Du kan avgi din stemme i bunnen av artikkelen.

Er det en ting som er like sikkert som is og brus på 17. mai, så er det bunaden.

Til tross for en mer dempet feiring i år enn noen gang tidligere, er det likevel mange som skal riste støvet av bunadsposen og ikle seg ett av de dyreste antrekkene de eier, nemlig bunaden.

– Det virker som om mange skal ha på seg det fineste de har – bunaden - selv om det i år kanskje blir på en 17. mai frokost eller en liten hagefest hjemme, forteller kjedeleder i Norsk Flid Husfliden, Per Willy Næsseth.

Norsk Flid Husfliden er størst i Norge på bunad, og har systuer fra Tromsø i nord til Mandal i sør, men som mange andre har også de hatt en absurd tid i det siste.

–For vår del så kom pandemien midt i vår høysesong for bunader, og har i høyeste grad påvirket oss som bedrift og produsent av bunader. I en periode var det full stopp i prøving, måltaking og omsøm av bunader, fordi det er såkalt én til én-kontakt, forteller Næsseth til Nettavisen.

Det skulle vise seg at garnsalget ble det som har holdt dem gående gjennom koronatiden, og kundene nærmest hamstret garn for å ha noe å gjøre. Etter oppmykningen er det dog lysere tider for systuene rundt omkring i landet.

– Nå er vi i full gang igjen med prøving og måltaking av nye bunader og omsøm. 17. mai er vår julaften, og det er helt enorm pågang i butikkene i tiden før 17. mai, selv i år med en annerledes feiring, forteller Næsseth.

Les også: Følger du bunadsreglene? Her er 14 råd

Like sikkert som at bunad er et plagg som høster mye beundring, er det at mange har en mening om hvilken som er finest. Hvert år skaper kåringen av «Norges fineste bunad» enormt engasjement.

Det finnes over 400 ulike bunader og festdrakter i landet vårt. Vi har med andre ord vært nødt til å begrense utvalget i avstemningen. Under finner du bilder av de 22 mest populære bunadene i Norge nå, basert på innspill fra Norsk husflid og tidligere undersøkelser og kåringer. Helt nederst kan du avgi din stemme.

Les også: Denne enkle slipsknuten er den eneste du trenger å kunne

1. Åmlibunad fra Aust-Agder og 2. Lofotbunaden

3.Bolsøybunaden, 4. Fanabunad og 5. Follobunad

6. Gudbrandsdalens festdrakt, 7. Hardangerbunad og 8. Nordlandsbunad.

9. Nordmørsbunad, 10. Ringeriksbunad og 11. Rogalandsbunad

12. Romeriksbunad, 13. Sigdal-Eggedal og Krødsherad damebunad og 14. Sognebunad

15. Sunnfjordsbunad, 16. Trønderbunad og 17. Sunnmørsbunad

18. Vossabunad, 19. Øst-Telemarksbunad og 20. Vest-Telemarksbunad

21. Vest-Agder med rynkestakk og 22. Grafferbunad

Hva mener du? Her kan du stemme på Norges fineste bunad: