Gå til sidens hovedinnhold

I Japan kan du leie en mann til å høre deg klage og syte for 80 kroner i timen

Ny japansk trend:

Kvinner i 20 til 50-åra er blant de hyppigste kundene.

Hvis du kunne leie selskap av en middelaldrende mann, hadde du gjort det?

Det er nemlig bakgrunnen for en nettside kalt «Ossan Rental» som nå tar av i Japan, ifølge Business Insider.

Ossan betyr onkel eller middelaldrende mann på japansk, og mennene som jobber der tilbyr ulike tjenester til de som ønsker å leie dem.

80 kroner i timen

Onklene er samtalepartnere, som skal høre på klager, bekymringer og gleder. De vil kunne gi råd om alt fra livet, til kjærligheten eller karrieren din.

I Japan er det vanlig å se opp til de som er eldre enn deg fordi de har mer livserfaring og vil kunne gi deg velbegrunnede, erfaringsbaserte råd.

Det er ikke bare gode rådgivere onklene stiller som. De kan også bli med på konserter, blir ut for å spise eller de kan vaske hjemme hos deg. Det hele til en pris av 1000 yen, rundt 80 kroner, i timen.

Fenger spesielt kvinner

– Til å begynne med hadde jeg trodd at unge menn som søker livsråd ville utgjøre mesteparten av klientellet, men det viste seg å bli damer mellom 20 og 50 år, forteller grunnlegger Takanobu Nishimoto (50) til Business Insider.

Han startet tjenesten for å motbevise stereotypiene som finnes om middelaldrende menn i Japan; at de er uhygieniske menn med hårfeste i full retrett og øl-mage.

Derfor er utvelgelsesprosessen til Nishimoto viktig.

Kundene hans er opptatt av at mennene ikke skal være overdrevet omstendelige, og for å bli valgt ut må mennene også ha plettfritt rulleblad.

Da selskapet startet i 2012 var Nishimoto selv én av to middelaldrende menn man kunne leie. Gjennom årenes løp har han vært ossan for rundt 3000 mennesker.

Kur mot ensomhet

Selv om leietjenester er veldig vanlig i Japan, er Ossan Rental litt absurd selv for japaneserne. Likevel er det noen som har tro på at tjenesten kan bidra til mindre ensomhet, noe som er blitt et stort problem i Japan, spesielt i metropolen Tokyo.

66 år gamle Hideki Nakahara er blant de eldre på hjemmesiden. Han jobbet tidligere i Japan Airlines og har en grad i sosiologi fra universitetet i Kyoto.

Mot slutten av karrieren ble han diagnostisert med depresjon og visste ikke hva han skulle gjøre med livet. Løsningen ble Ossan Rental.

– Jeg begynte å lure på hva mitt mål i livet var. Jeg skjønte at jeg ikke kunne sitte rundt og ikke gjøre noe. Jeg var i god form fysisk og hjernen min i god form, til tross for depresjonen, forteller Nakahara til Japan Times.

Siden har han hatt ulike kunder; en ung malaysisk mann som trengte å snakke med en eldre mann på farens alder, en dame som trengte han til å late som han var i familien hennes, fordi hun pusset opp og ikke ble tatt på alvor av arbeiderne hun hadde leid inn. En annen ung dame hadde forsøkt å ta livet sitt.

– Jeg forsto at hun ikke lette etter svar, så jeg bare lyttet og lyttet. Jeg lærer fortsatt om distansen det er akseptabelt å ha med klientene, spesielt hvor dypt jeg bør bli involvert i problemene deres, forteller Nakahara om jobben.

Ikke lov å ta på hverandre

Om man er en ossan er det strengt forbudt å ta på kundene eller utføre andre handlinger som kan utvikle et fysisk forhold. I så fall er straffen at man ikke får jobbe for Ossan Rental lenger.

Mennene som leies ut som får beholde hele timebetalingen på 80 kroner (1000 yen). Det er over minstelønnen i Japan, som i 2018 lå på på 69 kroner (874 yen).

Onklene selv må betale 7 kroner i måneden for å få være medlem og dermed få være blant onklene som leies ut på siden. I tillegg forplikter de seg til å være medlem i ett år.

Hver måned får Ossan Rental rundt 900 oppdrag fordelt på totalt 80 onkler. De mest populære onklene får 50-60 bookinger hver eneste måned.

Les også

Slik svarer Brad Pitt på romanseryktene

Les også

Volkswagen ID: Pris og rekkevidde

Kommentarer til denne saken