*Nettavisen* Livsstil.

Hva er det som er avbildet på den beryktede Tonopah-basen i USA?

Satellittbilde av Tonopah Test Range Airport (TTR).

Satellittbilde av Tonopah Test Range Airport (TTR). Testbasen er beryktet for sine mange hemmelige flyprosjekt. Foto: Satellittbilde (Google)

Tonopah er kjent for å være testbase for det amerikanske flyvåpenets hemmelige fly- og våpenprosjekt. Nå får et amatørbilde av basen oppmerksomhet.

19.11.19 14:49

Flyplassen Tonopah Test Range Airport (TTR) er en av de mest beryktede i USA, bare slått av den enda mer kjente Area 51.

Flyplassen tilhører Luftkampkommandoen i det amerikanske flyvåpenet, og ligger avsidesliggende til i Nevadaørkenen 20 mil nordvest for Las Vegas. Det var her testingen og utviklingen av det myteomspunne kampflyet F-117 Nighthawk foregikk på 70- og 80-tallet.

Les også: (+) Det russiske skrekkvåpenet Flock-93 avslørt i Moskva

Lockheeds Nighthawk var verdens første stealthkampfly, og var gjenstand for enormt med hemmelighetskremmeri. Det fløy første gang i 1981, men USA nektet for at det eksisterte fram til 1988. Flyene ble bygget fram til 1990, og var i aktiv tjeneste helt fram til 2008.

Klikk på bildet for å forstørre. An F-117 Nighthawk with a T-38 Talon chase plane flying over Tonopah Test Range Airport.

En F-117 Nighthawk flyr over Tonopah Test Range Airport sammen med en T-38 Talon. Foto: (United States Air Force)

Blinkskudd fra hobbyfotograf?

Nighthawk tar fremdeles til vingene fra Tonopah, men er langt fra det eneste. Det var her USA testet russiske krigsfly under den kalde krigen og hvor egenskapene til stealth-dronen RQ-170 Sentinel ble finjustert. Flyplassen er blant annet sentral i de kjente Red Flag-øvelsene og for testing av fly og system som kan levere atomvåpen.

Flere hemmelige fly- og våpenprosjekt er etter alt å dømme aktive på basen, og i den anledning får nå en amatørvideo oppmerksomhet. Videoen er publisert på YouTube, og viser omrisset av et fly som ikke er lett å kjenne igjen.

Les også: (+) Myndighetene nekter for at dette flyet eksisterer

Det er over 50 hangarer på basen, og med telelinse har brukeren knipset et fartøy foran en av disse med åpen hangardør.

Det er tilnærmet umulig å vite hvilket fartøy det er snakk om, men alt fra en F-117 Nighthawk til det kommende stealth-bombeflyet Northrop Grumman B-21 Raider foreslås.

Ryggraden i USAs forsvarsstrategi

B-21 er et femtegenerasjons strategisk stealth-bombefly og følger opp det legendariske B-2 Spirit. Det utvikles av Northrop Grumman for det amerikanske flyvåpenet. Designen med en flygende vinge bygger videre på dagens B-2.

Detaljene om B-21 Raider er ellers høyst sparsomme.

Les også: USA har avslørt sitt neste supervåpen

Klikk på bildet for å forstørre. Aldrende B-2 «Spirit» er på vei til å bli erstattet av storebror B-21.

Aldrende B-2 «Spirit» er på vei til å bli erstattet av storebror B-21.

Målet med flyet er å kunne trenge gjennom selv de mest avanserte luftforsvar og bombe mål over hele kloden.

USAs forsvarsminister har uttalt at B-21 vil utgjøre ryggraden i landets forsvarsstrategi når det gjelders USAs fremtidige evne til angripe og avskrekke motstandere.

I første omgang har US Air Force bevilget 80 milliarder dollar til programmet. Det første flyet skal være på vingene rundt 2025. På sikt er planen å ha 200 slike fly.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag