Tirsdag klokken 19.00 sparket teknologigiganten Apple i gang sin årvisse høstlansering, hvor de viste fram sine største produktnyheter for året som kommer.

Se Apples promovideo av iPhone 11 Pro øverst i saken!

Fra Steve Jobs Theater i sitt hovedkvarter i Palo Alto i USA avslørte Apple de nye mobilene iPhone 11, iPhone 11 Pro, prisen på Apple TV+, den nye klokken Apple Watch Series 5 og en ny iPad.

Les også: Apple bekreftet iOS 13 med mørk modus: Nå får du «ny» iPhone

Her er alle nyhetene fra Apple:


Annonselenke: Her får du tak i iPhone 11

iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Pro er det nye flaggskipet til Apple, og den første mobilen selskapet har kalt «Pro».

Den kommer med to forskjellige skjermer, enten på 6.5 tommer eller 5.8 tommer. De to modellene heter henholdsvis iPhone 11 Pro Max og iPhone 11 Pro. Skjermen er den mest lyssterke OLED-skjermen i en iPhone og kalles for Super Retina XDR.

Ifølge Apple skal skjermen være mer strømeffektiv enn i sine forgjengere.

På innsiden sitter en splitter ny A13 Bionic-prosessor, som ikke bare er «verdens raskeste», men også skal levere klasseledende grafikk. Den klarer mer enn én trillion operasjoner i sekundet.

Prosessoren skal dessuten fungere smart, på den måten at det er bare den delen av chipen som er nødvendig som aktiveres. Dette skal blant annet gi fire til fem (Max) timer lengre batteritid.

Som bildene viser, har iPhone 11 Pro tre kameraer: Ultravidvinkel-, vidvinkel- og telekamera. Ultravidvinkellinsen har en 120 graders synsvinkel. Alle tre er på 12 megapiksler.

Alle tre kameraene kan gjøre videoopptak i 4K, og du kan skifte mellom de tre kameraene mens du filmer.

Annonselenke: Søk prisene på Apples nye produkter her

Takket være maskinlæring skal iPhone 11 Pro analysere bildene du tar (som i virkeligheten er en serie bilder iPhone registrerer både før og etter du trykket på «utløseren») og sette sammen et så optimalt bilde som mulig.

Apple brukte store deler av presentasjonen tirsdag til å viser fram forskjellige bilder og videoer som nå er mulig å knipse med iPhone. Den populære portrettmodusen er forbedret:

Du kan nå velge vidvinkel- og telefotobilder, som «gir portrettmodus en bredere synsvinkel som passer til å ta portretter av flere personer».

Telekameraet har en større ƒ/2,0-blenderåpning for å fange 40 prosent mer lys sammenlignet med iPhone Xs for bedre bilder og videoer.

Prisene for Pro-modellene er helt klart i det øvre sjiktet:

I Norge starter prisen for iPhone 11 Pro på 11.990 kr for 64 GB og ender på 16.190 kr for 512 GB.

iPhone 11 Pro Max starter på 12.990 kr for 64 GB og ender på svimlende 17.190 kr for 512 GB

Annonselenke: Se de beste prisene på iPhone 11 her

– Helt hinsides

Prisene for iPhone Pro-modellene får Apple-ekspert Daniel Rosenquist bak bloggen Det store eplet til å reagere.

– Den norske prissettingen har vært fullstendig ute av proporsjoner et par år. 999 dollar for inngangsmodellen er drøyt nok, men ikke helt forferdelig. Men at de skal ha 12.000 kroner for inngangsmodellen i Norge er helt hinsides for meg. I forhold til dagens kurs er det 2000-3000 kroner skeivt, sier Rosenquist til Nettavisen.

Han forklarer at han helst vil ha den store skjermen fra Max-modellen, samtidig som han ikke klarer seg med den minste lagringsplassen.

– Det betyr det at jeg må ut med nesten 15.000 kroner for det som tross alt er marginale oppgraderinger. Apple bør få seg en ny bank hvis dette er kursen de får på dollar til norske kroner. Dette henger ikke på greip! smeller det fra Rosenquist.

iPhone 11

Applesjef Tim Cook annonserte også modellen iPhone 11, som skal erstatte dagens iPhone Xr.

Skjermen er på 6,1 tommer og er utstyrt med to kameraer mot dagens ene. De er på 12 megapiksler. Det ene har en vidvinkellinse (26mm f/1.8), mens det andre er ultravidvinkel (f/2.4).

Telefonene kommer i seks forskjellige farger.

