Da influenser Janka Polliani (44) debuterte på catwalken under moteuken i København i begynnelsen av februar, var hun tydelig ydmyk og veldig stolt på Instagram dagen derpå.
– Jubelen fra publikum fikk meg til å gråte da jeg så videoen i dag, skrev hun på Instagram da.
Videre skrev 44-åringen at hun lenge har blitt fortalt at hun ikke passer inn i skjønnhetsidealene i motebransjen, men at visningen til Rotate Birger Christensen viste at en etterlengtet endring i motebransjen omsider er i satt i gang.
Nesten to måneder senere tok Polliani igjen til tårene som følge av motevisningen, men denne gangen var det derimot ikke gledestårer. Nylig fant hun nemlig et forum på nett der kroppen hennes blir diskutert blant flere anonyme brukere.
Saken ble først omtalt av Se og Hør.
– Jeg er egentlig litt lei meg, sier hun i en episode av podkasten «Janka og Marte» mens tårene tydelig presser på.
– Vanskelig å lese
I podkasten forteller Polliani at hun nylig kom over en tråd i forumet Kvinneguiden som omhandlet henne.
Og det var denne tråden som fikk begeret til å renne over. Der hadde flere kommentert influenserens utseende, og lurt på om hun redigerer bildene hun selv deler i sosiale medier.
Les også: «Bloggerne»-Linnea får hets på internett: – Det er vanskelig å snakke om
Enkelte mente nemlig at videoen fra catwalken viste en helt annen Polliani enn den hun selv viser frem.
– Også har de tatt videoen fra visningen, zoomet inn på kroppen min, og er ordentlig ekle i hvordan de snakker om meg. Og det som kanskje stikker mest, er at de beskylder meg for å sitte og redigere meg, at det ikke kan være sånn jeg har sett ut, forklarer Polliani i den nye podkastepisoden.
Influenseren påpeker imidlertid at enkelte støtter henne og er positive i tråden hos Kvinneguiden, men legger ikke skjul på at de fæle kommentarene går ekstra hardt inn på henne.
– Det var vanskelig å lese, deler hun med gråtkvalt stemme.
– Et ytringsfrihetsproblem
I tråden hos Kvinneguiden er det blant annet enkelte som mener Polliani redigerer bildene hun deler i sosiale medier.
Dette reagerer influenseren kraftig på, da det er en av hennes store kampsaker. Blant annet var 44-åringen med på å innføre retusjeringsloven som trådte i kraft i år. Loven skal motvirke kroppspress, og går på at retusjert reklame må merkes av aktører i bransjen. Dette gjelder også influensere.
Les også: Tar Øyunn Krogh i forsvar etter Botox-hets: – Er helt latterlig
Overfor Nettavisen påpeker Polliani at det at man kan si hva man vil i anonyme forum er et stort problem.
– Problematikken er at det står usannheter på nettet, og det blir ikke borte. Googler man, så dukker det opp, sier hun.
Kampanjesjef i Amnesty International Norge, Ingrid Westgaard Stolpestad, sier at netthets et problem i Norge.
– Netthets er et stort problem, og et ytringsfrihetsproblem, sier hun til Nettavisen.
– For det gjør at en del mennesker ikke orker å stå i det og trekker seg fra debatten. Eller at noen ser hvordan andre blir behandlet og trekker seg. Og det gjelder særlig kvinner, mennesker med etnisk minoritetsbakgrunn, skeive, folk med funksjonsnedsettelser eller andre egenskaper som gjør deg utsatt, forteller Amnesty International Norges kampanjesjef.
Videre legger hun til at hetsen kan skremme andre.
– Hvis du ser at en person, gjerne en influenser, som ser ut som deg selv få hets, så kan det hende at du tenker at du ikke orker å bli behandlet sånn. Så derfor mener vi det er et ytringsfrihetsproblem – fordi det holder folk unna debatten.
Viktig å si fra
Polliani gikk selv inn i tråden hos Kvinneguiden og svarte de som stilte spørsmål ved utseendet hennes.
I podkasten sier influenseren at det er «det dummeste man kan gjøre», men hun følte likevel på et behov for å si fra. Selv om det opplevdes ubehagelig, sier Stolpestad at det å si fra er én av de tingene man selv kan gjøre for å motvirke hetsen.
– Når vi er i sosiale medier, om det er på Instagram eller i et forum, så kan man ta det ansvaret og si fra at formuleringen ikke er ok. At man faktisk orker å ta den jobben, uttaler hun.
Hun tror også Pollianis forsøk på å si fra kan ha hatt effekt:
– Jeg tror det kan gjøre at ganske faktisk mange skjønner at det er et menneske bak det de skriver, sier hun.
– Også tenker jeg at det er kult at Janka gjør det, men det er også viktig at andre som kanskje leser og følger med går inn og gir støtte. At hun ikke må ta den kampen alene. At vi som ser det faktisk støtter, det tror jeg kan hjelpe, legger hun til.
– Utrolig at vi ikke har bedre regler
Polliani stiller seg kritisk til at det ikke er strengere regler rundt hva man kan ytre gjennom anonyme kontoer på nett.
– Det er utrolig at vi i 2023 ikke har bedre regler som gjør det vanskeligere å skjule seg bak anonyme kontoer, sier hun.
– Jeg tviler på at disse menneskene ville kommet til meg face to face og sagt det samme, legger moteinfluenseren til.
Stolpestad og Amnesty ønsker tiltak fra både plattformene selv og myndighetene:
– Dessverre er det sånn at algoritmene i sosiale medier prioriterer ting som får økt engasjement. Er det mye hets, så får det mer synlighet. Det mener vi plattformene må endre.
– Også tenker vi myndighetene kan være flinkere til å opprette lavterskeltilbud for folk som er utsatt for hets, så de har et sted å gå. For nå har man bare politiet, og det er ikke alt som kvalifiserer til det som er ulovlig å si. Da er du alene.
Stengt for moderering
Trude Susegg, redaktør i Klikk.no – som står bak Kvinneguiden, sier til Nettavisen at de tok tak i den aktuelle tråden så fort de ble gjort oppmerksomme på innholdet.
– I dette tilfellet var det en del skjermdumper og en del kommentarer, så tråden er nå stengt for moderering og vil bli gjennomgått. Og det gjør vi hele tiden når vi får beskjed om at noen tråder bør dobbeltsjekkes, forklarer Susegg.
Susegg påpeker at det i hovedsak er ordentlige og saklige diskusjoner som finner sted inne på det anonyme forumet, men at det dessverre er noen som krysser en grense av og til.
– Og da fjerner vi det. Men vi må enten se det eller få vite om det for at vi skal kunne gjøre dette, sier hun og legger til:
– Vi har ingen intensjoner om at det skal være fritt frem. Reglene våre er veldig strenge, og vi utestenger brukere hvis de går for langt. Men av og til, med den enorme strømmen av innlegg, så skjer det at folk skriver ting de ikke burde, uten at vi ser det med en gang. Når vi ser det, tar vi tak i det.