Forrige uke kom Venstre med et lovforslag som vil forby foreldre å publisere bilder av barn og personopplysninger til kommersielle formål. Det skapte en stor debatt knyttet til influenseres eksponering av barn i sosiale medier.

Influenser og TV-profil Mads Hansen (38) var blant dem som kastet seg på ballen, og reagerte kraftig på et innlegg Iselin Guttormsen (36) delte av sine døtre i desember i fjor. I videoen snakker Guttormsen om forskjellen på vagina og vulva, og intimvask, i forbindelse med et kommersielt samarbeid.

Les også: Forslaget om foreldre og barn splitter kjendisene: – Hvor går grensen?

På Instagram delte Hansen skjermopptak av videoen Guttormsen selv publiserte av døtrene, noe som imidlertid skapte reaksjoner hos 36-åringen.

Guttormsen har stort sett unngått å svare på hvordan hun stiller seg til kritikken fra 38-åringen. Heller ikke da Nettavisen møtte henne forrige uke ønsket hun å kommentere saken ytterligere.

Søndag kveld, i sin egen podkast, tok imidlertid 38-åringen bladet fra munnen og slo hardt ned på kritikken fra Hansen.

– Uetisk, uempatisk og hjerterått

I podkastepisoden nevner ikke Guttormsen navn, men refererer tydelig til innlegget Hansen tidligere delte på Instagrams historiefunksjon forrige uke der han uttalte at «en av de aller verste», influenser og sexolog Iselin Guttormsen (36), «hadde sluppet overraskende billig unna».

Guttormsen sier at hun ikke kan forstå hvordan hun er blitt «en av de aller verste», men at det hun reagerer aller mest på er at en video av barna hennes ble delt videre på en konto som har over 500.000 følgere.

– Et stort paradoks er at et hardbarka menneske, som sier vi ikke skal dele bilder av barn, deler bilder av barn. Ikke egne barn, men andres. Og uten samtykke fra meg. Han har ikke brutt noen regler, normer eller lover, men det fjerner ikke det faktum at jeg mener det er uetisk, uempatisk og hjerterått å bruke andres barn i den intensjon om å henge ut et annet menneske, bare fordi man er uenig, sier Guttormsen i podkasten.

Ifølge Guttormsen skal hun ha forsøkt å få Hansen til å fjerne videoen av døtrene hennes, noe hun ikke har lykkes med.

– Det er jo hjerterått når jeg sender melding til denne personen om at barnet mitt sitter og gråter, og aner ikke hva hun har gjort galt, men så velger han å ikke fjerne det. Da mener jeg at han er mer opptatt av å bruke mine barn for å fremme sitt synspunkt – for egen vinning og popularitet, sier Guttormsen i podkasten.

Videre i podkasten snakker Guttormsen om det heller bør komme et lovforslag om at det ikke bør være lov å dele bilder av andres barn i sosiale medier. Særlig ikke med formål om å henge ut et annet menneske.

Guttormsen synes også at det er dumt at et viktig tema ender opp med at influensere bruker sine plattformer til å henge hverandre ut, istedenfor å diskutere sak.

– Angrer ikke

Overfor Nettavisen sier Mads Hansen at han slettes ikke angrer på det han har lagt ut på sine sosiale medier-kanaler.

Les også: Mads Hansen hudfletter antirasist: – Hvis det fører til hat og hets er det synd, men da har han seg selv å takke

– Nei, jeg angrer ikke. Dette beviser bare at når hun deler innhold på sin offentlige kanal, så får andre mulighet til å dele det videre. Det er en av grunnene til at man bør være forsiktig med å dele barn i kommersielle samarbeid, sier Hansen til Nettavisen og legger til:

– Det Iselin Guttormsen bør lære seg er at når hun blir kritisert for noe, så kan hun ta den kritikken til seg, istedenfor å gå i offerrollen og angripe alle andre. Jeg har ennå ikke hørt henne ta stilling til kritikken, avslutter Hansen.

Nettavisen har forsøkt å komme kontakt med Guttormsen, uten og lykkes.

Til tross for at Hansen ikke har hørt podkastepisoden, har han likevel bemerket seg at Guttormsen omtaler han som «vedkommende», selv om «de fleste» skjønner hvem det er snakk om.

– Det er veldig fascinerende hva som er tanken bak å ikke navngi meg. Jeg har for øvrig aldri hørt noen si ordet «vedkommende» mer passivt aggressivt enn det hun gjør, sier Hansen.