Natt til torsdag slapp Sophie Elise Isachsen (28) og podkastmakker Fetisha Williams (29) en ny episode av podkasten «Sophie & Fetisha».

Dette er den første episoden som kommer etter at de to valgte å ta hånd om podkasten selv og brøt samarbeidet med NRK som følge av mediestormen som har oppstått den siste måneden.

Les også: Kommer med stikk til NRK-sjefen: – Sa hun skulle støtte det i «Debatten»

I den ferske episoden kritiserer blant annet duoen NRKs håndtering av saken og mener situasjonen burde blitt håndtert annerledes. I tillegg er de skuffet over Kringkastingssjefens opptreden på «Debatten», og hevder hun opptrådte annerledes enn hun hadde gitt uttrykk for overfor duoen på forhånd.

Isachsen trekker samtidig frem NRKs håndtering av den siste tiden som en av grunnene til at de to nå spiller inn podkasten fra soverommet hennes og ikke tjener noen penger på den.

– Systemet i toppen har ikke behandlet denne saken så ryddig som de kunne, så derfor er denne podkasten nå i min seng, sier Isachsen blant annet i podkasten.

Isachsens uttalelser får flere til å reagere, blant andre PhD-stipendiat Mathilde Hogsnes. Hun forsker på influensere og kommersiell påvirkning, og er skuffet over at Isachsen ikke tar noe ansvar selv.

– Jeg har vært veldig kritisk til akkurat det, og ble skuffet over at hun ikke tar noe ansvar selv rundt hendelsen. Hun legger hovedsakelig skylden på NRK og at ikke de behandlet henne som en innholdsleverandør på lik linje med de andre, sier Hogsnes til Nettavisen.

Forventer mer

Hogsnes understreker at det var særlig én kommentar hun reagerte på og som hun mener podkast-duoen tok for lett på. Nemlig at de sammenligner seg selv med andre podkaster, som også har «banebrytende innhold».

– De sier at de blir mer kritisert en disse andre podkastene. Og det tenker jeg at er kritikkverdig med tanke på at Sophie Elise ikke helt forstår sin egen rolle som påvirker.

Hogsnes er tydelig på at det er forskjeller på de ulike typene såkalte «internettkjendiser», der influensere er en type kjendis med en hovedrolle som handler om å kapitalisere av påvirkningsevnen for å tjene penger på den livsstilen de representerer.

– Derfor tenker jeg at det er ekstra viktig at de er kritiske til noe av den livsstilen de selger. For det er den de lever av, og akkurat den rollen virker det ikke som Sophie Elise skjønner, sier hun og legger til:

– Hun drar også paralleller med blant annet «Exit», og jeg tenker at vi må kunne forvente mer av «Norges mektigste influenser». Så jeg reagerte på uttalelsene i episoden, og synes det er skuffende.

Har forståelse for Isachsen

Hele Sophie Elise-saken har fått mye omtale i mediene, spesielt samarbeidet med NRK. Til slutt ble saken forrige uke tatt opp i Kringkastingsrådet, der ble det også rettet sterk kritikk mot NRK.

Blant andre tidligere Bergen-ordfører og rådsmedlem, Trude Drevland, kritiserte NRKs håndtering av saken – i likhet med Isachsen, og mente NRK må være tydeligere med hvilke holdninger kanalen står for.

Les også: NRK får kritikk i Kringkastingsrådet: – Det må være skjerpings til NRK i denne saken

Da Nettavisen traff Drevland i forbindelse med eget bokslipp torsdag formiddag, kunne hun fortelle at hun hadde hørt den nyeste episoden og har forståelse for at influenseren oppfatter situasjonen slik hun beskriver i podkasten.

– Så du skjønner også Sophie Elises kritikk mot NRK?

– Ja. Altså, jeg var sterk nok i min kritikk. Min har en annen form enn Sophie Elise sin, og hun har en opplevelse innenfra som jeg ikke vet noe om. Men hovedinntrykket var at det var dårlig håndtert, og det må jeg være enig i, sier Drevland til Nettavisen.

Varslet storm

En annen faktor Hogsnes trekker fram og reagerer, på er måten Isachsen og Williams har promotert den i forkant.

Den siste uken har de to på hver sin Instagram-konto «varslet storm» og erklært at de skal «avsløre alle detaljene» – noe de ifølge Hogsnes er langt fra å gjøre.

– Jeg tenker at de prøver å melke skandalen til sin egen fordel. Jeg syntes det er synd når de går ut og sier de skal forklare alt, da sitter folk med en oppfatning om at de skal få vite nettopp alt. Som for eksempel hva som faktisk lå bak dette bildet som ble delt og Sophies ansvar rundt dette, sier hun og legger til:

– Jeg syntes det sender et signal at de ikke tar saken på alvor.

Det er også flere som tidligere har reagert på at Isachsen valgte å snakke om kritikken i podkasten og egne kanaler, og ikke til journalistene som ved flere anledninger har forsøkt å få henne i tale.

Les også: Hudfletter NRK etter Sophie Elise-uttalelse: – Burde aldri ansatt henne

Hogsnes tror dette både er noe Isachsen vinner og taper på.

– Noen mener at Sophie Elise har styrket merkevaren sin gjennom denne hendelsen. Hendelsen har vært med på å styrke nysgjerrigheten rundt både Sophie Elise som profil og podkasten i seg selv. Det er veldig mange som har vært veldig nysgjerrig på episoden som kom i natt, blant annet, sier hun.

Likevel tror hun at 28-åringen taper på sikt ved å bruke ansvarsfraskrivelsen og ikke ta imot kritikk offentlig, noe som gjør at folk vil miste tillit til henne over tid.

– Jeg tror det er med på å svekke kredibiliteten hennes rett og slett, og parallelt med at influenserindustrien modnes for vi blir stadig mer bevisste på hvordan ulike influensere påvirker og vi blir mer bevisste på bedrifters ansvar i å bygge influenseres påvirkningskraft, sier Hogsnes.