«Jeg vil bare oppklare igjen og beklage for at noen få personer mottok en e-post fra et annet firma enn mitt kurs».

Det skriver influenser Isabel Raad (28) på Instagrams historiefunksjon torsdag, etter at Se og Hør onsdag kveld publiserte en sak om influenserens nye prosjekt – nemlig et influenserkurs kalt «Isabel Raad influenser masterclass».

Kurset er annonsert ved at kunder kan sette seg på venteliste, men flere av de som har gjort dette skal imidlertid ha fått e-poster som gjelder noe helt annet enn Raads kurs.

Les også: Hudfletter NRK etter Sophie Elise-uttalelse

Se og Hør skal ha sett flere eksempler på dette, og viser også til det anonyme sosiale mediet Jodel – der flere som satte seg på venteliste har delt sine erfaringer og mener Raad kan ha brutt reglene for behandling av personvernopplysninger.

Torsdag formiddag kommenterer hun altså dette.

– Vil bare beklage

I innlegget på Instagrams historiefunksjon skriver Raad at dette «overhodet ikke var meningen», og at det kun er snakk om én e-post. Dette skal ha skjedd med de første 30 personene som meldte seg på ventelisten til kurset hennes.

Hun skal siden ha blitt gjort oppmerksom på dette, og rettet opp i glippen umiddelbart.

Videre forklarer influenseren at hun har samarbeidet med folk som har satt opp nettkurs i flere år, og at kurset hennes ble lagt inn som et eget prosjekt i dette systemet. Derimot ble det ikke huket av en «automatisk» fane som gjorde at de første som meldte seg på ble lagt under alt annet i systemet.

«Jeg vil bare beklage igjen til de 30 (av 1800 personene) dette gjaldt, før vi ble oppmerksomme på dette og ordnet opp i systemet med en gang», skriver 28-åringen avslutningsvis.

E-posten enkelte fikk skal ha vært sendt fra Raads nye flamme, britiske James Blackwell, med reklame for hans eget selskap, viser flere skjermdumper fra appen Jodel.

– Skal alltid opplyses om

Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Janne Stang Dahl, sa torsdag til Se og Hør at det som tilsynelatende kan ha skjedd, med at enkelte skal ha fått e-poster fra et helt annet selskap enn deforventet, på generelt grunnlag ikke er greit.

– Det høres ut som dette ikke er greit. Man skal ikke sende opplysninger som dette til tredjeparter, uten at den som er berørt vet om det eller har samtykket, uttalte Dahl torsdag.

Les også: «Funkygine» måtte oppsøke hjelp: – Krevende

Videre la hun til at personvernreglene sier at det alltid skal opplyses om hva data om deg skal brukes til.

– Informasjonen skal gis på åpen og lett tilgjengelig måte, slik at det er lett å selv avgjøre om man vil gi fra seg navn og e-postadressen eller ikke. Du og jeg har rett til å vite hvordan data om oss skal brukes, la kommunikasjonsdirektøren til.

Mats Bjønnes, underdirektør i Forbrukertilsynets tilsynsavdeling, har også på generelt grunnlag sagt til Se og Hør at det for å sende ut elektroniske markedsføringshenvendelser til fysiske personer, som hovedregel kreves et forutgående samtykke fra forbrukeren.

Dersom det ikke er innhentet et gyldig samtykke til dette, vil det være et brudd på reglene om direktemarkedsføring.

Forbrukertilsynet har foreløpig ikke fått inn noen klager på Raads influenserkurs.