Den siste tiden har donasjoner til ukrainske flyktninger strømmet inn fra verden rundt, også fra norske og internasjonale kjendiser.

Nylig ble det kjent at Leonardo DiCaprio (47) donerte 10 millioner dollar til Ukraina. Bidraget var tilsynelatende desto mer spesielt for Hollywood-stjernen siden hans avdøde bestemor stammet fra den ukrainske byen Odesa.

Nå avslører en fersk faktasjekk fra CNN at denne informasjonen slettes ikke stemmer.

Les også: Den ukrainske Hollywood-stjernen: – Ukrainas frihet er ikke død ennå

Manipulerte lesertall

Det som nå viser seg å være en rekke artikler med «fake news» startet da det obskure nettstedet GSA News publiserte en artikkel hvor de hevdet at ukrainske kilder bekreftet at DiCaprio hadde overført millionbeløpet til ukrainske myndigheter. I tillegg skrev de om skuespillerens ukrainske røtter.

Mannen bak artikkelen, Patrick Carpen, har innrømmet ovenfor CNN at han visste at sakens innhold var falskt, og skrev artikkelen i et desperat forsøk for å heve lesertallene til GSA News.

Så langt har DiCaprio verken bekreftet eller avkreftet påstandene om pengedonasjonen og de ukrainske familierøttene som har spredt seg på nettet som ild i tørt gress.

Skuespilleren skal angivelig ha donert 10 millioner dollar til organisasjonen International Visegrad Fund.

En representant for organisasjonen, Lucia Becová, bekreftet til Reuters at de aldri annonserte informasjonen om DiCaprios donasjon, og at de heller ikke var klar over det påståtte bidraget.

Les også: Sendte spesiell Ukraina-beskjed fra rød løper: Nå dukker denne detaljen opp overalt

Ifølge ryktebørsen skal han også ha donert til den ukrainske regjeringen og det ukrainske militæret.

En kilde nær skuespilleren fortalte CNN at beløpet på 10 millioner dollar er falskt, men han skal ha gitt flere donasjoner til humanitære organisasjoner knyttet til Ukraina, blant annet CARE, Redd Barna og FN.

Den Oscar-vinnende skuespilleren er kjent for å være uselvisk, og har flere ganger donert store beløp til ulike veldedige formål.

Falskt familiebånd

Det stemmer heller ikke at 47-åringen har familiemedlemmer fra Ukraina, forteller nære kilder.

Bestemoren, Helene Indenbirken, ble visstnok født i Russland, men bodde store deler av livet sitt i Tyskland.

Sammen med ektemannen og DiCaprios mor emigrerte de til New York i 1955, fortalte bestemoren i et intervju med The German Way fra 1998. Indenbirken bodde i USA i over 30 år, men flyttet senere tilbake til Tyskland.

Les også: TV 2 gjør endringer etter Ukraina-krigen

Nyheten om at DiCaprio skal ha donert et generøst bidrag til hans europeiske røtter ble raskt spredt i sosiale medier samt internasjonale medier. Flere hyllet stjernen for bidraget, noe Nettavisen også har omtalt.

Primærkilden for den mye omtalte GSA News saken var et Facebook-innlegg fra en ukrainsk kvinne, og Carpen hadde sett flere lignende innlegg spre seg på sosiale medier plattformen.

Videre spredte det seg til Twitter etter at kontoen Visegrád 24, som tweeter nyhetsoppdateringer, skrev om Hollywood-stjernens donasjon, uten troverdige kilder.

Dagen etter eksploderte nyheten, og ble delt mer enn 10.000 ganger.