Når en først begynner å legge merke til det, har vi mye rart på kroppen. Hvorfor har menn brystvorter? Hva skal vi med øreflipper og smilehull over rumpa? Og hvorfor har vi en liten grop under nesa som leder ned til overleppa?

Alle mennesker og en rekke andre pattedyr har gropen, og lenge var den et lite mysterium for biologene. Den er et like karakteristisk trekk i ansikter som øyne og nese, men hva i all verden er funksjonen?

Filtrum

Som så ofte ellers i denne verden er det ikke snakk om hvorfor, men hvordan.

Den medisinske betegnelsen på gropen er filtrum, og har ingen annen funksjon utover det rent visuelle. Den bidrar til at mennesker kan uttrykke flere følelser i ansiktet, men er bare et resultat av at ansiktet vårt gror sammen på fosterstadiet.

En kan si at filtrum er endestasjonen hvor de forskjellige delene av ansiktet har grodd sammen.

- Det er stedet hvor puslespillet som utgjør ansiktet vårt til slutt kommer sammen, sier lege Michael Mosley i en episode av BBC-serien «Inside the Human Body».

- De tre hoveddelene av puslespillet møtes ved toppen av leppen din, og danner gropen vi kaller filtrum.

Leppespalte

Det tar to til tre måneder i magen før ansiktet er ferdig utviklet. Dersom det skjer noe galt i utviklingen i løpet av denne tiden, vil det aldri rettes opp.

Leppespalte (tidligere omtalt som «hareskår») er et resultat av at fosteret utvikler filtrumen feil. Barn med føtalt alkoholsyndrom har ofte glatt overleppe og utydelig filtrum. Også gutter med tilstanden Aarskogs syndrom er kjennetegnet av bredt filtrum, skrives det på Wikipedia.

Kilder: Wikipedia, BBC