I helgen tok Isabelle Ringnes (34) til Instagram for å uttrykke sin frustrasjon rundt det hun opplever som dårlig tilrettelegging for mennesker med spesielle behov i hovedstaden – spesielt når det kommer til rullestolbrukere.
Les også: Isabelle Ringnes raser mot Oslo kommune
34-åringen ble mamma på nyåret, og har siden bitt seg merke i hvor vanskelig det er å ferdes med barnevogn i Oslo.
«Frustrasjonen jeg kjenner på blir til sinne når jeg forstår hvor vanskelig byen faktisk er å navigere som rullestolbruker», var blant det gründeren skrev på Instagram.
Overfor Nettavisen var hun tydelig på at byen og kollektivtilbudet ikke er tilrettelagt for de som reiser med hjul, og beskrev det som «ikke greit» hvor lite inkluderende hovedstaden er for rullestolbrukere og funksjonsnedsatte.
Nå svarer Oslo kommune på kritikken fra Isabelle Ringnes.
– Skal være for alle
Ringnes mener kommunen har en lang vei å gå før hovedstaden er tilrettelagt og inkluderende for alle, og at Oslo kommune må prioritere mangfold og sørge for at alle perspektiv er representert innen byutviklingen fremover.
Det er Sirin Stav (MDG), miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, enig med Ringnes i.
Les også: Realityprofilen krever millionbeløp fra staten
– Byrådets holdning er at universell utforming skal gjennomsyre alt kommunen driver med, og vi jobber derfor tett med interesseorganisasjonene for å sørge for at vi designer både transportmidler og holdeplasser på en måte som treffer dem det gjelder, skriver miljø- og samferdselsbyråden i en e-post til Nettavisen, og fortsetter:
– Målet vårt er ganske enkelt: Kollektivtrafikken skal være for alle, uavhengig av alder og funksjonsevne.
Sirin Stav sier imidlertid at det tar tid å «reparere» en stor by som Oslo, men understreker at de er på vei.
Flere har ansvar
Overfor Nettavisen sa Ringnes mandag at hun opplever at det er flere tilbud i byen som ikke er tilstrekkelig tilrettelagt.
Hun viste blant annet til for smale fortau, manglende tilrettelagte toalettilbud og tidsbegrensning på parkeringer.
Byråd Sirin Stav påpeker at kommunen ikke rår over alle bygg og arealer i byen, og sier at også private eiere og staten må ta sitt ansvar og sørge for at alle har god tilgjengelighet.
Hun legger heller ikke skjul på at Oslo er en by preget av mye infrastruktur, bygg og materiell som stammer fra en tid hvor det var lite fokus på universell utforming. Av den grunn er det ekstra viktig for henne som miljøbyråd å gjøre det nå.
– Alle nye bygg, busser, båter og trikker er universelt utformet, og gater og byrom som rustes opp skal gjøres tilgjengelig for rullestolbrukere, barnevogner og blinde- og svaksynte, skriver miljøbyråden i e-posten til Nettavisen.
Les også: Norske Kjersti med klart Hollywood-oppgjør
Avslutningsvis sier Stav at både hennes og byrådets mål er en levende, grønn og universelt utformet by innen 2030.
I 2023 er det satt av 125 millioner kroner til dette arbeidet, som innebærer at trikkeholdeplasser oppgraderes, automatiske ramper er standard i alle nye busskontrakter og at nye elektriske øybåter er universelt utformet, ifølge Stav.
Stav påpeker at i løpet av neste år er også alle trikkene nye.
– De gamle skiftes nå ut fortløpende. Lik tilgang til transport bidrar til å utjevne forskjeller i samfunnet, sier hun.