Onsdag 6. mars er det premiere på superheltfilmen «Captain Marvel» med Brie Larson i hovedrollen som Captain Marvel.

Den superhelten vi nå har fått film om begynte i 1968. I tegneseriebladet Marvel Super-Heroes møter vi en offiser i det amerikanske luftforsvaret, Carol Danvers.

Dette er den personen vi nå kjenner som Captain Marvel, men det navnet dukker egentlig for første gang opp i 1967 som Captain Mar-Vell - en utenomjordisk militæroffiser som er sendt for å observere menneskeheten.

Mar-Vell redder Carol Danvers etter at hun blir fanget i en eksplosjon fra en dings fra rasen som han er fra, Kree.

I tegneserien kommer Danvers så tilbake med superkrefter på 70-tallet under navnet Ms. Marvel.

Vi får da vite at eksplosjonen gjorde at hun fikk genetisk materiale fra Mar-Vell som gjør Carol Danvers til en superhelt. Det som kanskje er noe forvirrende er at Ms. Marvel nå er en helt annen, nemlig den muslimske Kamala Khan.

Danvers dukker så opp som Binary i X-Men og så Warbird i The Avengers, henholdsvis på 80-og 90-tallet.

I 2012 får hun sitt nåværende navn: Captain Marvel, og det er denne versjonen vi også får se i filmen med samme navn. Hun vil også dukke opp i «Avengers: Endgame».

Filmen forteller sin egen bakgrunnshistorie som bruker deler av tegneseriehistorien, men viktigst er kanskje koblingen til Kree.

Denne rasen av avanserte militærfokuserte utenomjordiske har dukket opp i Fantastiske Fire, X-Men, Avengers og mange andre Marvel-titler. De er også med i Guardians of the Galaxy, og har vært med i serien Agents of S.H.I.E.L.D.

En av Krees verste fiender er Skrull, som er kjent for å skifte utseende.

Superkreftene til Captain Marvel

Captain Marvel er den superhelten i Marvel-universet som kanskje er nærmest Supermann i krefter.

Hun har superstyrke og utholdenhet i tillegg til en slags sans som kan ligne på Spidermans for å se litt hva som kan skje. Hun kan også fly og skyte energi fra fingrene. Hun kan også absorbere energi opp mot atombombers nedslag.

I filmversjonen av Captain Marvel er det altså Brie Larson som er superhelten. Hun vant Oscar for sin rolle i «Room» i 2015.