*Nettavisen* Livsstil.

Ingrid Alexandra klar til å tre inn i de voksnes rekker

 

«TRER INN I DE VOKSNES REKKER»: Prinsesse Ingrid Alexandra (15) skal konfirmeres lørdag 31. august 2019. Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken til Norges trone, og kan bli Norges første kvinnelige dronning siden 1400-tallet.  Foto: Julia Naglestad (Det kongelige hoff)

Barndommen er forbi og ungdomstida så vidt i gang for Norges neste tronarving Ingrid Alexandra. Lørdag trer konfirmanten inn i de voksnes rekker på kirkelig vis. For første gang skal to kvinner forrette i en kongelig konfirmasjon.

30.08.19 09:27

Et ertende blikk i et par nøttebrune øyne går igjen i samlingen av bilder fra prinsessens oppvekst som Slottet offentliggjorde fredag.

Bildene er tatt på turer i inn- og utland og viser en nysgjerrig, dyre- og naturglad prinsesse med et åpent blikk mot verden.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Prinsesse Ingrid Alexandra på tur med kronprinsesse Mette Marit, prins Sverre Magnus og hundene Milly Kakako og Muffins Kråkebolle i Uvdal 2016. F Foto: Slottet (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.  

Prinsesse Ingrid Alexandra sammen kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit i Uvdal i 2010. Foto: Slottet (NTB Scanpix)

Flere representanter fra de europeiske kongehusene er ventet til lørdagens konfirmasjon, blant dem Spanias kong Felipe, kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian av Danmark. Hele kongefamilien vil være til stede, og i tillegg er det offisielle Norge rikt representert.

Les også: Disse er invitert i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon

Kong Felipe, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik er blant fadderne til Ingrid Alexandra. I tillegg har hun sin bestefar kong Harald, prinsesse Märtha Louise og mormor Marit Tjessem som faddere.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Prinsesse Ingrid Alexandra fotografert sammen med prins Sverre Magnus om bord på Kongeskipet i 2016. Foto: Slottet (NTB Scanpix)

Kneler alene

Det er over 30 år siden sist det ble holdt en kongelig konfirmasjon i Norge. Det var i 1988, da kronprins Haakon konfirmerte seg, også han knelende i ensom majestet i Slottskapellet.

For selv om Ingrid Alexandra har fått konfirmasjonsundervisning sammen med jevnaldrende i Asker menighet, kommer hun til å bli konfirmert alene.

15-åringen er nummer to i arverekken etter sin far og kan bli Norges første kvinnelige dronning siden 1400-tallet.

Som tronarving må prinsessen bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion. Selv om statskirken opphørte i 2017, valgte Stortinget å beholde den kongelige bekjennelsesparagrafen i Grunnloven.

Klikk på bildet for å forstørre.  

En tannløs prinsesse Ingrid Alexandra fotografert under en reise til Bali i 2011. Foto: Slottet (NTB Scanpix)

Historisk

Konfirmasjonen blir også historisk på annet vis: For første gang er det to kvinnelige prester, Oslo-biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien, som skal forrette i en kongelig konfirmasjon.

Veiteberg skal holde hovedprekenen der hun vil ta utgangspunkt i fortellingen fra Johannesevangeliet om da Jesus møtte en samaritansk kvinne ved brønnen, får NTB opplyst fra Oslo bispedømmeråd.

Ett av budskapene i fortellingen er at Jesus er vennlig mot alle, uansett hvem de er, og at omsorg kan gjøre at folk føler seg sett og forstått.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Prinsesse Ingrid Alexandra fotografert sammen med en delfin under en reise til Bali i 2010. Foto: Slottet (NTB Scanpix)

Bunadstradisjon

Fra før er det kjent at prinsessen har fått en bunad fra Øst-Telemark i konfirmasjonsgave fra kongeparet. Den blir prinsessens antrekk i konfirmasjonen.

Dette er også i pakt med kongelige tradisjoner: Prinsessens tante, Märtha Louise, bar samme drakt – som tidligere hadde tilhørt kronprinsesse Märtha – da hun selv ble konfirmert, samt i lillebroren Haakons konfirmasjon to år senere.

Også dronning Sonja har en bunad fra Øst-Telemark som hun fikk i gave av sin mor da hun giftet seg med Harald, som sin personlige favoritt.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med hunden Milly Kakao på Dvergsøya i 2013.  Foto: Slottet (NTB Scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.  

Prinsesse Ingrid Alexandra under et Besøk i Bhutan i 2010. Foto: Slottet (NTB Scanpix)

Gratulasjonsprotokoll

Etter konfirmasjonsgudstjenesten inviterer kongen og dronningen til lunsj på Slottet til ære for konfirmanten.

Fredag blir det også lagt ut en gratulasjonsprotokoll på Slottet, der de som ønsker det, kan skrive en hilsen til prinsessen. Her vil publikum kunne signere fra klokka 15 til 18.

Også på kongehusets nettsider vil det være anledning til å gratulere prinsessen fra fredag til søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag