Det var rett etter nyåret Isabelle Ringnes (34) og forloveden kunne dele gladnyheten om at de hadde blitt foreldre for første gang, og i løpet av tiden som nybakt mamma har hun allerede rukket å kjenne på mammatilværelsen i Oslo by.

På de få månedene har hun opplevd de negative sidene ved å ha med barnevogn i sentrum, og ifølge 34-åringen er det slettes ingen lett oppgave.

Les også: Ble fornærmet da hun googlet seg selv: Så tok hun grep

Gründeren mener nemlig byen ikke er tilrettelagt for de med spesielle behov, og krever at det innføres endringer i byutviklingen.

– Oppriktig forbanna

I et innlegg via Instagrams historiefunksjon skriver Ringnes at hun den siste tiden har innsett hvor viktig det er med mangfold i byutviklingen. Hun har selv benyttet seg av shoppingsentre da hun opplever det som mer tilrettelagt for barnevogn.

Å ferdes i Oslo sentrum er derimot noe hun i stor grad unngår, og spesielt trikken gjør det umulig:

– Reiser man med hjul må man gå lange omveier for å unngå trapper, trikken som er et helvete og flere ulike restauranter går heller ikke på grunn av barnevogn, skriver hun på Instagram.

Videre skriver 34-åringen at hun ikke kan forestille seg hvordan det må oppleves for rullestolbrukere, og understreker overfor Nettavisen at hennes verden ikke kan sammenlignes med en i rullestol.

– Byen og kollektivtilbudet er ikke tilrettelagt for de som reiser med hjul. Den frustrasjonen jeg kjenner på er ingenting i forhold når jeg forstår hvor lite inkluderende denne byen er for rullestolbrukere og personer med funksjonsnedsettelse. Det er på ingen måte greit, sier Ringnes til Nettavisen.

I tillegg påpeker den nybakte mammaen at flere heiser ikke virker, døråpnere reagerer ikke og at flere steder ikke har tilpasset toaletter for ekstra behov.

– Jeg blir oppriktig forbanna og håper hver kommune stiller krav til at hvert eneste byutviklingsteam har alle perspektiv representert. Det er vanskelig nok å ha ekstra behov på mange andre områder i livet. Det minste vi kan gjøre er å tilrettelegge så helt vanlige gjøremål ikke blir en ekstra dybde.

– Må prioriteres

Overfor Nettavisen utdyper 34 åringen at kommunen har en lang vei å gå før den er tilrettelagt og inkluderende for alle – spesielt de med ekstra behov.

– Jeg mener kommunen må prioritere mangfold og sørge for at alle perspektiv er representert innenfor byutvikling, men også alle andre områder av samfunnet de har ansvar for.

Ringnes påpeker at tilbudene og tilretteleggelsene vi har i byen nå, ikke er tilstrekkelig.

– Fortau blir ikke brøytet og er for smale. Flere steder har heller ikke toaletter tilpasset ekstra behov. Dessuten har handikapp-parkering 2-timers tidsbegrensning som verken tillater tid til kinobesøk eller middag.

Ringnes legger ikke skjul på at responsen i ettertid har vært enorm, og hun har mottatt over 200 tilbakemeldinger fra andre samfunnsborgere som sitter med samme opplevelse.

Les også: «Powerwomen Norge» får knallhard kritikk: – Når damer tar plass i mediene, blir det ofte debatt

– Det er tydelig at dette er en problemstilling som engasjerer mange, og mange opplever at de ikke blir hørt for behovene sine, avslutter hun.

Nettavisen har vært i kontakt med Oslo kommune som foreløpig ikke har kommentert saken.