I disse dager ruller den fjerde sesongen av «Kompani Lauritzen» på TV-skjermen, der deltakerne går gjennom en tøff rekruttperiode og tester grensene sine i forsøk på å bli en bedre versjon av seg selv.

Les også: Fikk mental sperre på «Kompani Lauritzen»: – Ble rammet av et eller annet

Hittil har rekruttperioden vært alt annet enn enkelt, og for deltaker og skuespiller Iben Akerlie (34) ble militærtilværelsen tøffere enn hun hadde sett for seg.

Brå overgang

De krevende øvelsene og rutinene deltakerne skal gjennom blir godt dokumentert med et kamerateam på slep. Ifølge Akerlie skal kamerateamet være «usynlig» for deltakerne, men tilvenningen til kameraene viste seg å være en større utfordring for 34-åringen enn for de andre.

– Det var en ganske stor tilvenningsprosess, og jeg hadde et stort problem med at kameraene var der, sier Akerlie til Nettavisen.

Akerlie debuterte som skuespiller i 2002, og har spilt i en rekke TV-serier og filmer, blant annet i «Mammon». «Kompani Lauritzen»-profilen er derfor godt vant til å være på filmsett og være rundt kameraer.

Les også: «Kompani»-Iben bekrefter ryktene

Men å bli konstant filmet gjennom alle døgnets timer på Setnesmoen leir var derimot uvant for skuespilleren, og 34-åringen forteller at det er store forskjeller mellom å være på et filmsett og en realityinnspilling:

– Det var helt annerledes. Noen ganger sto jeg der som om jeg hadde glemt replikkene mine, det var så uvant for meg og jeg var så uforberedt på det.

Ville fjerne gråtescenene

Også det å bli filmet i sårbare situasjoner, ble vanskelig for Akerlie å håndtere. Spesielt i ettertid av innspillingen er det flere scener som har hjemsøkt henne.

Les også: Alvorlige skader, kollapser og romanserykter: Dette husker vi best fra «Kompani Laurtizen»

Da Nettavisen møtte Akerlie i forbindelse med premieren av programmet la hun ikke skjul på at det var en del ting fra «Kompani Lauritzen»-opplevelsen hun helst ikke ville at skulle se dagens lys, mye på grunn av at hun «hysterisk» under innspillingen.

– Det er jo mye som jeg gruer meg til å se på skjermen, men mest når all griningen begynner.

Det kom tydelig fram i onsdagens episode. Det var en svært nedbrutt og emosjonell Iben Akerlie som tok til tårene etter at hennes lag tapte en lagkonkurranse. Akerlie, som var lagleder i øvelsen, tok tapet svært tungt og tårene trillet flere ganger. Se video her:

Hun legger til at det var flere emosjonelle sekvenser hun helst ville få fjernet fra «Kompani Lauritzen», men hendelsen fra onsdagens episode ble imidlertid ikke kuttet.

– Det var mange hendelser jeg ville få fjernet, jeg var helt hysterisk, ler Akerlie.

Måtte få reality-tips

Dette er skuespillerens første realitydeltakelse, og som nevnt fikk Akerlie erfare tidlig at det ikke nødvendigvis bare var de fysiske og psykiske utfordringene som var en prøvelse.

Hun forteller at det var lite tid til å slappe av inne på militærleiren, men likevel var kamerateamet aldri langt unna deltakerne for å filme til TV-serien. Det fant Akerlie mer plagsomt enn nyttig.

– Det tok så lang tid før jeg så poenget på å bli filmet da jeg pusset tenner, jeg så ikke vitsen, sier skuespilleren og legger til:

– Jeg var nok litt vrang i starten, men det føltes utrolig invaderende. Jeg kan ikke forklare det på en annen måte – det kom ikke naturlig for meg.

Les også: Liva Ingebrigtsen avslører tøff periode: – Måtte søke hjelp

Selv om det var en uvant opplevelse for Akerlie, er flere av de andre «Kompani Lauritzen»-deltakerne godt kjent med realityprogrammer.

– Heldigvis var jeg der med folk som var mye mer komfortable med å være foran kamera, og de var mer drevne på det enn meg.

Akerlie forteller videre at hun ble nødt til å miste «guarden» og senke skuldrene under «Kompani Lauritzen», og i tillegg fikk hun noen gode reality-tips av de andre deltakerne. Reality-erfaringen til de andre rekruttene viste seg å gagne Akerlie stort.

– Jeg fikk noen tips, også var de andre veldig villige til å ta støyten når kameraene kom. De tilbudte seg å snakke om alt mulig til kameraene sånn at jeg slapp, ler hun.