På Fitness24Seven og Fitness Xpress kan jentene velge å trene i egne jenteavdelinger, hvor gutter ikke har adgang.
Senterlederne forteller at de opprettet avdelingene på grunn av etterspørsel fra kvinnelige kunder. Jentene oppgir flere årsaker til å ønske å trene på egen avdeling, blant annet religion, kroppspress og mulighet for å trene uten guttas blikk på kroppen.
Idrettssosiolog Gerd von der Lippe, som på 70-tallet kjempet en tøff kamp mot kjønnsdiskrimering i idretten, synes at målet må være at jenter og gutter skal trene sammen.
- Men hvis jentene selv ønsker å trene på jenteavdelinger, så bør de gjøre det. Jeg er på treningssenter selv, og ser hvordan jentene blir beglodd. Samtidig ser jo også jentene på guttene, men poenget er at de som ikke liker dette, bør få slippe. De kan godt få dette frirommet som en jenteavdeling vil være for dem, sier von der Lippe til Nettavisen, og fortsetter:
- Men hvis dette skal bli normalen i Norge, så er jeg uenig i det. Det skal være unntaket, og ikke regelen. Opprettelsen av jenteavdelinger handler nok også om at styrketrening tradisjonelt sett har vært guttas område, og da kan det være at jentene føler seg bedre og sterkere ved å trene kun sammen med jenter.
LES OGSÅ: Gunnar Stavrum om delt svømmeundervisning: - Vi bør ikke gi etter for slike ønsker.
- Damer merker når kroppen blir objektivisert
Von der Lippe og Ingrid Ellingsen var de første kvinnene som løp Holmenkollestafetten i Norge - under falske navn. Det var 1972, og kvinner hadde ikke lov til å delta.
Nå, 45 år senere, skiller enkelte skoler jenter og gutter i svømmeundervisningen. Årsaken er et økende kroppspress. Samtidig er det altså flere treningssenter som tilbyr egne jenteavdelinger.
- Du brukte jo flere tiår på å kjempe for kvinners likestilling i idretten, og nå trener jentene på egne rom på enkelte treningssenter. Er ikke dette å gå tilbake i tid?
- Tiden er annerledes nå. Da jeg fikk penger av kirke- og undervisningsdepartementet så var det for å gjøre en forandring. Vi skulle gå fra kjønnsdelt undervisning til fellesgym. Dette var på 70-tallet og vi skulle bevise at kvinner kan gjøre alt gutter kan, sier Von der Lippe, og fortsetter:
- Nå har vi bevist dette, men samtidig har vi fått et nytt problem: Et økende kroppspress. Når tidene forandrer seg må også praksisen forandre seg, mener hun.
For på 70-tallet ble ikke kvinner objektivisert på samme måte som i dag, mener idrettssosiologen.
- Det kroppspresset vi ser nå, fantes ikke på 70-tallet, det var ikke med i vurderingen. Det var en helt annen godkjenning av kropp på den tiden, og mindre gloing på pupper, lår og bein. Vi damer merker når kroppene våre blir objekter, og da er det greit å tilby damer et fristed fra denne godkjenningen av kroppen vår, sier Von der Lippe.
LES OGSÅ: Anders (18): - Så lenge man har lav fettprosent så har man jo det meste, da blir alt synlig
- Kropp og sex er med overalt
Idrettssosiologen forstår altså godt at enkelte jenter kan føle seg objektivisert på treningssenteret, og at de derfor ønsker å trene uten å kjenne gutters blikk på kroppen.
- Dagens treningstøy er veldig kroppsnært. Du ser alt, og vi lever jo i en tid hvor kropp og sex skal være med overalt. Da forstår jeg godt at jentene har lyst til å legge dette fra seg når de svetter og bøyer seg fremover så mageflesket kommer frem, sier Von der Lippe, og fortsetter:
- Dette ser jeg på en del av det kroppshysteriet vi har i dag, der det handler om å ha riktig eller gal kropp, i stedet for å si at alle typer kropper er helt okei. Det må jo også være idrettens mål, å si at alle kropper er bra nok, det handler bare om å trene på den måten den enkelte liker. Det er ikke hvordan kroppen din ser ut som er viktig, men hva du kan gjøre med den.
LES OGSÅ: - Jeg merker presset på Olympiatoppen
- Unntaket, ikke regelen
Von der Lippe har sett på medienes omtale av idretten fra 1890-tallet og frem til i dag, og er ikke i tvil om at noe av kroppspresset kommer herifra:
- Endringen er stor. I utgangspunktet fokuserte media på idrettsprestasjoner, men litt utpå 80-tallet, og spesielt på 90-tallet, kom et rush av sportsjounalister som spilte på sex, kvinner og kropp. Resten av mediaverden kom etter, se bare på forsiden av dagens magasiner.
- Men tror du kroppspresset blir mindre av at man lar jenter og gutter trene hver for seg?
- Nei, som sagt: Det må være unntaket, ikke regelen. Det er jo ikke alle som misliker å bli lagt merke til på trening, noen liker det jo. Men de som ikke liker det trenger beskyttelse, og derfor er det fint å kunne gi dem dette frirommet.

Anders (18): - Så lenge man har lav fettprosent så har man jo det meste, da blir alt synlig
Har du sett denne videoen?