Influenser Isabel Raad (28) har de siste ukene tilbrakt mye tid i Dubai, og gladelig delt bilder og videoer fra både strandfester, restaurantmiddager og private treningstimer med sine følgere i sosiale medier.

Dubai har vært et populært reisemål for influenseren i flere år, og 28-åringen får ofte spørsmål om hvordan hun opplever byen i De forente arabiske emirater og de strenge reglene de har i landet.

Les også: Kritikken hagler mot Quick Style etter Qatar-reklame: – Skuffende

Forrige helg delte hun en video på Snapchat der hun uttrykket sine meninger om byen. Iført en treningstopp og tights, fortalte Raad at hun stadig får spørsmål fra følgerne sine om hun «kan gå slikt kledd i Dubai».

– Ja, det kan du. Alt du leser i mediene, i det minste mye av det, er ikke sant. I hvert fall ikke nå lenger. Mye av det er skrevet for mange år siden, og er ikke oppdatert, hevdet Raad i videoen.

Uttalelsene har fått Amnesty International til å reagere.

Bruker loven slik de vil

– Det finnes åpenbart problematiske forhold i De forente arabiske emirater som burde få vel så mye oppmerksomhet som den glamorøse fasaden, sier politisk rådgiver Frank Conde Tangberg i Amnesty International, til Nettavisen.

Tangberg understreker at Amnesty ikke ønsker å ta til orde for boikott av land, og at det finnes flotte sider ved Emiratene. Men de mener det er viktig at hele virkeligheten kommer fram.

Virkeligheten tilsier at De forente arabiske emirater ikke er like glamorøst som Raad får det til å fremstå som på sin Instagram-profil. Landet og storbyen Dubai er ifølge Tangberg kjent for å være en av de mest undertrykkede stedene i verden, der rettssikkerhet ikke er til stede.

Blant annet er homofili og sex utenfor ekteskapet ulovlig, og noe man risikerer å få fengselsstraff for. I 2013 ble en norsk ung kvinne fengslet i Dubai etter at hun anmeldte en voldtekt. Det finnes flere slike historier, og en britisk kvinne ble i 2016 arrestert etter at hun ble voldtatt av to britiske menn.

– Lovene i landet er ofte vagt definert, noe som gir myndighetene stort tolkningsrom slik at de kan bruke lovene på en måte som gagner dem. De nasjonale myndighetene er ansvarlige for grusomme brudd på menneskerettighetene, slik som en hensynsløs undertrykkelse av ytringsfriheten, vilkårlige arrestasjoner, inhuman behandling av fanger, brudd på retten til privatliv gjennom bruk av spionvare og bruk av dødsstraff.

Les også: Fikk klar beskjed fra familien: – Trenger ikke å være bajas

Tangberg sier at det er også viktig å ta i betraktning at blant annet kvinner og LHBT-personer opplever diskriminering både i lov og i praksis.

I januar i fjor trådte en oppdatert straffelov i kraft. Selv om denne letter på en del restriksjoner, kriminaliseres fortsatt handlinger som anses som «skandaløse», slik som «fornærmelser mot beskjedenhet og offentlig moral», «oppfordre til et liv i synd» og andre vagt definerte lovbrudd.

– Loven kan brukes til å kriminalisere kyssing i offentligheten, bruke en klesstil som utfordrer tradisjonelle kjønnsroller eller bruke klær som støtter LHBT-personers rettigheter, sier Tangberg.

Utnytter influensernes delinger

Tanberg er uenig i Raads uttalelse om at reglene i landet er endret. Også kleskoden. Ifølge Tanberg kan Raad kle seg slik hun vil fordi det kan ha noe med hvem hun er å gjøre.

Les også: Influenseren lot seg skremme av hiv-rykter: – Forkastelig

Ifølge Tanberg bruker landet bevisst idrett og turisme for å styrke eget omdømme og skape økonomiske muligheter:

– De forente arabiske emirater styres av et autoritært regime som ønsker å diversifisere økonomien sin for å få flere bein å stå på, slik at de ikke bare belager seg på inntektene fra fossil energi. Influenseres bruk av sosiale medier er en del av en bevisst strategi for å styrke landets omdømme og tiltrekke turister, sier han.

