Ingrid Bjørnov om sykdommen: - Har vært mindre redd enn jeg hadde trodd

Kreftsyke Ingrid Bjørnov stepper på scenen under «Steinway to Heaven». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kreftsyke Ingrid Bjørnov stepper på scenen under «Steinway to Heaven». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Til høsten tar Ingrid Bjørnov med steppeskoene på scenen: - En kjempeseier for meg selv og legemiddelindustrien.

13.04.19 21:51

I januar 2018 delte den folkekjære artisten Ingrid Bjørnov nyheten om at hun hadde fått kreft med spredning. Hun skrev da i en melding på sosiale medier at hun ble operert sommeren 2017, men at kreften nå hadde spredd seg. I slutten av oktober blir det nypremiere på forestillingen hun i fjor måtte avlyse.

I et lengre intervju med Dagbladet (krever abonnement) forteller hun om tiden etter diagnosen.

– Totalt sett har jeg vært mye mindre redd enn jeg hadde trodd. Jeg har fått en dypere forståelse for hvorfor humor finnes; jo skumlere det blir, jo mer trenger du humoren. Og så møter jeg verden med større ydmykhet enn før. Stadig er det folk som kommer bort til meg på storsenteret og vil fortelle om sin kreftsykdom, om sine erfaringer, forteller Ingrid Bjørnov til Dagbladet.

Ti dager etter at hun fikk kreftbeskjeden var det premiere på «Steinway to Heaven» og hun ville fullføre så mange forestillinger som mulig.

Da resten av turneen måtte avlyses etter beskjeden om tilbakefall var det godt å slutte å lyve, særlig for henne selv, forteller hun avisen.

Bjørnov har stått på scenen etter sykdommen, både alene og med andre. Blant annet sammen med Øystein Sunde i fjor høst, og siden ventet juleturné med Kari Slaatsveen. I mai i fjor meldte hun at hun var «20 prosent arbeidsfør og klar første trall» på Facebook, men hadde allerede da gjort musikalske besøk på ulike scener.

I intervjuet med Dagbladet forteller hun om hvordan hun nå må tilrettelegge for en kropp hun for kort tid siden var svært redd for. Blant annet har hun satt opp en seng på rideren når hun opptrer. Men gradvis har hun fått igjen kreftene, og på scenen i høst er det klart for stepp.

– Det går ikke å hoppe så høyt. Men det er en befrielse å stort sett kunne gjøre det jeg gjorde før jeg ble syk. Det er en kjempeseier både for meg selv og for legemiddelindustrien, sier hun til Dagbladet.

Etter den alvorlige diagnosen har Bjørnov flere ganger oppdatert om sykdommen på sosiale medier. I fjor sommer la hun ut et bilde av seg selv på sykehuset, med noteblokka.

- Multitasking Kalnes. Supersykehuset der pleierne sørger for at nåla ikke kommer i veien for noteskrivingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.