*Nettavisen* Livsstil.

Hvem var Sharon Tate?

 

Sharon Tate hadde det meste. Hun var den fødte skjønnhet, jobbet som skuespiller, var gift med en av Hollywoods mest talentfulle regissører og ventet barn. For femti år siden ble hun brutalt drept sammen med fire andre av tilhengerne til den beryktede Charles Manson.  Foto: Ap (NTB Scanpix)

Hvem var den gravide skjønnheten Sharon Tate som ble drept på bestialsk vis av medlemmer i sekten til Charles Manson?

16.08.19 18:01

Du husker kanskje Sharon Tate som ble drept i Beverly Hills for 50 år siden?

I disse dager er hun også aktuell i Quentin Tarantino sin film, Once upon a time in Hollywood.

Men hvem var hun?

Charles Manson og Roman Polanski

De fleste knytter Sharon Tate opp mot to kjente navn: Charles Manson og Roman Polanski.

Førstnevnte trenger vel ingen videre introduksjon. 9. august 1969 gikk medlemmer av sekten hans inn i huset hun bodde i og drepte Tate og fire andre på bestialsk vis. I magen hennes lå det en baby som var dager eller uker fra å bli født.

Den polske regissøren Roman Polanski var på den tiden en ung stjerne i Hollywood som akkurat hadde kommet ut med kassasuksessen Rosemary's Baby.

Han og Sharon rakk å være sammen i tre år og ventet på å bli foreldre før hun ble brutalt myrdet mens han jobbet i London.

Se video: Hvem var massemorderen Charles Manson?

Fakta

Charles Manson

Den fødte skjønnhet

Sharon Tate ble født i Houston, Texas i 1943. Hun ble tidlig lagt merke til da hun som 16-åring vant sin første skjønnhetskonkurranse. Litt senere var hun også modell i den kjente amerikanske militæravisen Stars and Stripes.

Tate fikk sin første filmrolle som statist i en film med den kommende stjernen Warren Beatty. Da hun var 18 år, flyttet hun til Hollywood og fikk for det meste små roller.

Det var først i 1965 at hun fikk sin første hovedrolle i filmen Eye of the Devil.

I 1967 fikk hun sitt skikkelige gjennombrudd med Valley of the Dolls hvor hun også ble nominert for en Golden Globe. Hun ble også hedret av kritikerne for sitt komiske talent i The Wrecking Crew.

Giftet seg på Playboy-klubb

Det var i filmen The Fearless Vampire Killers at hun traff Roman Polanski.

Filmen floppet, men for Tate og Polanski oppstod det søt musikk. Det tok ikke lang tid før hun flyttet inn i leiligheten hans i London.

Paret ble kjent for et liv med mye festing og en glamorøs omgangskrets.

Giftermålet deres ble fullført i januar 1968 på Playboy-klubben i London, hvor de da reiste direkte på bryllupsreise i Alpene sammen med Peter Sellers og Mia Farrow.

Senere det året blir hun gravid og paret flytter til 10050 Cielo Drive i Beverly Hills.

Herfra går historien fra eventyr til mareritt ...

Klikk på bildet for å forstørre.  

Her blir Sharon Tate sitt lik hentet ut av huset i Beverly Hills. Foto: AP/Scanpix 

Den makabre kvelden

9. august 1969 var Roman i London for å filme The Day of the Dolphin. Planen var at han skulle komme hjem noen dager etter. I påvente av den nært forestående fødselen hadde Sharon selskap av vennene Jay Sebring, Wojciech Frykowski og Abigail Folger.

Sebring var på mange måter en interessant mann. Kjendisfrisøren var nemlig kjæresten til Tate gjennom mange år, men aksepterte overraskende nok at han ble dumpet til fordel for Roman.

Det som skjedde den makabre kvelden har i dag en stor plass i populærkulturen.

Tre kvinner og en mann fra sekten til Charles Manson snek seg opp til huset med ett mål for øyet.

Deres første offer var 18-årige Steven Parent som tilfeldigvis besøkte vaktmesteren i gjestehuset den kvelden. Han ble regelrett henrettet mens han var på vei inn i bilen for å kjøre hjem.

Deretter gikk de inn i huset og fortsatte massakren med kjæresteparet Frykowski og Folger, så Sebring og til slutt Tate. Barnet i magen hennes døde 20 minutter etter dette.

Helter Skelter

I rettsaken kom det frem at morderne hadde påført de fem ofrene over 100 knivstikk.

Tate og Sebring ble funnet i stuen sammenbundet rundt halsen. Dette har aldri blitt offisielt bekreftet, men de fleste eksperter mener at de ble hengt i takbjelken mens de døde av alle knivstikkene.

På inngangsdøren skrev morderne inn ordet «PIG» med Tates blod.

Manson og flere medlemmer av hans såkalte «familie» ble dømt for drapene. Påtalemyndigheten hevdet at Manson og hans tilhengere hadde som mål å starte en rasekrig, noe som var oppfattet som en profeti skjult i teksten til den kjente Beatles-sangen Helter Skelter.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Susan Atkins, Patricia Krenwinkel og Leslie Van Houten smilende på vei inn i retten, siktet for drapet på blant annet Sharon Tate (AP Photo/George Brich)

Linda Kasabian slapp fri i bytte mot å vitne mot Manson. Hun kjørte fluktbilen og hevdet at hun ikke hadde noe med selve drapene å gjøre.

I tillegg til Manson ble disse dømt for drapene: Susan Atkins, Leslie Van Houten, Tex Watson og Patricia Krenwinckel.

Opprinnelig fikk alle dødsstraff, men dette ble omgjort til livstid etter en lovendring i delstaten California.

Manson døde i fengsel i 2017, Atkins i 2009. Ingen av de andre har blitt løslatt, til tross for stadige forsøk på prøveløslatelser.

Kilder: People.com, Wikipedia, E!Online, Historienet, The New York Times

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.