På videosiden filmer iPhone 11 i 4K og i 60 rammer per sekund. En egen nattmodus skal, ifølge Apple, ta bedre bilder i lite lys.

En antagelig populær nyhet er at selfiekameraet når kan gjøre opptak i sakte film.

På innsiden sitter også her en A13 Bionic-prosessor. Den skal blant annet sørge for raskere ansiktsgjenkjenning.

Apple hevder at batteriet i iPhone 11 skal holde i én time lengre enn iPhone Xr.

Prisen for iPhone 11 starter på 8490 kr for 64 GB og ender på 10.390 kr for 256 GB.

Av de tre mobilene Apple lanserte tirsdag kveld, holder Rosenquist en knapp på basismodellen iPhone 11.

– iPhone 11 er fortsatt det beste kjøpet for folk flest. Den koster 8500 kroner, og gir deg nesten alle nyhetene. Om du skal kjøpe ny, kjøp den er mitt generelle råd.

– Ellers er jo dette enda en telefonen i rekken som du trygt kan hoppe over uten å gå glipp av for mye. Sånn har det vært i noen år. Det er litt raskere innmat og litt bedre kamera, eller det samme. Har du en velfungerende telefon i dag, så ville jeg ventet til neste år. Da ryktes det nytt design og flere nyheter, sier Rosenquist til Nettavisen.

Annonselenke: Her får du tak i iPhone 11

Apple TV+

Ifølge Tim Cook er de tre trailerne som er ute med kommende innhold til film- og serietjenesten Apple TV+ sett over hundre millioner ganger. Deretter fikk vi se den første traileren til Jason Momoas actiondramaserie «See».

Men en viktigere nyhet var pris og lansering:

Apple TV+ vil lanseres den 1. november i 100 land, deriblant Norge, og vil koste 59 kroner i måneden.

Dermed legger Apple seg langt under Netflix, HBO og Disney i pris. Det var vill jubel i salen da prisen ble annonsert.

Se egen sak: Apple i strupen på Netflix - jubel da prisen ble avslørt

Ny iPad med 10,2 tommers skjerm

Apple avduket en ny iPad med en skjerm på 10,2 tommer. Den skal erstatte dagens mest populære iPad på 9,7 tommer.

Strengt tatt er det en oppdatering av dagens generasjon, med større skjerm. Den får for eksempel ikke den nyeste prosessoren, men en A10. Samtidig støtter 10,2-tommeren Apple Pencil.

Spesifikasjonene reflekteres imidlertid i prisen. 7. generasjon iPad koster fra 3990 kroner. Det er da modellen med 32 GB med lagring og kun wifi-tilkobling.

For toppmodellen med 128 GB lagringsplass og mulighet for mobilnett-tilkobling hopper prisen til 6490 kroner.

Apple Watch Series 5

Apple avduket en nye generasjon av Apple Watch - Apple Watch Series 5.

Til tross for at Apple Watch tradisjonelt har hatt utfordringer med batteritiden er en av hovednyhetene med Series 5 at skjermen alltid er på. Apple hevder at batteriet skal vare like lenge/kort som før.

Skjermen er ikke like lyssterk hele tiden, men dimmes istedenfor å bli helt mørk som med dagens klokker.

For friskuser kommer Apple Watch Series 5 med en gledelig nyhet: Kompass.

Klokken er ellers tilsvarende dagens klokke i utforming, men kommer som ryktene spådde også i en keramisk urkasse og urkasse i titan.

Prisenen starter på 4690 kroner for GPS-utgaven og 5890 kroner for LTE-versjonen (den du kan ringe med uten mobilen).

Samtidig kuttes prisen på Series 3-klokken til 2290 kroner for GPS-versjonen og 3490 kroner for LTE-versjonen.

Annonselenke: Se prisoversikt på Apple Watch Series 5 her

Apple Arcade

Apple startet med på vise fram spilltjenesten Apple Arcade. Dette er en oppdatering av spilltjenesten Apple allerede har, men nå ønsker Apple å rette mer fokus på spilling - og månedlig betaling fra kundene.

Apple håper Arcade skal bli et slags spillenes svar på Netflix. Tjenesten lanseres den 19. september i 150 land og skal koste om lag fem dollar i måneden.

Ifølge Apple skal det være over 100 eksklusive spill klare eller under utvikling kun for iOS. Med på laget har Apple store spillutviklere som Konami, Capcom og Annapurna Interactive.

Noe av innholdet i Apple TV+ som blir tilgjengelig den 1. november 2019. Apple forsikrer om at det vil komme mer innhold fortløpende.