Vinterens influensautbrudd ser ut til å ha nådd en topp og sykdomsforekomsten viser nå en svak nedgang, melder Folkehelseinstituttet onsdag.

Det er likevel forventet flere influensasyke i ukene fremover.

- Influensa kommer til å sirkulere i mange uker ennå, sier fungerende avdelingsdirektør og seniorforsker i Folkehelseinstituttet, Karoline Bragstad til Nettavisen.

Laboratoriebekreftet influensa økte markant fram til årets første uke, men økte ikke ytterligere i uke 2, bekrefter nye tall fra Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Influensatoppen nærmer seg

Ikke like ille som ifjor

Antallet funn av influensavirus ligner toppnivået fra forrige sesong, men andelen ligger lavere enn i fjor. Det er også færre dødsfall så langt i sesongen.

- Forrige sesong var spesiell da vi så en overdødelighet blant eldre, nesten dobbelt så mange døde enn det som vi ellers forventer i løpet av en sesong, sier Karoline Bragstad.

Forrige sesongen var preget av influensa A (H3N2) viruset, mens denne sesongen er det influensa B-Yamagata som dominerer.

- Vaksine nytter fortsatt

Flest alvorlige tilfeller er blant eldre over 60 år, men det det nytter ennå å vaksinere seg. Da tar det rundt to uker fra vaksinen er satt til den gir virkning. Vaksinen skal gi god virkning for årets sesonginfluensa.

- Vi har flere forskjellige influensavirus i omløp nå og vaksinen gir beskyttelse overfor hele tre av disse. For noen av virusene forventes god beskyttelse, mens for andre mindre beskyttelse, men litt er likevel bedre enn ingen beskyttelse, dersom man tilhører en risikogruppe.

Her er symptomene

Ved typisk influensa kommer symptomene brått, med feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste. Mageplager er sjeldne, men diaré kan opptre, spesielt hos barn.

Kan oppstå komplikasjoner

Influensa varer oftest i sju til ti dager, men i tillegg til virussykdommen kan det oppstå komplikasjoner i form av bakterieinfeksjon med lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse.

Slik blir du smittet

Influensa smitter hvis man puster inn dråper med influensavirus fra smittede personer som hoster eller nyser, såkalt nærdråpesmitte. Man kan også smittes ved direkte kontakt og i noen tilfeller kan smitte sveve i luften litt lenger enn for nærdråpesmitte. En liten smittedose er nok for å gi sykdom. Inkubasjonstiden fra smitte til symptomer er vanligvis to dager, men varierer fra en til tre dager.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)