Selv om Raad tilsynelatende er i landet på egen regning, kan Tangberg fortelle at influensere som tar betalte oppdrag i De forente arabiske emirater både må skaffe seg lisens, og forholde seg til egne regler for hva som er lov til å publisere på nett.

De må blant annet forholde seg til landets cyberkriminalitetslov, som pålegger teleoperatørene å blokkere innhold som for eksempel anses som en «fornærmelse mot De forente arabiske emirater eller offentlig orden».

– Her er tolkningsrommet stort, noe som skaper utrygge rammer for brukerne av internett.

Mener mediene «svartmaler» Dubai

Isabel Raad forteller på sin side til Nettavisen at uttalelsen i videoen kun gjaldt hennes egen opplevelse av De forente arabiske emirater, og ikke hvordan eksempelvis arbeiderne har det.

– Når jeg får et spørsmål fra følgerne mine om man kan gå kledd slikt, så svarer jeg slik jeg opplever det. De få årene jeg har reist hit har jeg aldri blitt fortalt hvordan man skal gå kledd. Jeg deler min erfaring av Dubai, og hvis jeg opplever noe dårlig forteller jeg jo også om det, sier hun til Nettavisen.

Raad legger imidlertid til at hun ikke synes at Dubai er «ti av ti», men at ingen land, heller ikke Norge, er plettfritt. Likevel mener hun at Dubai har blitt bedre i løpet av årene.

– Det jeg synes er bra med Dubai er at de forbedres. De utvikler seg mer i den riktige retningen. Jeg kommer fra en arabisk kultur, har en familie som bor her og dater en som bor her. Jeg har jo bare mitt inntrykk av hvordan Dubai er, sier hun videre.

Raad forteller også at hun fortsatt står for at mediene kunne vært mer oppdatert. Hun påpeker blant annet at det er flere lover som er blitt endret på i De forente arabiske emirater, som ikke norske medier har skrevet om.

Les også: Isabel Raad: – Jeg skjønner at jeg fremdeles kan bidra til negativt press

Loven Raad referer til gjelder blant annet en tidligere lov om at to av motsatt kjønn ikke kan bo sammen med mindre man er gift. Ifølge den norske regjeringens nettsider har det generelle forbudet mot samboerskap blitt opphevet, men hvert emirat kan ha egne bestemmelser og regelverket er under endring. Seksuelle relasjoner mellom personer som ikke er gift, er derimot forbudt i De forente arabiske emirater.

– Sist jeg sjekket var ikke det skrevet om i norske medier. Det står fortsatt at det er ulovlig eller straffbart, sier Raad.

– Jeg synes mediene kan oppdatere seg på ting. Norge er veldig på å svartmale Dubai, men svartmaler vi USA når det er like problematisk der? spør 28-åringen.

–Virker som hun bare gir blaffen

Det er ikke bare menneskerettighetsorganisasjonen som reagerer på Raads utsagn om Dubai. Også influenser-kollega Halvor Harsem (33), kjent som «Kong Halvor», reagerer på influenserens stadige promotering av storbyen.

Han beskriver Raads uttalelser som både skumle og farlige, og poengterer at det er stor forskjell på Raad, som er turist, og en arbeider som er bosatt i De forente arabiske emirater.

– Hun har fått høre i årevis hvordan Dubai og Emiratene er satt sammen, og at man har helt andre utgangspunkt som en vestlig og rik turist, enn en arbeider, sier Harsem til Nettavisen.

Harsem kritiserer samtidig 28-åringen for å hevde at det mediene skriver om Dubai er såkalte «fake news».

– Da forteller man tusenvis av unge mennesker at de skal se vekk fra det som står i avisen. En ting er det uetiske ved å glorifisere et sted som Dubai, men det er rett og slett skummelt å si at det som står i mediene ikke stemmer, sier han.

Les også: Lurte produksjonen trill rundt: – Hadde sikkert 100 snus i trusa

Harsem tror flere bruker både influensere, bloggere og TikTok-brukere som nyhetskilde, og dermed har de en enorm påvirkningskraft. Det får ham til å ligge våken om natten.

– Påvirkningskraften er så enorm. Man kan ikke se bort ifra at mange bruker Isabel Raad som nyhetskilde og mange tar det hun sier helt bokstavelig. Det er dritskummelt, sier han.