RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HVILKEN FARGE har disse skoene?
HVILKEN FARGE har disse skoene? Foto: Twitter

Hvilken farge har disse skoene?

Sist oppdatert:
Et nytt fargemysterium tar sosiale medier med storm.

Husker du kjolemysteriet? Vi sikter til bildet av den stripete kjolen som skapte diskusjoner verden over. For hvilken farge hadde egentlig kjolen, var den hvit og gullfarget? Eller blå og svart?

Nå tar et lignende bilde av på sosiale medier, men denne gangen er det et par joggesko som diskuteres.  De fleste mener at skoene er mintgrønne og grå, men det er også noen som mener de er rosa og hvite.

LES OGSÅ: Består du «verdens korteste IQ-test?»

En Twitter-bruker påpeker at skoene ser ut til å være av merket Vans, og henviser til at de bare har de i fargene rosa og hvit.

Men hvorfor er det slik at man ser ulike farger? Hele svaret finner du her, men kort fortalt dreier det seg om at forskjellige bølgelengder på lyset korresponderer med forskjellige farger. Disse registreres i hjernen via øyet.

- Lyset treffer bakerst i øyet, der pigmenter trigger nerveforbindelser som igjen sender informasjon til stedet i hjernen der farge-informasjonen leses av, sier Jay Neitz, nevrolog ved universitetet i Washington.

Men det første lyset som treffer øyet ditt har bølgelengder ut fra hva enn som måtte lyses opp og reflekterer det som er rundt deg. Vi er vant til å se i dagslys, men dagslyset endrer seg fra blant annet det røde morgenlyset, til det blå kveldslyset.

Vi forsøker altså (ubevisst) å filtrere bort de «uriktige» fargebølgene som treffer linsen i øyet, og heller se den reelle fargen - men det er ikke alltid det skjer på samme måte. Og dermed ser fargen annerledes ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere