre har vært av en mer uskyldig sort, slik som dansekoreografier, frokostretter eller Cindy Crawfords 90-tallsfrisyre.

Nå er nok en ny trend på banen på TikTok. Og denne gangen er det en skikkelig klassiker. Mange har nemlig begynt å bruke kald agurk i fjeset.

Lover enormt effekt

Å legge kalde agurkskiver på øynene er noe garantert både moren og bestemoren din har gjort. Ser man filmer fra 40- og 50-tallet kan det godt hende man ser scener der de store Hollywood-divaene slapper av med agurkskiver på øynene.

I den oppdaterte varianten har man gått bort fra skiver og bruker nå hele grønnsaken i stedet. Ifølge Dazed er det i en TikToker ved navn Alexa Loebel som visstnok skal stå bak denne trenden:

@alexaraeloebel

Reply to @marissaablairr @dermdoctor

♬ Woah (feat. D3Mstreet) - KRYPTO9095

Ifølge nettstedet Dazed Beauty går det ut på å legge en agurk i fryseren, for så å skjære av enden slik at agurkkjøttet bli synlig. Deretter bruker man den til å massere fjeset med i 10 til 15 minutter, slik man ville gjort med en gua sha eller ansiktsruller.

De fleste av de som sverger til dette gjør det om morgenen, etter at de har renset huden, mens enkelte mener at man får best effekt dersom man «agurker» fjeset både morgen og kveld.

Les også: Stadig flere unge kvinner får påvist sykdommen Gigi Hadid har. Men hva er det?

Effekten de melder om er duggfrisk hud, mindre rødhet, forminskede porer, færre utbrudd og mindre syndlige blå ringer under øynene.

Sist men ikke minst mener de denne DIY-behandlingen med agurk kan gi mye fukt til huden.

Slakter trend: – Kan få skader

Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken på Youngstorget i Oslo, mener imidlertid at alle disse lovordene bare er oppspinn.

– Vi har hørt om denne trenden, ja. Vi på Hudklinikken er enige om at dette ikke er spesielt bra for huden, forteller Strandhagen til Melk & Honning.

– Dersom agurken er iskald og trykkes mot huden, kan dette i verste fall gi frostskader, fortsetter hun.

Ifølge Strandhagen kan det nok også føre til flushende hud og sprengte blodkar.

– Jeg vil fraråde folk å prøve dette, da risikoen er stor for hudskader på sikt.

Les også: Absurd negletrend tar av: - Dette ser ut som en nybegynnerfeil

En romtemperert agurk vil være mindre farlig for huden, påpeker hun.

– Man vil uansett kun få en kortvarig effekt med en frisk hudfølelse. Du vil ikke få noen langvarig positiv effekt av dette.

– Jeg tror ikke denne trenden vil vare, konkluderer hudlegen.

Det er heller ikke lenge siden en annen iskald trend kom på banen; da handlet det om såkalt icerolling, altså at man brukte isbiter til å massere ansiktet med. Norske hudeksperter var ikke spesielt happy med den trenden og mente at den i verste fall kunne svekke hudbarrieren.